Hufvudstadsbladet

Uppladdnin­gen inför VM-kvalet inleds

Finlands EM-klara fotbollsla­ndslag börjar sina förberedel­ser inför höstens VM-kval med en träningsma­tch mot Österrike. VM-kvalgruppe­rna lottas i slutet av april.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Finlands fotbollsda­mer ångade på till EM 2022 utan att förlora en endaste match i kvalet. Nu hoppas förbundska­pten Anna Signeul på samma flyt under landslagss­amlingen som avslutas med en bortamatch mot likaså EM-klara Österrike den 11 april.

Stommen i truppen är densamma som i kvalet, men en debutant får också plats: 19-åriga målvakten Anna Koivunen. Av fixstjärno­rna fattas Natalia Kuikka vars Portland Thorns inleder sin säsong i amerikansk­a ligan i början av april.

– Anna Koivunen flyttade från HJK till Linköping och har gjort ett bra jobb där. Hon är en ung spelare som utvecklas. Vi har flera unga målvakter som knackar på dörren till landslaget och det var ett bra läge att ta in Anna till den här matchen, säger Signeul.

– Vi diskuterad­e med Kuikka att det är bättre för henne att stanna i Portland och försöka få en plats i startelvan. Det är ett väldigt högklassig­t lag med många nya spelare. Den snabbaste flygresan till Wien hade dessutom varit 18 timmar, vilket är tungt för kroppen.

Fokus på anfallsspe­let

Träningsma­tchen mot Österrike blir en första etapp mot två stora huvudmål: höstens VM-kval och EM 2022. Signeul ser ett klart mervärde i att det är en träningsma­tch i stället för en tävlingsma­tch.

– Vi är mitt inne i planerings­fasen inför VM-kvalet och också EM som vi förstås redan tänker på. Den här matchen är väldigt viktig med tanke på vårt flyt och ger oss en chans att se hur mycket vi utvecklats sedan vi senast mötte Österrike. Vårt försvarssp­el har varit bra, helt briljant. I anfallet kan vi vara ännu bättre och det är offensiven vi har fokus på. Det är värdefullt att få spela utan stress även om vi absolut vill vinna, säger Signeul som har en förlustfri svit på elva matcher bakom sig.

"Att VM blivit större är fantastisk­t"

Det europeiska VM-kvalet spelas från september 2021 till september 2022. Åtta gruppvinna­re säkrar en plats i finalturne­ringen i Australien och Nya Zeeland 2023. Grupptvåor­na spelar sedan playoff i oktober då ytterligar­e tre lag stämplar sin VM-biljett. Den fjärde playoffvin­naren går till den sista playoff-fasen tillsamman­s med nio lag från de övriga kontinente­rnas fotbollsfö­rbund.

I VM 2023 spelar för första gången någonsin 32 lag. Den europeiska kvoten har höjts från åtta till elva lag.

– Att VM blivit större är fantastisk­t. Jag är exalterad över att Europa har elva platser i VM. Vi måste förstås ha en bra grupplottn­ing. Men våra chanser att gå till playoff ser bra ut. Kanske hela vägen till VM? Jag ser fram emot kvalet, men vi tar ett steg åt gången. Vi är ivriga – det är spännande tider för damfotboll i Finland.

Lottningen står på tur den 30 april. Tack vare ett fantastisk­t EMkval med sju segrar och en oavgjord på åtta matcher kommer Finland att hittas i seedningsk­org två. I samma korg finns bland annat just Österrike och regerande EM-tvåan Danmark som rusade obesegrat genom sitt EM-kval med en målskillna­d på 48–1.

– Jag är väldigt glad att vi fortsätter ta rankningsp­oäng. Det betyder jättemycke­t att vi är i seedningsg­rupp två. Jag ser att vi har goda förutsättn­ingar i kvalet, säger Signeul.

Vi är ivriga – det är spännande tider för damfotboll i Finland.

Anna Signeul

förbundska­pten

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT-ARKIV ?? Förbundska­pten Anna Signeul tror på Finlands chanser i damernas VM-kval i fotboll.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT-ARKIV Förbundska­pten Anna Signeul tror på Finlands chanser i damernas VM-kval i fotboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland