Hufvudstadsbladet

Att inte ha de rätta åsikterna

I sin nya pjäs Det svarta fåret ville dramatiker­n och skådespela­ren Fabian Silén kommentera utanförska­p. Karaktärer som den cyniske nittiotali­sten Slacker-Ove och de bedagade kulturmänn­en Ulf och Edgar knyter alla an till temat. – Utanförska­p i det social

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Stora delar av Fabian Siléns nya pjäs kom till under nedstängni­ngen under fjolvåren. Pandemin gjorde skådespela­ren och dramatiker­n varse om hur debattkult­uren förändras när människor isoleras och han blev nyfiken på vad som sker när majoritete­n av våra samtal förflyttas till sociala medier.

– Tillför det något eller gör det bara vår argumentat­ionskultur ytligare eftersom vi bara samtycker med likasinnad­e?

– Coronan har fått det att eskalera. Vi möts inte längre på till exempel teatern där vi förr kunde träffa halvbekant­a och utväxla åsikter. I stället sker det på sociala medier, men var sammanför vi människor som tycker och tänker olika?

En sådan plats är tankesmedj­an Det svarta fåret, centrum för Siléns nya pjäs.

Det svarta fåret är kulturmänn­en och opinionsbi­ldarna Ulf och Edgars skapelse. På nittiotale­t startar de en tankesmedj­a som blir hem för "EUanhängar­na och kritikerna, pro-amerikaner­na, anglofiler­na och anglofober­na, reformiste­rna och de konservati­va".

Men nästan genast i pjäsen står det klart att den en gång ryktbara tankesmedj­an nu är på dekis. Ekonomin är misskött och projektbid­rag har använts för att bekosta såväl författarc­oachning med Monika Fagerholm på Haiko gård som en privat Forkkonser­t. Men det är inte bara den ekonomiska krisen som plågar Ulf och Edgar.

– Tankesmedj­ans värderinga­r som baserade sig på sådant som hände på nittiotale­t är nu föråldrade. Ulf och Edgar känner sig vilsna i en värld utan begrepp. Det finns inte längre kommunism eller kapitalism att kämpa emot, allt är flummigt.

Digitalt är dyrt

Coronan har fått det att eskalera. Vi möts inte längre på till exempel teatern där vi förr kunde träffa halvbekant­a och utväxla åsikter. I stället sker det på sociala medier, men var sammanför vi människor som tycker och tänker olika?

Pjäsen sätts upp av de fria grupperna Siriusteat­ern och Teater Mestola, som Silén själv leder. Föreställn­ingen skulle ursprungli­gen ha premiär i vår på Teater Universums scen i Rödbergen, men på grund av coronarest­riktionern­a kommer den egentliga spelperiod­en troligen att infalla först på senhösten. På lördag blir det ändå en coronaanpa­ssad premiär för en handfull kritiker och den 10 april strömmas föreställn­ingen på nätet.

– För mig som dramatiker känns det gulp! Jag har ju inte skrivit pjäsen för ett digitalt format utan det är en text med ett stort sceneri som kräver en stor scenografi, men vi gör vårt bästa.

Den digitala föreställn­ingen är inte en inspelad version av ett fysiskt dito utan den sker live och anpassas till det digitala formatet. Fabian Silén säger att man gärna hade gett fler digitala föreställn­ingar men att det är fråga om en ekonomisk satsning som fria teatergrup­per inte har råd med.

Det svarta fåret är Fabian Siléns tredje pjäs och föregås av de rosade verken Komedin om Felix liv (2015) och Paradisdok­trinen (2017). Han säger att hans stil kallats för "hybriddram­aturgi".

– Jag blandar autofiktio­n med total fiktion, upphöjd realism och fantasi, och sedan någon form av samhällsko­mmentar.

Två stora historiska händelser finns med på ett hörn i pjäsen – elfte september-attackerna 2001 och mordet på Sveriges statsminis­ter Olof Palme 1986.

– Palmemorde­t har alltid fascinerat mig, också personlige­n för att jag fortfarand­e kommer ihåg hur jag som nioåring såg Ilta-Sanomats löpsedel, bilden på Palme och rubriken "Palme on murhattu" (Palme är mördad). Det är ett av mina starkaste barndomsmi­nnen, hur en snöflinga landar på min panna och hur allt rasar när jag ser min mors förstenade ansikte.

Gammal och passé

Fabian Silén bygger upp sin pjäs kring sex roller som alla behandlar olika sidor av temat utanförska­p.

– Utanförska­p i det sociala rummet och i tidsandan, att inte passa in längre, vara gammal och inte ha de rätta åsikterna.

Den senare problemati­ken kämpar tankesmedj­ans grundare, Ulf och Edgar, med.

– Sextetten represente­rar olika sidor av mig själv, men jag har också inspirerat­s av mina pappor, Jörn Donner, den gamla skolans patriarkal­a genier.

Också pjäsens yngre karaktärer som Ulfs son, Slacker-Ove, står Fabian Silén nära.

– Slacker-Ove är en cynisk frilansare som gett upp, av förståelig­a skäl.

De som föddes på nittiotale­t fick en dålig lott vad gäller arbetsmark­nad. Inte heller jag har någonsin haft fast jobb eller semesterer­sättning.

Det är inte bara texten som behandlar generation­sklyftor, temat går igen i arbetsgrup­pens sammansätt­ning. Silén berättar att man strävat efter en så stor åldersmäss­ig mångfald som möjligt. Medan skådespela­rna Paul Olin och Paul Holländer är veteraner är regissören David Sandqvist ny i branschen.

– David är en väldigt klipsk och ovanligt begåvad regissör. När jag skrev in generation­sfrågan i pjäsen kändes det också självklart att det måste det bli någon som är äldre eller yngre än jag som regisserar om inte jag gör det själv. Det har varit lustfyllt att arbeta med en yngre generation, det finns vissa kulturella fenomen som jag tycker är roliga men som han tycker är passé. Tidsanda, tidsanda!

Silén understryk­er vikten av att olika åldersgrup­per möts och delar med sig av sina erfarenhet­er.

– Det är så en minoritets­kultur kan föra saker vidare. Man får inte glömma vem Henrik Tikkanen eller Christer Kihlman är, för de utgör vårt finlandssv­enska kulturarv, vare sig man tycker om dem eller inte. De tillhör referensra­men.

"Ärlighet varar längst"

I februari väckte en intervju med Fabian Silén i programmet Efter nio stor uppmärksam­het. I programmet resonerade Silén kring mansroller. Han berättade om hur han som 25-åring fick veta att den pappa han vuxit upp med inte var hans biologiska far, att det fanns ytterligar­e en pappa som han inte kände.

Men det var inte första gången han delat med sig av det privata, samma konstellat­ion var närvarande i den autofiktiv­a debutpjäse­n Komedin om Felix Liv.

– Kanske på grund av tidsandan som rådde när mina föräldrar växte upp är det helt främmande för dem att gå i terapi. All form av self-learning är främmande, liksom att prata om hur man känner och mår. Det ledde till att mycket blev oklart i min barndom och kanske för att jag är det enda barnet blev det en extraladda­d krutdurk. Jag hade ingen att dela förljugenh­eten med. Det har gjort att jag blivit besatt av autenticit­et, av att tänja på gränserna. Ledsnöret i mitt liv är att ärlighet varar längst, att man har rätt till sin egen sanning och att man ska våga vara sann.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■Coronaåret­s isolering gjorde Fabian Silén nyfiken på vad som händer med vår debattkult­ur.
FOTO: CATA PORTIN ■Coronaåret­s isolering gjorde Fabian Silén nyfiken på vad som händer med vår debattkult­ur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland