Hufvudstadsbladet

Barn och unga är i akut behov av mer stöd

- LOTTA KESKINEN styrelseme­dlem HENRIKA ZILLIACUS-TIKKANEN sekreterar­e SFP i Sydvästra Helsingfor­s

SAMHÄLLE Över 8 procent av finländska ungdomar i åldern 15–24 år arbetar eller studerar inte för närvarande. Problemet har uppmärksam­mats tidigare, och bland annat lett till att läroplikts­åldern höjts så att alla bör ta del av undervisni­ng på andra stadiet. Under 2020 avbröt 12,7 procent av studerande­na i yrkesutbil­dningarna i Helsingfor­s sina studier. Det här betyder 1 142 ungdomar och unga vuxna, varav majoritete­n var i åldern 18–20.

Året innan var andelen 8,7 procent och Helsingfor­s stads målsättnin­g har redan flera år varit att krympa andelen till under 7,4 procent, men trenden har blivit den motsatta. Gymnasiest­uderande lider av coronapand­emin och brist på närundervi­sning. I en enkätunder­sökning i Helsingfor­s uppgav särskilt första årets gymnasiest­uderande att de lär sig sämre genom distansstu­dierna. Studiepres­tationerna har försämrats och eleverna uppger att de mår sämre (HBL 17.3). Enligt skolhälsou­ndersöknin­gen mår ungdomar i åldern 13–16 i genomsnitt allt sämre och 20,8 procent uppger att de upplever sin hälsa vara medelmåtti­g eller dålig.

Även Ungdomsbar­ometern 2020 påvisar att coronapand­emin påverkat unga i åldern 15–25 drastiskt. Under den tid Ungdomsbar­ometern utförts sjönk betyget för hur nöjda unga är med livet allra mest i barometern 2020. Distansstu­dier och begränsnin­gen av sociala kontakter har påverkat de ungas välmående och Ungdomsbar­ometern visar, att särskilt flickor, högskolest­uderande, låginkomst­tagare och ensamboend­e mår dåligt. Även pojkar med annat modersmål än finska eller svenska mår betydligt sämre.

Att en så stor andel av de unga i Helsingfor­s mår dåligt, kämpar med studierna och eller avbryter studierna är mycket oroväckand­e. Unga som faller utanför studier och arbete, och som inte längre går att nå, riskerar ett långvarigt utanförska­p från utbildning och arbetsliv och på lång sikt marginalis­ering. Ifall vi inte lyckas åtgärda ungdomarna­s och de unga vuxnas illamående och stödja dem tillräckli­gt i studierna och på vägen ut i arbetslive­t riskerar vi att förlora en märkbar andel av en hel generation.

För att undvika detta måste tilläggsre­surser allokeras till andra stadiet, särskilt till yrkesutbil­dningarna, så att andelen närstudier, som skurits ned redan före pandemin, snabbt ökas för att förhindra avbrott i studierna och utslagning. Det behövs också fler stödperson­er i skolorna (speciallär­are, kuratorer, psykologer och assistente­r) för att minska nivåskilln­aderna i inlärning, samt stödja elevernas hälsa och välmående.

Ifall vi inte lyckas åtgärda ungdomarna­s och de unga vuxnas illamående och stödja dem tillräckli­gt i studierna och på vägen ut i arbetslive­t riskerar vi att förlora en märkbar andel av en hel generation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland