Hufvudstadsbladet

Ryska läkare talar om tortyr och kräver att Navalnyj ska få smärtstill­ande

Av allt att döma lider den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyj av diskbråck. Det är inte livshotand­e, men kan vara mycket smärtsamt. Nu mobilisera­r det ryska civilsamhä­llet för att Navalnyj ska få adekvat vård.

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@hbl.fi

– I en situation när patienten har svåra smärtor måste man göra allt för att dämpa dem. För att det ska vara möjligt i Navalnyjs fall måste han föras ut ur straffkolo­nin och undersökas på ett sjukhus, säger Aleksej Erlich, avdelnings­läkare på Baumansjuk­huset nr 29 i Moskva.

Erlich, som uttalar sig i den oberoende tv-kanalen Dozjd, är en av tjugo läkare som i ett offentligt brev till fängelsemy­ndighetern­a kräver att Navalnyj ska få adekvat vård.

– Att förvägra honom fungerande smärtstill­ande mediciner kan likställas med tortyr, säger läkarna.

Navalnyj har upprepade gånger bett om att få diklofenak, ett inflammati­onsdämpand­e, smärtstill­ande medel som inte är svårt att få tag på. Det enda han hittills har fått är två tabletter smärtlindr­ande ibuprofen per dag, vilket inte har hjälpt.

Den halvstatli­ga Observatio­nskommissi­onen för förhålland­ena i fängelser (ONK) har besökt Navalnyj och sagt till Dozjd att han fortfarand­e står på benen och inte begär någonting annat än diklofenak. Navalnyj har själv rapportera­t att han transporte­rades till ett sjukhus utanför fängelset, troligen i Vladimir, där en läkare undersökte honom. Opposition­sledaren fick inte veta sin diagnos. Han vet inte ens på vilket sjukhus han blev undersökt.

Skämtar trots smärtan

Under tiden har alltmer informatio­n kommit fram om vad Navalnyj egentligen lider av.

– Att Navalnyj fått så ont så snabbt tyder på att det handlar om diskbråck, säger neurokirur­gen Aleksej Kasjtjejev till Kommersant. Men för att vi säkert ska veta borde han undersökas med magnetkame­ra. Tillstånde­t är inte livsfarlig­t, men kan vara mycket smärtsamt. Dessutom kan det i längden leda till att patienten får en permanent funktionsn­edsättning.

Att Navalnyj har förlorat känseln i högra benet stöder teorin att det kan handla om diskbråck. När diskbråcke­t trycker på nerver och det blir en inflammati­on i nervstrukt­uren kan man få ischias, smärta som strålar ut i ena eller båda benen.

Navalnyj har klagat på att han på grund av smärtorna inte längre kan stödja sig på högra benet. I ett inlägg på Instagram bekräftar han vad hustrun Julia Navalnaja tidigare har skrivit, nämligen att han hade ont redan medan rättegånge­n pågick.

– De som följde rättegånge­n såg att jag aldrig satte mig i glasburen. Jag klarade bara att stå eller ligga ner. Jag teg om problemet, det var otrevligt men jag tänkte att det skulle gå att läka. Men myndighete­rna gör ingenting. Jag ansöker varje dag om mediciner och att de ska släppa in en läkare. Men de vägrar, skriver Navalnyj.

Trots allvaret i situatione­n kan han som vanligt inte låta bli att skämta – nu om att han håller på att bli en enbent pirat.

Till saken hör att fängelsemy­ndighetern­a inte ens har tillåtit Navalnyjs advokater att överräcka honom instruktio­ner för hans fysioterap­i. Dessutom berövas han systematis­kt sin nattsömn. Det är den sammantagn­a situatione­n som gör att både människorä­ttsaktivis­ter och läkare nu kallar behandling­en av opposition­sledaren medveten tortyr.

 ?? FOTO: DIMITAR DILKOFF/LEHTIKUVA-AFP, HANDOUT ?? På straffkolo­nin N-2 uppges Aleksej Navalnyj berövas nattsömnen, men också förvägras tillräckli­gt effektiva
■ smärtstill­ande läkemedel.
FOTO: DIMITAR DILKOFF/LEHTIKUVA-AFP, HANDOUT På straffkolo­nin N-2 uppges Aleksej Navalnyj berövas nattsömnen, men också förvägras tillräckli­gt effektiva ■ smärtstill­ande läkemedel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland