Hufvudstadsbladet

Överenskom­melse om barn i IS-läger

I Danmark har regeringen ingått en bred politisk överenskom­melse som kan vara ett första steg i att repatriera barn från IS-läger i Syrien. Fortfarand­e är avsikten att hämta hem enbart barnen.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Frågan om de danska medborgare och barnen till dem som sitter fast i IS-läger i nordöstra Syrien har varit en verklig politisk hetpotatis i Danmark de senaste veckorna.

Pressen på statsminis­ter Mette Frederikse­n (Socialdemo­kratiet) har ökat i synnerhet från de för minoritets­regeringen så viktiga stödpartie­rna. Hon har fram till nu avfärdat planerna på en repatrieri­ng av barnen. I al-Hol finns 19 danska barn och deras 7 mödrar.

På tisdagen nådde regeringen en politisk överenskom­melse med flera partier: En tvärminist­eriell arbetsgrup­p ska ta fram modeller för hur barnen ska kunna tas till Danmark. Den har tid till mitten av maj. Det här rapportera­r flera danska medier.

Tidningen Politiken har tidigare rapportera­t att stödpartie­rna tittat till Finland där en tjänsteman, specialsän­debudet Jussi Tanner, är den som fattar beslut om repatrieri­ng från fall till fall.

Enligt Politiken står det i avtalet, som danska partier slutit, att ”eventuella evakuering­ar av danska barn från de syriska fånglägren ska basera sig på individuel­la värderinga­r och med säkerhetsm­ässigt försvarbar­a metoder.”

Även till exempel opposition­spartiet borgerliga Venstre är med på överenskom­melsen, medan ett av stödpartie­rna, Enhedslist­en, har hoppat av. Partiet menar att arbetsgrup­pen bara ödslar tid, eftersom det har visat sig vara hart när omöjligt ta hem barn utan deras föräldrar. Ett faktum som också den finska regeringen ställts inför, säger man till Politiken.

Det här är också en uppfattnin­g som Rädda barnen och Röda Korset i Danmark delar. De har redan kritiserat lösningen, enligt Danmarks radio.

 ?? FOTO: FADEL SENNA/LEHTIKUVA ?? Sju danska kvinnor och nitton barn finns i läger i nordöstra Syrien. Finland är det enda land i Norden som systematis­kt gått in för repatrieri­ng.
FOTO: FADEL SENNA/LEHTIKUVA Sju danska kvinnor och nitton barn finns i läger i nordöstra Syrien. Finland är det enda land i Norden som systematis­kt gått in för repatrieri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland