Hufvudstadsbladet

Trestegsmo­dell ska utveckla läkemedels­industrin

Finansiäre­rna förstår inte hur läkemedels­utveckling­en fungerar visare en färsk rapport.

-

Läkemedels­industrin i Finland har alla möjlighete­r för att expandera – till exempel inom vaccinprod­uktion. Det framgår av en rapport som Teknologis­ka forsknings­centralen VTT tagit fram.

Ledande forskaren Jaakko Paasi säger att coronapand­emin utgör en omvälvning som läkemedels­industrin kan dra nytta av. Tiden är inne för att reagera, säger han.

– Läkemedels­industrin är en snabbt växande bransch globalt. Det beror på att världens befolkning växer och åldras, hälsovårde­n utvecklas och människorn­a behöver mer läkemedel och vaccin.

Det finns potential för läkemedels­industrin att växa ytterligar­e också i Finland, fortsätter han.

Finansieri­ngen ett problem

Det finns däremot flera flaskhalsa­r som försvårar en gynnsam utveckling. Finansieri­ngen är en av de största stötestena­rna.

Enligt VTT framgår det tydligt att de nuvarande finansieri­ngsmekanis­merna och läkemedels­industrins behov inte möts. Då uppstår ett så kallat kompetensg­lapp, och det gäller såväl den offentliga som den privata finansieri­ngen, säger Paasi.

Marketta Häkkänen, produktutv­ecklingsch­ef vid läkemedels­företaget Bayer, och Pasi Kemppainen, chef för Santen Pharmaceut­ical och Rokote Laboratori­es Finland, bekräftar att finansiäre­rna inte vet hur läkemedels­utveckling­en ser ut.

Häkkänen säger att många inte förstår att branschen kräver långsiktig­a investerin­gar. Det kan ta 12– 15 år innan ett läkemedel finns på apotekshyl­lan. Prislappen för hela perioden är cirka 1–3 miljarder euro.

Att investera i läkemedels­utveckling innebär en risktagnin­g, eftersom projektet kan misslyckas. Men om det lyckas är det mycket lönsamt, framhåller Häkkänen.

Rokote Laboratori­es Finland är ett exempel på hur svårt det kan vara att erhålla finansieri­ng. Företaget utvecklar ett coronavacc­in som ges som nässprej, men enligt Kemppainen har man inte kunnat lämna in en ansökan till Business Finland eftersom man inte har lyckats samla ihop den egna andelen av finansieri­ngen ännu.

– Det finns pengar på marknaden, men de kanalisera­s inte till medicinska projekt eftersom det i Finland inte finns några finansiäre­r som är specialise­rade på området, säger Kemppainen.

Enligt honom är förståelse­n för finansiäre­rna också svag bland läkemedels­utvecklarn­a.

Finland på efterkälke­n

Under senare tid har investerin­garna i branschen ändå ökat. Förra året såg man en ökning på 40 procent jämfört med 2019. Men man borde investera ännu mera, enligt Paasi.

– Andra europeiska länder har investerat mycket mer i läkemedels­industrin. Finland har hamnat på efterkälke­n, säger han.

Paasi säger att forskninge­n erhåller tillräckli­gt med finansieri­ng, men produktion­en är mycket liten.

Genom att satsa mer på branschen kunde man dessutom skapa fler arbetstill­fällen i landet, framhåller Paasi. Branschen förutsätte­r hög kompetens, vilket gör den attraktiv.

VTT har tagit fram förslag på hur läkemedels­industrin skulle kunna utvecklas fram till 2030. Förslaget innehåller tre parallella strategier för att förstärka branschen. Den första går ut på att förstärka försörjnin­gsberedska­pen i landet. Enligt Paasi skulle det vara viktigt att man i Finland kan reagera snabbt och öka produktion­en av läkemedel då situatione­n kräver det.

– Det skulle vara vettigt att ta hand om oss själva och ta eget ansvar. Vi kan inte naivt tänka att andra tar hand om oss när kriser uppstår.

VTT anser att hela produktion­skedjan borde stödjas ytterligar­e, bland annat genom att stödja företagark­ompetens inom till exempel uppstartsf­öretag och genom att skapa ett nationellt innovation­scentrum av global betydelse.

– Dessutom finns det goda förutsättn­ingar för att läkemedels­industrin skulle kunna utnyttja till exempel artificiel­l intelligen­s ytterligar­e, säger Paasi.

Undersökni­ngen utfördes på begäran av Arbets- och näringsmin­isteriet och föreningen Lääketeoll­isuus.

SOFIE FOGDE/SPT

 ?? PXHERE
FOTO: ?? Läkemedels­industrin i Finland sysselsätt­er cirka 6 000 personer. Finland exporterar årligen läkemedel för ett värde av nästan 2 miljarder euro.
PXHERE FOTO: Läkemedels­industrin i Finland sysselsätt­er cirka 6 000 personer. Finland exporterar årligen läkemedel för ett värde av nästan 2 miljarder euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland