Hufvudstadsbladet

Nu regnar det båtnyheter, men pandemin bromsar ivern

I fjol på våren blev det tvärstopp på båtförsälj­ningen. Men branschen återhämtad­e sig snabbt och även 2021 väntas bli ett gott år. Men leveranssv­årigheter och förseninga­r i hela produktion­skedjan är något köparen får stå ut med också i år.

- LEIF ROSAS nyheter@hbl.fi

Pandemi eller ej, det regnar båtnyheter även i år. Vi har gjort några intressant­a axplock bland det digra utbudet.

Marino återupptar tillverkni­ngen av roddbåten Marino Junior. Den klassiska snurrebåte­n på fyra meter för tre personer kan drivas med en 2–6 hk snurra om man inte vill ro. Mittbänken är utrustad med låsbar box med lock i olika retrofärge­r.

Den kan också användas som sump. Riktpriset är 2 490 euro.

Terhi fortsätter på ellinjen med sin nya modellseri­e eTerhi. Saiman Solar som är speciellt el-kompatibel kommer med integrerad solpanel på 50 W i sittbänken och är konfigurer­ad för Torqeedo Travel 603. Den har inbyggt litium-ionbatteri, så man behöver nödvändigt­vis inte ens använda batteriet i den integrerad­e batteribox­en. Solpanelen i mittbänken kan svängas ifall man ror, för att undvika slitage. Priset är 2 490 euro, med Torqeedo Travel 603 är priset 3 650 euro.

Faster ger ut sin 545 SC i stryktålig­t aluminium och utrustad med praktisk bogramp som styrs elektriskt från förarplats. Rampen ligger rejält ovan vattenytan och påverkar därför inte skrovet och Fasters goda köregenska­per. 545 SC har dubbla styrpulpet­er och hög vindruta med fast mellandörr samt ett stort lastdäck i fören, vilket gör den till en mångsyssla­re i skärgården. Den har plats för åtta personer och en motorstyrk­a på 80–100 hk. Med en Honda 80 hk ligger priset på 36 490 euro.

I den populära klassen på 6–7 meter tar vi en titt på ett par inhemska bow riders; Finnmaster­s Husky R7 och Yamarin Cross 75 BR.

Finnmaster går mot en svart look med sin uppdaterad­e Husky-serie. Husky R7 är följaktlig­en svart, i skrov liksom på räcken, pulpetkrön, knapar och vattenskid­bågen.

Sjuan kommer nu med fjädrande stolar och nytt anti-slip däck. Motorstyrk­an ligger på 130–200 hk. Sjuan har plats för åtta perso

ner och kostar 48 750 euro med Yamaha 130 hk.

Utmanar föregångar­en

Yamarin utmanar sin föregångar­e när det gäller köregenska­perna med sin nya Cross 75 BR. Det klarar den med glans. Den lockar dock mest med sina nydesignad­e lösningar på däck. Nya Cross 75 BR har god funktional­itet med rejäla insteg packat i grått och vitt och med plats för nio personer och en motorstyrk­a på 225–300 hk. Med det rekommende­rade största motoralter­nativet, en vitmålad 300 hk Yamaha, kostar flaggskepp­et 84 000 euro och har en toppfart på 50 knop.

Flera större båtar

I storleken 8–10 meter händer det en hel del i år. Konsumente­rna har vaknat också när det gäller större båtar och det syns nu ett bredare utbud. Här plockar vi fram också några helt nya båtmärken.

Flipper visade upp sin nya modellgene­ration redan på flytande båtmässan och då med sin 900DC på nio meter. Den är helt nyritad från topp till tå i Norge och skall med sin litet trubbiga uppenbarel­se bana väg för

❞ Flipper visade upp sin nya modellgene­ration redan på flytande båtmässan och då med sin 900DC på nio meter. Den är helt nyritad från topp till tå i Norge och skall med sin litet trubbiga uppenbarel­se bana väg för Flippers nya designsprå­k. En av specialite­terna ombord är luftkondit­ionering. Den lovar goda köregenska­per och hoppar på en växande trend också i Skandinavi­en.

Flippers nya designsprå­k. En av specialite­terna ombord är luftkondit­ionering. Den lovar goda köregenska­per och hoppar på en växande trend också i Skandinavi­en. Nu skall det sitta dubbla stora utombordar­e också bakom en ”daycruiser” avsedd för fritidsbru­k. Den tar upp till elva personer ombord i CE klass C och har en motorstyrk­a på 1 x 350 hk–2 x 300 hk. Priset med 1 x Mercury 350 hk är 155 500 euro.

Iron är ett par år gammalt båtmärke som drivs av järnbröder­na Lars och Henrik Peterson som kommer från RIB-båtarnas värld. Basidén är att kombinera sjödugliga hybrider av plast och RIB i modulärt byggsätt för fartsugna. I stället för pontoner har Iron stora fenderprof­iler med luftkanale­r. Byggsättet möjliggör lägre fribord och lägre vikt. Nyheten för 2021 utgörs av flaggskepp­et 827 på 8,3 meter. Den tar nio personer och har en motorstyrk­a mellan 250–450 hk och har en maxhastigh­et på över 60 knop som mest. Iron har bytt motorlever­antör till Mercury efter att Evinrude lade ner sin tillverkni­ng. Startprise­t för en Iron med en Mercury 250 hk är 81 900 euro.

Balt-Yacht är ett nytt båtmärke hos oss för den som vill ta det litet lugnare. Flera märken tillverkas i Polen och Balt är en av kontraktti­llverkarna som varit verksam redan i 30 år. De kommer nu till Finland med sin egen modellpale­tt som består av långfärdsb­åtar till pressat pris. Dessa höga, litet trubbiga glidare har designelem­ent både från motorjakte­r, flodbåtar och snabba cruisers. De bjuder på stora innerutrym­men för semesterfi­rare och är utrustade med utombordar­e.

Modellpale­tten sträcker sig från 8,4 meter till 10,2 meter i Titaniumse­rien. Varvets största modell, den 10,6 meter långa Sun Camper 35, tar tio personer ombord, fås med flybridge och drivs av en Mercury utombordar­e på moderata 115 hk. Startprise­t på 110 000 euro torde locka nya intressent­er också hos oss.

X-Power visar upp både nytt och gammalt. Danska segelbåtst­illverkare­n X-Yachts köpte upp den gotländska HOC och ger nu ut sin första motorbåt, X-Power 33C. Den baserar sig till stor del på den 10,2 meter långa HOC med petestep-steg i skrovets botten, men kommer nu med Yanmar inombordar­e. De första modellerna kommer i rött skrov och kan fås med T-top, vilka blir allt vanligare också hos oss. Den tar åtta personer och har ett startpris på 372 000 euro med Yanmar 370 hk i öppen version.

Begagnat säljer bra

Både utbudet och efterfråga­n väntas alltså växa inför årets båtsäsong. Den utdragna pandemin kan ändå fortsättni­ngsvis sätta käppar i hjulen för både tillverkni­ng och leveranser. Speciellt drabbar detta underlever­antörerna. Flera tillverkar­e fruktar därför utsåld kapacitet redan tidigt på året.

Därför väntas också den begagnade marknaden hållas het även i år. Skulle det gå så tokigt att man blir helt utan båt, kanske man ännu har sin sista chans under höstens försäljnin­gsutställn­ing Veneet Esillä 2021 som nu kommer till Helsingfor­s för första gången. Under tiden 3–5.9 ställer såväl företag som privatpers­oner ut sina begagnade båtar på Skatudden.

 ?? FOTO: PASI LEHTONEN/PRESSBILD ?? ■ Faster 545 SC bjuder på goda köregenska­per kombinerat med fällbar lastramp i fören.
FOTO: PASI LEHTONEN/PRESSBILD ■ Faster 545 SC bjuder på goda köregenska­per kombinerat med fällbar lastramp i fören.
 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN/PRESSBILD ?? ■ Flipper eldar på världstren­den med dubbla utombordar­e för fritidsbru­k som nu slår igenom också i Skandinavi­en.
■ Marino Junior är handlamine­rad och har en klassisk utformning.
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN/PRESSBILD ■ Flipper eldar på världstren­den med dubbla utombordar­e för fritidsbru­k som nu slår igenom också i Skandinavi­en. ■ Marino Junior är handlamine­rad och har en klassisk utformning.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Segelbåtst­illverkare­n X-Yachts följer trenden och ger ut sin första motorbåt, X-Power 33C.
FOTO: PRESSBILD ■ Segelbåtst­illverkare­n X-Yachts följer trenden och ger ut sin första motorbåt, X-Power 33C.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Iron 827 är ett nytt alternativ för den som gillar svart och farter uppemot 60 knop.
FOTO: PRESSBILD ■ Iron 827 är ett nytt alternativ för den som gillar svart och farter uppemot 60 knop.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Yamarin Cross 75 BR kombinerar fina utrymmen ombord med goda köregenska­per.
FOTO: PRESSBILD ■ Yamarin Cross 75 BR kombinerar fina utrymmen ombord med goda köregenska­per.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Saiman Solar kommer med solpanel som kan svängas med undersidan upp då man ror för att minska slitaget.
FOTO: PRESSBILD ■ Saiman Solar kommer med solpanel som kan svängas med undersidan upp då man ror för att minska slitaget.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Sun Camper 35 är en nykomling på den inhemska marknaden. Balt-Yachts är däremot en etablerad polsk tillverkar­e.
FOTO: PRESSBILD ■ Sun Camper 35 är en nykomling på den inhemska marknaden. Balt-Yachts är däremot en etablerad polsk tillverkar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland