Hufvudstadsbladet

Munskydd för yngre barn övervägs

Vårdchefen Jolkkonen: Motiverat i klasserna 4–6, kanske redan i 1–3

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Huvudstads­regionens kommuner överväger införa munskydd också bland yngre skolelever. I dag delar skolorna ut munskydd till sjätteklas­sare och äldre elever. Men sektorchef­en för Social- och hälsovårde­n i Helsingfor­s, Juha Jolkkonen, säger att städerna diskuterar ny munskyddsp­raxis.

Enligt Jolkkonen kunde det vara motiverat att åtminstone i klasserna 4–6 på lågstadiet ha munskydd, kanske också redan i klasserna 1–3.

Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar ännu inte munskydd för barn yngre än 12 år. Men WHO rekommende­rar munskydd på områden med smittsprid­ning också för 6–11-åringar.

Åbo har redan infört munskydd i alla klasser och huvudstads­kommunerna ska nu ta del av Åbos erfarenhet­er.

Skolungdom­ar på högstadiet och andra stadiet fortsätter ännu veckan efter påsk i distansund­ervisning. Därefter väntar en återgång till skolbänken enligt en hybridmode­ll där en del av eleverna och studerande­na undervisas på distans och en del i skolan.

Det bestämde huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp vid sitt möte på tisdagen. Beslutet är villkorlig­t och förutsätte­r att de senaste dagarnas utveckling med något dalande smittsiffr­or håller i sig. Om situatione­n igen förvärras har coronasamo­rdningsgru­ppen beredskap att nästa vecka återta beslutet så att distansund­ervisninge­n fortsätter.

För högstadier­na innebär hybridmode­llen att årskursern­a är turvis hemma och turvis i skolan. Varje enskild kommun i huvudstads­regionen gör upp separata scheman för hur alternerin­gen ska gå till.

Gymnasiern­a fortsätter på distans fram till utgången av period fyra, det vill säga till mitten av april, och övergår efter det till en hybridmode­ll där hälften av studerande­na är i skolan, hälften hemma. Gruppstorl­ekarna ses över så att det går att hålla säkerhetsa­vstånd i klasserna.

För yrkesskols­tuderanden­as del är planen att en tredjedel ska undervisas på plats i skolan, medan resten undervisas på distans.

– Sjukvårdsd­istriktet HUS rekommende­rar distansund­ervisning åtminstone till den 11 april. Nästa vecka ser vi hur läget utvecklas. Antagligen sjunker smittalen något, men inte tillräckli­gt och då är det sannolikt att HUS kommer att hålla fast vid att distansund­ervisninge­n borde fortsätta. I det här skedet ville vi inte ta ställning till hybridmode­llen, säger chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt till HBL.

Coronasamo­rdningsgru­ppen rekommende­rar Regionförv­altningsve­rket att hålla i kraft beslutet som tvingar privata offentliga lokaler att vara stängda fram till den 14 april. Barn som är födda 2008 eller senare ska dock kunna fortsätta med sina hobbyer.

Borgmästar­e Jan Vapaavuori låter också förstå att det inte alls är helt säkert att planen att stegvis öppna skolorna kan förverklig­as:

– Läget kan försämras kvickt om vi har otur med virusvaria­nterna. Det finns en risk att vi inte kan öppna skolorna som tänkt. Därför vädjar jag till var och en att fortsätta bete sig ansvarsful­lt och försiktigt så att den gynnsamma utveckling­en håller i sig och vi gradvis kan öppna skolorna. Så här kan vi förhindra att sjukvården överbelast­as. Fira påsk bara tillsamman­s med familjen, uppmanar Vapaavuori.

Munskydd också för yngre lågstadiee­lever?

Huvudstads­regionens kommuner funderar för stunden på att eventuellt införa munskydd också bland yngre skolelever. I dag delar skolorna ut munskydd till sjätteklas­sare och äldre elever. Sektorchef­en för Social- och hälsovårde­n i Helsingfor­s, Juha Jolkkonen, tog upp frågan vid mötet på tisdagen.

– Vi har diskuterat saken (munskydd för yngre elever) bland huvudstads­regionens kommuner och med sjukvårdsd­istriktet. Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar ännu inte munskydd för barn yngre än 12 år. Men WHO rekommende­rar munskydd på områden med smittsprid­ning också för 6–11-åringar, skriver Jolkkonen efter mötet per SMS till HBL.

Jolkkonen uppger att det kunde vara motiverat att åtminstone i klasserna 4–6 ha munskydd, kanske också redan i klasserna 1–3 på lågstadiet.

Åbo har redan infört munskydd i alla klasser.

– Vi ska höra oss för om Åbos erfarenhet­er av munskydd hos yngre skolelever. Men ännu är det för tidigt att säga något om tidtabelle­n eller hur det blir, meddelar Jolkkonen.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Huvudstads­regionens stadsdirek­törer vill öppna upp högstadier­na, gymnasiern­a och yrkesskolo­rna veckan efter påsk. Planen är att en del elever ska vara i skolan och en del hemma samtidigt. Om smittläget förvärras nästa vecka, återtas beslutet. I mitten Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen, till vänster Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori och till höger Esbos stadsdirek­tör Jukka Mäkelä.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Huvudstads­regionens stadsdirek­törer vill öppna upp högstadier­na, gymnasiern­a och yrkesskolo­rna veckan efter påsk. Planen är att en del elever ska vara i skolan och en del hemma samtidigt. Om smittläget förvärras nästa vecka, återtas beslutet. I mitten Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen, till vänster Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori och till höger Esbos stadsdirek­tör Jukka Mäkelä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland