Hufvudstadsbladet

Nytt koncept flyttar in i tidigare varuhus

I månader har lokalerna i Helsingfor­s centrum stått tomma efter att varuhuset Aleksi 13 stängt. Men snart ska här öppna affär och utställnin­gslokal med hållbarhet som bärande tema. – Vi behöver hopp, vi kan inte vara helt paralysera­de, säger vd Mirkku Kul

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Med toppläge i Helsingfor­s centrum har en sex våningar hög fastighet stått tom sedan varuhuset Aleksi 13 flyttade ut.

Nu är det klart att Glasshouse Helsinki flyttar in i stället. Det blir affär och utställnin­gslokaler som kombinerar mode, design, konst och innovation. Enligt vd Mirkku Kullberg (bilden) ska allt genomsyras av en hållbarhet­stanke.

Trots coronaläge­t är hon optimist.

– Då vi kommer ut ur pandemin tror jag att människor behöver positiv glädje, säger hon.

– Det där blev bra, säger Mirkku Kullberg när hon ser den pinfärska reklamtejp­ningen på skyltfönst­ret.

Den pryds av ord som hållbarhet, innovation, vatten, luft och natur – tänkta att beskriva vilken typ av verksamhet som ska öppna på Alexanders­gatan 13 i slutet av maj, om allt går bra.

Vid årsskiftet flyttade det anrika varuhuset Aleksi 13 ut. Nu är det klart att ny hyresvärd på de två nedersta våningarna är Kullbergs Glasshouse Helsinki, som också tar med sig dotterbola­get, hantverksb­etonade Lokal.

På entréplan ska det bli butik med små och medelstora företags produkter inom mode, design och konst – de flesta finska men också en del svenska och danska. Här ska också komma en välkurater­ad bokhandel, som hon beskriver det, och kafé.

I atriet, med öppet hela vägen upp, ska företag som till exempel UPM, Fortum och Metsä String samt Aalto-universite­tet få visa upp innovation­er och nya material. Kullberg har bland annat varit vd för Artek och gjort karriär också utomlands – där har hon insett hur stort kunnande Finland har inom området.

På övre våningen blir det främst utställnin­gslokaler och plats för konst. Tanken är att det här också ska vara en mötesplats.

Mirkku Kullberg talar om Glasshouse Helsinki som ett ”fönster för ett hållbart tänkesätt”, och menar att alla på både individ- och företagsni­vå måste ta ställning i klimatfråg­an.

Kan konsumtion vara hållbar? Finns här inte en inbyggd motsättnin­g? – Det finns inte en perfekt värld, men vi kan vara lite bättre varje dag, säger Kullberg.

– Jag tror inte att konsumtion­en helt kommer att upphöra och estetik är viktig och ger trygghet. Man kan inte vara fundamenta­list.

Lockades av hyresvärde­n

Det var fastighets­ägaren, pensionsfö­rsäkringsb­olaget Ilmarinen, som

Kaos och krig är momentum då man kan vara som mest kreativ. Mirkku Kullberg vd, Glasshouse Helsinki

lockade Glasshouse Helsinki till huset. Lokal hyrde utrymmen av Ilmarinen under sin hantverksm­arknad inför jul tvärs över gatan. Ville Laurila, chef för uthyrning, säger att Lokal ”sålde en fruktansvä­rd mängd varor”.

– Vi har väldigt höga förväntnin­gar, säger han.

Flera restaurang­er hade visat intresse för lokalerna, men Ilmarinen vill hellre se affärer bland annat för att de inte kräver lika stor ombyggnati­on. Flera kedjor har ändå lagt sina satsningar på is på grund av pandemin, och har därför inte varit aktuella. Dessutom är det tydligt att Laurila är förtjust i Glasshouse Helsinkis koncept.

Hyreskontr­aktet är på två år, men med ömsesidig option på förlängnin­g.

Vill ha kontor i huset

Men vad ska då komma i resten av det sex våningar höga huset? Ilmarinen har inte gjort någon hemlighet av att man helst skulle vilja se fastighete­n omvandlad till kontor, åtminstone de övre våningarna. I stadens detaljplan är byggnaden en affärsloka­l och hittills har staden inte varit särskilt villig att ändra på det.

Enligt Ville Laurila ser det nu ändå ljusare ut, ur Ilmarinens synvinkel, och diskussion­er med staden förs fortlöpand­e. Nu handlar de om kontor i de fyra översta våningarna. Enligt Laurila är det realistisk­t att arbetet med att göra om byggnaden kan börja tidigast hösten 2022, och de väntas pågå åtminstone till följande vår.

I dag arbetar i stort sett alla som kan på distans, men Laurila menar att många verkar ha en stark vilja att återvända till arbetsplat­serna när det igen är möjligt.

– Vi måste utveckla centrum, säger han och kallar fastighete­n i centrala Helsingfor­s ett visitkort mot världen.

På Finlands kanske kändaste shoppingga­ta är det ändå tyst en tisdagseft­ermiddag i mars, och hot om begränsnin­gar av rörelsefri­heten kastar en skugga över den närmaste framtiden.

Mirkku Kullberg låter sig inte bekommas av det. Hon tror på sin idé och sitt team och säger att budgeten hålls stram.

– Kaos och krig är momentum då man kan vara som mest kreativ.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Då vi kommer ut ur pandemin tror jag att människor behöver positiv glädje, säger Mirkku Kullberg, vd för Glasshouse Helsinki som tar över de två nedersta
■ våningarna i Aleksi 13-huset i Helsingfor­s. Här, på andra våningen, blir det i första hand utställnin­gslokaler.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Då vi kommer ut ur pandemin tror jag att människor behöver positiv glädje, säger Mirkku Kullberg, vd för Glasshouse Helsinki som tar över de två nedersta ■ våningarna i Aleksi 13-huset i Helsingfor­s. Här, på andra våningen, blir det i första hand utställnin­gslokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland