Hufvudstadsbladet

"Har jag drömt att man erhåller notpapper gratis?”

-

”Tja, hon var ju länge den enda svenska kvinnan som skrev orkestermu­sik” säger seniora programläg­garkollego­r när jag frågar dem om kompositör­en Carin Malmlöf-Forssling. En till synes oskyldig kommentar är ett praktexemp­el på hur man omedvetet men effektivt filtrerar bort hennes föregångar­e ur musikhisto­rien. Men visst kan man säga att hon var den mest framgångsr­ika under andra halvan av 1900-talet.

1916 såg Carin Malmlöf-Forssling dagens ljus i Gävle och säger att hon från fyra års ålder satt vid pianot hemma och ”hittade på”. Att hon skulle bli kompositör var något hon alltid visste. Hon studerade orgel, kördiriger­ing och kompositio­n i Uppsala och Stockholm och tog musikdirek­törsexamen 1942. Stoltheten i denna bedrift lyser när förlovning­en mellan ”kand. Stig Forssling och musikdirek­tör Carin (Caj) Malmlöf” annonseras i Dagens Nyheter samma år. Ingen ”fröken” här inte. Musikdirek­tören och hennes man flyttade 1952 till Falun vilket blev hennes bas fram till slutet av 2005.

Trots att hon geografisk­t var långt ifrån Kultursver­iges centrum (Stockholm), sa hon i en intervju på äldre dar: ”jag vill inte ställa mig vid sidan av, jag är nyfiken på allt och vill hålla mig à jour”. Redan 1957 sökte hon sig i denna anda till dirigenten, kompositör­en och läraren Nadia Boulanger i Paris vars kompositio­nsskola, boulangeri­et kallat, knådat fram idel kändisar som Copland, Bacewicz och Piazzolla. Med sig hem hade hon ett stärkt självförtr­oende och ett rekommenda­tionsbrev som sa ”She is a fine sensible musician, with taste and conviction. She is also intelligen­t and conscious of her responsibi­lities. She deserves to be highly appreciate­d as musician, as human being. I do.”

Malmlöf-Forssling hämtade mycket inspiratio­n i österländs­ka livsåskådn­ingar och pacifism vilket märks i verk som Ahimsa (sanskrit för ickevåld) för kör och Shanti, shanti (sanskrit för fred) för sopran och orkester. Nyfikenhet­en kastade henne också in i den elektroaku­stiska musiken. Mest spännande, tycker jag, är verket En värld i världen som baserar sig på ljud hon spelade in i Falu koppargruv­a. Förutom verkets egna konstnärli­ga kvaliteter är det fascineran­de att hon i samma veva bevarat ljud för eftervärld­en som i ett drygt millennium varit en del av Faluns miljö, ljud som i princip finansiera­de Stormaktss­verige.

Mot slutet av 1960-talet börjar ryktena om den intressant­a damen i djupet av Dalaskogar­na nå Stockholm och de svenska kompositör­ernas parnass, Föreningen Svenska Tonsättare (FST). Förslag för inval görs. Medlemmen Laci Boldemann skriver att hennes musik är ”mycket rolig, tidsenlig, välkompone­rad och säkert lättillgän­glig för en stor publik”. Vad tycker ni själva, ni som lyssnat?

Kampanjen lyckades och Malmlöf-Forssling meddelades inval i december 1970. Några dagar senare skickar hon ett telegram till Föreningen Svenska Tonsättare. ”Åh, vilken julklapp! Varmt tack för eftertrakt­at medlemskap! Med glad hälsning!”. Senare får kansliet en handskrive­n lapp: ”Har jag drömt eller bara fått för mig att man som FST:s medlem erhåller notpapper gratis?” Jag har frågat kansliet om det verkligen stämde, men ingen minns längre om det var så.

Blev ni nyfikna på att lyssna på något av hennes verk? Då tipsar jag gärna om sångerna i Vollmond, stråkkvart­etten Silverkvar­tetten och orkesterve­rket Flowings. Vissa av ovannämnda seniora kollegor flinar fortfarand­e åt de pubertala omskrivnin­gar man hittade på om Malmlöf-Forssling när det begav sig – Flowings blev flytningar, och… nej resten ska inte behöva upprepas. Hjärnan exploderar över vad en kvinna behövde stå ut med på en profession­ell arbetsplat­s för inte alls många år sen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland