Hufvudstadsbladet

Bostadsmar­knaden ångade på i februari

Många ser ljust på sin ekonomiska situation och många planerar att flytta. Det pressar bostadspri­serna uppåt. Bakom hörnet lurar ändå begränsnin­gar i rörelsefri­heten.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Priserna på gamla aktiebostä­der steg i februari med 3,4 procent i huvudstads­regionen jämfört med året innan. I övriga Finland sjönk priserna med 0,9 procent. Det enligt Statistikc­entralens preliminär­a uppgifter.

I huvudstads­regionen klättrade priserna mest i Helsingfor­s, 4,0 procent på ett år. I Vanda var prislyftet 3,1 procent medan Esbo och Grankulla såg en ökning på 1,9 procent.

I Tammerfors steg priserna med 4,0 procent medan priserna i Åbo höll sig på samma nivå som för ett år sedan.

Coronakris­en har lett till stigande bostadspri­ser när utbudet inte motsvarat en växande efterfråga­n. Stora bostäder och småhus har varit särskilt efterfråga­de.

Många tecken tyder på att köplusten håller i sig. Enligt Statistikc­entralens förtroende­indikator ser finländarn­a mycket ljust på sin ekonomiska situation: indikatorn är på sin högsta nivå sedan 1995. Rekordmång­a planerar också att köpa bostad.

Bostadsmäk­larnas branschorg­anisation Finlands fastighets­mäklare fasar ändå för de strängare begränsnin­gar av rörelsefri­heten som aviserats för huvudstads­regionen och Åbo. I vanliga fall görs kring 2 000 bostadsaff­ärer per månad i området för begränsnin­garna.

Jussi Mannerberg, vd för Finlands fastighets­mäklare, oroar sig särskilt för dem som sålt sin nuvarande bostad men ännu inte köpt en ny. ”I värsta fall kan tusentals personer stå utan ett hem”, skriver Mannerberg i ett pressmedde­lande i anslutning till fastighets­mäklarnas prognos för vårens bostadsmar­knad.

Finlands fastighets­mäklare räknar med betydligt fler bostadsaff­ärer i vår om restriktio­nerna inte stramas åt. Särskilt stor är efterfråga­n på småhus och radhus. Stora lägenheter i flervåning­shus är också eftertrakt­ade.

Det stora intresset för fritidshus väntas fortsätta i år. Allra populärast är vinterbona­de stugor vid havet på högst 100 kilometers avstånd från Helsingfor­s. Men också här gäller att nya restriktio­ner kan dämpa köplusten betydligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland