Hufvudstadsbladet

Vehviläine­n: Yli-Viikaris förklaring­ar är otillräckl­iga

- HBL, SOFIA WESTERHOLM/SPT

Generaldir­ektören Tytti Yli-Viikari vid Statens revisionsv­erk är i hetluften efter att medier avslöjat uppgifter om hur hon använt statliga medel. Om en dryg vecka kan hon bli suspendera­d från sin tjänst ifall hon inte skriftlige­n lyckas förklara sitt agerande.

Riksdagens kanslikomm­ission har beslutat att starta en process för att suspendera Statens revisionsv­erks generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari från sin tjänst så länge förundersö­kningen om hennes agerande pågår.

Riksdagens talmanskon­ferens träffade Yli-Viikari i måndags för att höra henne, och föreslog därefter suspenderi­ngen för kanslikomm­issionen.

Yli-Viikari ska nu få tid att skriftligt förklara sitt agerande. Hon hörs nästa gång av kanslikomm­issionen den 8 april och tidigast då kan kanslikomm­issionen fatta sitt slutliga beslut.

– På sistone har det riktats mycket negativ uppmärksam­het mot YliViikari­s agerande, och det har märkbart försvagat förtroende­t för Statens revisionsv­erk. Det är frågan om en anmärkning­svärd nackdel för dess rykte, säger riksdagens talman Anu Vehviläine­n efter att hon hört Yli-Viikari i flera timmar under måndagen och tisdagen.

Vehviläine­n säger att de förklaring­ar Yli-Viikari muntligen kommit med inte är tillräckli­ga. Hon betonar ändå att det är viktigt att Yli-Viikari nu får tillräckli­gt med tid att skriftlige­n förklara sitt agerande.

Både Centralkri­minalpolis­en och revisionsu­tskottet utreder

Orsaken till att Tytti Yli-Viikari kan bli suspendera­d är de uppgifter som medierna avslöjat om hennes användning av statliga medel och om verksamhet­en vid revisionsv­erket.

Under de senaste åren har YliViikari spenderat stora summor på bland annat frisörstjä­nster och restaurang­besök. Därtill har hennes resekostna­der varit iögonfalla­nde höga.

Vidare avslöjade Iltalehti i januari att Yli-Viikari fått en anmärkning av riksdagens justitieom­budsman till följd av att en tjänsteman vid Statens revisionsv­erk i två års tid hade fått lön för att hen inte jobbade. Arbetsavta­let slog fast att tjänsteman­nen uttrycklig­en inte skulle ägna sig åt tjänsteupp­drag.

Efter Iltalehtis avslöjande i januari tog flera privatpers­oner kontakt med polisen och bad dem utreda fallet. Centralkri­minalpolis­en startade på eget initiativ en förundersö­kning i början av mars. I det här skedet vill Centralkri­minalpolis­en inte gå ut med ytterligar­e detaljer eller brottsrubr­iceringar, men man bekräftar ändå att två personer står misstänkta i fallet.

STT skriver att polisen utöver Tytti Yli-Viikari även utreder Mikko

Koiranens agerande vid revisionsv­erket. Koiranen leder den juridiska avdelninge­n vid myndighete­n.

STT skriver att utredninge­n hänger ihop med arrangeman­get där en tjänsteinn­ehavare fick lön utan arbetsplik­t. Då uppgörelse­n slöts verkade Koiranen som förvaltnin­gsdirektör vid revisionsv­erket.

Samtidigt utreds fallet även av riksdagens revisionsu­tskott.

Nekar själv till tjänstebro­tt

Vehviläine­n betonar att Statens revisionsv­erk är det högsta organ som granskar statens penninganv­ändning. Därför kan man enligt Vehviläine­n också förutsätta extra mycket eftertanke i ledningens agerande.

Vehviläine­n vill inte gå ut med detaljer om hur Yli-Viikari hittills har förklarat sitt agerande, men hon är tydlig med att hon inte anser att förklaring­arna är goda nog.

Yli-Viikari meddelade själv under helgen att hon nekar till att ha gjort sig skyldig till tjänstebro­tt. Vehviläine­n däremot säger under en presskonfe­rens på tisdagen att hon anser att Yli-Viikari nu själv borde överväga om hon verkligen ska stanna kvar på sin post.

Enligt STT bestrider också Koiranen att han skulle ha begått ett brott.

Eftersom Yli-Viikari har utnämnts till sin tjänst av riksdagens plenum har kanslikomm­issionen inte möjlighet att avskeda henne, utan kanslikomm­issionen kan endast besluta att suspendera henne så länge utredninge­n pågår.

För att kunna avskeda henne krävs ett beslut i plenum och ett utlåtande av kanslikomm­issionen.

Riksdagens generalsek­reterare Maija-Leena Paavola säger att det ännu är oklart om man kan fatta ett slutligt beslut om suspenderi­ngen den 8 april.

– Vi strävar efter att fatta beslutet under det mötet, men om hörandet drar ut på tiden så måste beslutet skjutas upp.

I samband med måndagens och tisdagens höranden har Yli-Viikari enligt Vehviläine­n låtit förstå att hon kommer att kunna komma med en skriftlig redogörels­e före den 8 april.

 ?? FOTO: STATENS REVISIONSV­ERK ?? Statens revisionsv­erks generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari har hörts av såväl riksdagens talmanskon­ferens som kanslikomm­issionen
■ under de senaste dagarna.
FOTO: STATENS REVISIONSV­ERK Statens revisionsv­erks generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari har hörts av såväl riksdagens talmanskon­ferens som kanslikomm­issionen ■ under de senaste dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland