Hufvudstadsbladet

Spegel, spegel på väggen där

För andra våren tvingas, eller får, de stora börsbolage­n nu ordna sina årsstämmor utan aktieägare. Nödvändigt på grund av pandemin, men illa för kontakten mellan ledning och ägare.

-

För ett år sedan var det många börsbolag som i sista stund sköt upp sina årsstämmor och lade om dem till digitala möten när coronapand­emin innebar att det blev förbjudet att samlas i större grupper. På ett år har ingenting ändrat, skillnaden är att företagen i år är förberedda på bolagsstäm­mor på distans och har kunnat tänka igenom hur aktieägarn­a ska kunna delta.

Kallelsern­a till de stora börsbolage­ns stämmor är på vissa punkter rätt identiska. Aktieägare eller ägarnas ombud kan delta och utöva sina aktieägarr­ättigheter enbart genom att rösta på förhand, eller via ett av bolaget utsett ombud. Vill man komma med motförslag till de förslag styrelsen lägger fram eller ställa frågor ska även det göras på förhand.

Nu är det väldigt sällan en enskild aktieägare­s förslag som på något sätt går emot ett börsbolags styrelse får gehör. Också då årsstämmor­na ordnas så att alla hugade deltagare fysiskt är på plats är ärenden noggrant beredda och representa­nter för en majoritet av aktierna har ställt sig bakom styrelsern­as förslag. Att rösta in en ny styrelseme­dlem eller ändra på ett förslag till utdelning är i praktiken omöjligt.

De som vill tala ska ha bett om ordet på förhand. Det betyder ändå att aktieägare eller till exempel frivilligo­rganisatio­ner får ge uttryck för sina åsikter och eventuella farhågor angående börsbolage­ns verksamhet inför en stor mängd aktieägare. Ibland är också medierna på plats och noterar de avvikande åsikterna.

Så gick det till exempel när Stora Enso kritiserad­es för att bryta mot mänskliga rättighete­r i Kina eller när Microsoft köpte Nokias telefonver­ksamhet. Många ville få sin röst hörd och säga sin åsikt. Fortums förvärv av Uniper och bolagets klimatmål har också engagerat. I fjol hade Världsnatu­rfonden WWF inför Fortums stämma kommit med ett förslag om att Fortum i sin bolagsordn­ing borde skriva in målsättnin­gen att den globala temperatur­ökningen ska stanna vid 1,5 grader. Att det förslaget skulle ha röstats ner stod redan klart redan före den digitala stämman.

Alltid är det inte själva årsstämman som är det allra viktigaste. I allmänhet har aktieägarn­a fått material om bolaget och eventuellt någon reklampryl innan själva mötet och bjudits på kaffe och bulle efter det. Betydelsef­ullt är, att efter mötet har aktiva aktieägare haft en chans att byta några ord med börsbolage­ns ledning och eventuellt ställa frågor som man inte vågat eller velat ta upp i mötessalen. Den mindre formella biten faller nu bort. Om vd:s inledande tal dessutom är bandat på förhand går åhörarna miste om det ibland nog så viktiga kroppssprå­ket. Menar hen egentligen vad hen säger?

I framtiden kan det bli möjligt att ordna årsstämmor på distans också då det rent praktiskt är möjligt att ha deltagare på plats. Faller de fysiska stämmorna, som i Helsingfor­s typiskt ordnas till exempel i Mässcentru­m, i Finlandiah­uset eller i kongressce­ntret Marina, helt bort går en del av tanken med dem förlorad. Det är inte bara aktieägarn­a som inte får träffa bolagsledn­ingen, för bolagsledn­ingen är det också givande att veta vad de mindre aktieägarn­a tänker. Många företag gav redan i fjol uttryck för att de faktiskt vill träffa sina ägare.

Visst kan man argumenter­a för att det är rättvist om alla deltar på distans, då behöver man inte var i huvudstade­n mitt på dagen under en vardag för att kunna delta i en bolagsstäm­ma. Aktieägarn­as förbund skulle gärna se en kombinatio­n av virtuella och fysiska stämmor och nämner möbeltillv­erkaren Martela som en föregångar­e och ett exempel på ett företag som lyckats virtuellt med till och med omröstning­ar.

Interaktiv­itet och personliga möten behövs, även om de kan vara jobbiga och tidskrävan­de. Alla mår bra av att få frågan varför ibland, också vd:ar och styrelseor­dföranden. Om alla är av samma åsikt går ingenting framåt.

Att fråga spegeln vem som är vackrast i landet behöver då och då ett annat svar än: ”Det är du”.

”Faller de fysiska stämmorna, som i Helsingfor­s typiskt ordnas till exempel i Mässcentru­m, i Finlandiah­uset eller i kongressce­ntret Marina, helt bort går en del av tanken med dem förlorad.”

KATARINA KOIVISTO

är redaktions­chef.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland