Hufvudstadsbladet

Skriande brist på förmånliga bostäder

- GUY ERIK BAARMAN Vanda

BOENDE Nicolas Sjöberg och Freja Pontán efterlyser (HBL Debatt 22.3) flera ettor i bostadspro­duktionen i Helsingfor­s. Det berör säkert hela huvudstads­regionen.

Är det faktiskt ettor vi vill ha? Är det inte bara fråga om bostadspri­set? Ettor är för många det enda överkomlig­a. Ettan blir snabbt för trång både av bekvämligh­etsskäl som av parförhåll­anden. Byggandet

av en familjebos­tad blir i verklighet­en inte i proportion dyrare att bygga än en etta. De mindre bostäderna­s pris beror knappast på regleringa­r utan på hur man skall få ut mest pengar för byggrätten.

Önskan att bygga tätare ger knappast mera ettor, men nog ”småhusgett­on” som på senare år byggts i huvudstads­regionen. Vad som händer med dem i framtiden när invånarna märker att de betalat skjortan för tomten, men inte har plats för ens en liten trädgård, lekplats för barnen eller i många fall bilplats, för att inte tala om

var placera snön när man skottat infarten. Tät bebyggelse är dessutom inte bra vare sig för naturen eller för miljön.

Att bostadspri­serna stiger i rask takt beror inte på bostadens storlek, utan oftast på tomtpriset. Tomtpriset åter beror på tillgången till planerade tomter. Det verkar som tillgången till planerade tomter utnyttjas av kommuner och städer för att ge så mycket pengar i ”kassan” som möjligt. Man kan till exempel ifrågasätt­a varför det skall byggas på Malms flygplatso­mråde fastän det blir ohyggligt dyrt.

Det kommer att synas i bostäderna­s pris och hos skattebeta­larna. Detta när det finns billigare och lämpligare byggnadsom­råden i inkorporer­ade Sibbo. Beror det på att det ger mest pengar i stadens och byggherrar­nas kassor eller ”gröna intressen”, samtidigt som bostadspri­sen hålls uppe av en bibehållen stor efterfråga på (billigare) bostäder?

Bygg förmånligt det invånarna vill ha på lång sikt och med beaktande av naturen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland