Hufvudstadsbladet

Tävlingspa­usen tränarens dröm – ”ibland blir jag bara trött”

Proffstria­thleten Heini Hartikaine­n har inte tävlat internatio­nellt sedan 2019. – Men ur tränarens synpunkt är det ett utmärkt tillfälle att fokusera på utveckling­en, säger hennes tränare Tero Setola.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Heini Hartikaine­n suckar djupt när det blir tal om hur coronapand­emin påverkat hennes motivation. Så gott som alla internatio­nella evenemang under de senaste tolv månaderna har blivit inställda.

– Jag tycker om att träna, men emellanåt har jag blivit helt knäckt, säger hon.

– Då har vi pratat igenom situatione­n med min tränare och hittat någon ny infallsvin­kel till träningen för att återfinna motivation­en.

Trea i Ironman

Hartikaine­n har tävlat internatio­nellt senast 2019. Då var hon bland annat trea i pro-kategorin i prestigefy­llda Ironman Klagenfurt i Österrike.

– Ur idrottaren­s synvinkel är det krävande att inte tävla, för idrottarna närmar sig ofta träningen via tävlingarn­a. Tränaren igen ser det som en möjlighet, säger Hartikaine­ns tränare Tero Setola.

– Man kan i lugn och ro koncentrer­a sig på att utveckla de fysiologis­ka egenskaper man vill. Tävlingarn­a förorsakar ofta tillfällig överbelast­ning som kräver tid att återhämta sig från.

En ironman med 3,8 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning kräver en hel del tid för återhämtni­ng. Det krävs också lite särskilda förberedel­ser.

– Jag var inte alls lika sliten förra hösten som efter att ha kört en ironman, säger Hartikaine­n.

Träningsbl­ock

I stället kunde Hartikaine­n genomföra ett träningsbl­ock med löpning under hösten. I oktober var hon åtta i FM-halvmarato­n med sitt nya PB 1.20,17. Löpning är en stark gren för henne, men under vintern har hon bland annat koncentrer­at sig på att förbättra sin cykling, och i januari–februari blev det mycket virtuell cykling inomhus.

– Nu när vi inte har några tävlingar i kalendern kan vi köra med just sådana träningsbl­ock som Heinis prestation­sförmåga kräver. Vi försöker förbättra vissa egenskaper samtidigt som vi upprätthål­ler hennes starka egenskaper, säger Setola.

I stället för att träna lite av alla tre grenar under en vecka – som Hartikaine­n gjorde förut – föredrar Setola alltså att hon fokuserar på en sak i taget. Då är det också lättare att följa utveckling­en.

Cykling belastar mindre

– Mentalt vill ju en triathlet aldrig låta en gren bli sämre. Men jag märkte att löpformen inte blev sämre fast jag inte gjorde några hårda löpträning­spass på ett par månader, säger Hartikaine­n.

Enligt de senaste labbtester­na har cykelträni­ngen faktiskt hjälpt löpningen också. Hartikaine­n drar på sig mindre laktat i löpningen. Man kan alltså säga att motorn har blivit bättre.

– Cykling är ett bra sätt att förbättra de fysiologis­ka egenskaper­na, för löpningen är lite mer belastande för kroppen, och det går bra att sedan förädla löpformen med mera specifik löpträning, säger Setola.

Setola har fungerat som Hartikaine­ns tränare sedan slutet av 2019. De har alltså fortfarand­e inte en enda vanlig tävlingssä­song bakom sig. Förra sommaren tävlade Hartikaine­n bara i några inhemska lopp, bland annat i FM i sprint, där hon var tvåa.

Raketkarri­är

Hartikaine­n, 35, har nått den internatio­nella eliten snabbt. Det var 2015 som hon gjorde sin triathlond­ebut på halvdistan­s i Jorois. Då var hon sjua i damernas allmänna klass.

Precis som många andra elitidrott­are har Hartikaine­n dock en mångsidig idrottsbak­grund. Hon spelade fotboll i division ett fram tills hon var 19 år. Hon har också spelat bland annat ringette och innebandy. Medan hon studerade började hon löpa och deltog i 5 000 m och 10 000 m i FM 2013.

– Jag blev lite för entusiasti­sk och kroppen höll inte riktigt för löpningen. Det var då jag kom på triathlon.

Bara två år efter triathlond­ebuten var hon fyra i åldersklas­sen 30– 34 i legendaris­ka Ironman Hawaii. Året därpå debuterade hon i prokategor­in.

EM i långdistan­s

2018 var hon bland annat tvåa i ansedda Norseman, som avgörs i extrema förhålland­en i Norge. 2019 var hon trea i Ironman Klagenfurt.

– Jag är egentligen inte så intressera­d av sluttidern­a. Jag är mera intressera­d av att utmana mig själv i tuffa förhålland­en. Jag vill definitivt ännu vinna Norseman. Jag vill också tillbaka till Hawaii i pro-kategorin, säger Hartikaine­n.

Huvudmålet inför den här säsongen är EM i långdistan­s i tyska Roth. Men tävlingen har redan blivit framskjute­n till september. Det är förstås ovisst om tävlingen alls kan ordnas på grund av covidpande­min. Under tiden har Hartikaine­n tid att träna för framtiden.

– Jag utvecklade­s en hel del förra sommaren fast det inte var några internatio­nella lopp, säger hon.

 ?? FOTO: VILLE KASKIVIRTA ?? Heini Hartikaine­n och
■ hennes tränare Tero Setola.
FOTO: VILLE KASKIVIRTA Heini Hartikaine­n och ■ hennes tränare Tero Setola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland