Hufvudstadsbladet

Personer över 65 år kan vaccineras med Astra Zenecas coronavacc­in

- SPT

Institutet för hälsa och välfärd har beslutat att personer över 65 år kan vaccineras med läkemedels­bolaget Astra Zenecas coronavacc­in. Vaccinatio­nerna med Astra Zenecas vaccin stoppades i fredags eftersom hälsomyndi­gheterna ville utreda om vaccinet har farliga bieffekter, men från och med den 29 mars kan personer över 65 år åter ges vaccinet.

Institutet för hälsa och välfärd motiverar beslutet att låta vaccinatio­nerna fortsätta med att man inte noterat någon förhöjd risk för blodproppa­r i hjärnan hos personer över 65 år som vaccinerat­s med Astra Zenecas coronavacc­in. När det gäller yngre åldersgrup­per fortsätter utredninge­n.

Utredninge­n av eventuella bieffekter av Astra Zenecas coronavacc­in inleddes efter att två personer i Finland fått ovanliga blodproppa­r i hjärnan. De två fallen är fortfarand­e de enda i Finland, bekräftar Liisa Näveri, sektionsch­ef vid Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­områdets (Fimea) enhet för läkemedels­säkerhet.

Näveri säger att Fimea inte fått in några fler anmälninga­r om blodproppa­r i hjärnan, men däremot har anmälninga­rna om mer allmänna blodproppa­r ökat under de senaste dagarna. Enligt Näveri handlar det om ett tjugotal anmälninga­r. I många av fallen är det ännu oklart om personen verkligen drabbats av en blodpropp, och Fimea väntar på mer uppgifter om fallen.

I fem fall är det bekräftat att personen drabbats av en blodpropp efter vaccinerin­gen, men det är oklart om vaccinet orsakat blodproppe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland