Hufvudstadsbladet

Almapriset går till Jean-Claude Mourlevat

- HBL

Almapriset anno 2021 tillfaller den franske författare­n Jean-Claude Mourlevat. Det tillkännag­avs på tisdagen.

Tillkännag­ivandet av Almapriset, världens största barn- och ungdomslit­teraturpri­s, strömmades från Stockholm på tisdagen. Juryns ordförande Boel Westin berättade att priset i år tillfaller fransmanne­n Jean-Claude Mourlevat. Motivering­en lyder: ”Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditione­r, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvä­rldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskan­de författars­kap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet.”

Almapriset är uppkallat efter Astrid Lindgren och prissumman är fem miljoner svenska kronor, nästan en halv miljon euro.

Jean-Claude Mourlevat räknas som en av Frankrikes stora barnoch ungdomsför­fattare. Han debuterade 1997 och finns översatt till närmare tjugo språk, dock ännu inte svenska. Hans senaste bok heter Jefferson och handlar om en igelkott som älskar att läsa och blir oskyldigt anklagad för ett mord.

Det strömmade tillkännag­ivandet leddes av kulturskri­benten Stefan Ingvarsson medan Sveriges kulturoch demokratim­inister Amanda Lind bidrog med ett kort tal. Man kunde också spela upp det telefonsam­tal i vilket Mourlevat mottog nyheten om priset tidigare under dagen:

– Jag kan inte tro det. Jag har varit kandidat i tio år – jag kan inte tro det. Tack så mycket! Det var väldigt oväntat, sade den glatt överraskad­e författare­n.

Mourlevat har tidigare jobbat som lärare i tyska, och har även arbetat som regissör, skådespela­re och clown. I dag är han författare på heltid och skriver både för barn och vuxna.

 ?? FOTO: AVE MARIA MÕISTLIK ?? Jean-Claude Mourlevat tilldelas Almapriset 2021.
FOTO: AVE MARIA MÕISTLIK Jean-Claude Mourlevat tilldelas Almapriset 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland