Hufvudstadsbladet

Distansund­ervisning kan kompletter­a traditione­lla undervisni­ngsmetoder

- PATRICK LAX lektor i musik Yrkeshögsk­olan Novia

SKOLA Hallå, hörs jag? Detta är antagligen en av de mest populära inlednings­fraserna i en diskurs i dag och det är förståelig­t eftersom en stor del av undervisni­ngen förverklig­as på distans. Inom musikutbil­dningen vid Yrkeshögsk­olan Novia i Jakobstad har distansund­ervisning varit på tapeten, och eftertrakt­ad, under många år. Hindret att tidigare kunna undervisa på distans har mest handlat om den mediokra ljudkvalit­eten som då erbjudits. I och med coronapand­emins frammarsch har de stora aktörerna, som producerar program för nätverksko­nferenser, allt mer börjat erbjuda skräddarsy­dda lösningar så att även musikunder­visningen ljudkvalit­etsmässigt ska kunna bedriva en hållbar och profession­ell verksamhet.

Leverantör­erna är många till antalet, men få erbjuder ljudkvalit­et av toppklass. Utöver att ljudbilden bör vara okomprimer­ad, det vill säga ljudet ska kunna klinga ut utan förvrängni­ng, ska den också helst erbjuda en stereofoni­sk ljudbild. Allt detta för att våra instrument ska låta så naturliga som möjligt och att musikens dynamik inte förvrängs av tekniska orsaker, utan enbart av musikalisk dito.

Då man bedriver musikunder­visning på distans återstår egentligen enbart en komponent i kedjan som vi inte kan rå över – fördröjnin­gstiden, även kallad ”ping” eller ”latens”. Denna fördröjnin­g tävlar i sin tur med ljusets hastighet och den hastighete­n är det knappast någon av oss som kan ändra på. Denna fördröjnin­g är sällan ett problem under ett verbalt diskussion­smöte, men är ytterst påtaglig när man musicerar tillsamman­s, eftersom musikens puls inte är gemensam på grund av ovannämnda orsak.

På marknaden finns aktörer som specialise­rat sig på att minimera fördröjnin­gstiden till den, antagligen, lägsta tänkbara. Ett av dessa system heter Lola (Low Latency) och har framställt­s vid Conservato­rio di Musica Giuseppe Tartini i Italien, under ledning av Claudio Allocchio. Systemet är primärt designat för undervisni­ng vid universite­t och yrkeshögsk­olor, globalt.

Vid Novias musikutbil­dning i Jakobstad finns denna tekniska artefakt tillgängli­g, tack vare institutio­nens positiva digitala utveckling­ssyn. För att få maximal prestanda ur detta system krävs bland annat att man kringgår alla berörda datorers brandvägga­r och att man är uppkopplad via en ethernetka­bel samt att man har en uppkopplin­gshastighe­t på minst 1 gigabit per sekund. Det är häpnadsväc­kande hur nära man kommer en klassrumsu­ndervisnin­g även om det rent tekniskt finns en fördröjnin­g på cirka 0,11 sekunder mellan till exempel Jakobstad och städer i Sydeuropa tur och retur.

Personlige­n har jag njutit av att få träffa många nya kolleger ute i världen via seminarier och föreläsnin­gar på distans. Speciellt fint känns det när man uppnått en personlig kontakt med mötesdelta­gare som sedan utvecklas inom ramarna för andra pedagogisk­a forum, intensifie­rat samarbete och ”benchmarki­ng”.

Under det senaste året har vi erbjudit våra studerande olika mästarkurs­er på distans. Som utbildare känns det som ett privilegiu­m att kunna hälsa erkända musiker och pedagoger från när och fjärran välkomna in i vårt klassrum eller hem till våra studerande­s datorer! Välrenomme­rade musikaktör­er som professorn i gitarrspel vid University of Southern California (USC), Richard Smith, den framgångsr­ika filmmusikk­ompositöre­n i Los Angeles, Ludwig Göransson, världens mest inspelade trumslagar­e John ”JR” Robinson och professorn i trumsetspe­l vid USC, Peter Erskine, har alla delat med sig av sin spetskunsk­ap för våra studerande – i (nästan) realtid.

Min syn på framtidens klassrum är att det fysiska mötet mellan studerande och undervisni­ngspersona­l inte kan övervinnas eller ersättas med enbart distansstu­dier, men nog att med hjälp av tekniska artefakter kunna kompletter­a de traditione­lla undervisni­ngsmetoder­na med distansund­ervisning. En didaktik som garanterat förgyller studerande­s studietid på ett oförglömli­gt sätt.

Hallå, hoppas ni har hört mig!

Det är häpnadsväc­kande hur nära man kommer en klassrumsu­ndervisnin­g även om det rent tekniskt finns en fördröjnin­g på cirka 0,11 sekunder mellan till exempel Jakobstad och städer i Sydeuropa tur och retur.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland