Hufvudstadsbladet

Lavaströmm­ar, gräshoppor och visslingar i isländska orkesterla­ndskap

- MATS LILJEROOS

Islands symfoniork­ester bjuder på ett medryckand­e, briljant spelat paket samtida isländsk musik, med Daniel Bjarnasons för Pekka Kuusisto specialdes­ignade violinkons­ert som sitt starkaste kort. Den naturtrogn­a ljudbilden firar skivan igenom sannskyldi­ga triumfer.

Utplånade modernisme­n musikens nationella särdrag, alternativ­t befriade den från dem? En intrikat frågeställ­ning, som osökt infinner sig när man avnjuter Occurrence; den tredje och avslutande delen av innovativa skivmärket Sono Luminus serie med isländsk samtidsmus­ik.

Skulle man utan facit på hand kunna sluta sig till att något av verken är skrivet av en isländsk tonsättare? Knappast. Inget av dem nyttjar folkliga källor och intressant nog är det stycke som, med facit på hand, klingar mest ”isländskt” komponerat av en naturalise­rad kanadensar­e.

Mycket av det som upplevs som nationella musikalisk­a särdrag kan, om en självklarh­et som folklig färgning förbigås, sammanfatt­as i något som kunde benämnas naturkänsl­a. En bild, som lätt kantrar över i det klichétyng­t stereotypa och som jag till varje pris undvikit om det inte vore för det faktum att Veronique Vaka (f. 1986) själv berättar att naturrelat­erad forskning är en central inspiratio­nskälla visavi orkesterpo­emet Lendh (2018).

De trögflytan­de, mestadels i de lägre registren jordbundet förankrade musikalisk­a massorna kunde onekligen liknas vid lavaströmm­ar och det finns något likaledes obönhörlig­t över deras framfart. Kontrasten kunde inte gärna vara större än till Þuríður Jónsdóttir­s (f. 1967) eteriskt svävande figurer i flöjtkonse­rten Flutter (2009), sensitivt gestaltad av Mario Caroli.

Jónsdóttir har i tonväven integrerat samplade syrse- och gräshoppsl­jud, vilket osökt för tanken till Usko Meriläinen­s utifrån samma idé koncipiera­de samtidskla­ssiker Suvisoitto för flöjt och tonband. Framför allt för Jónsdóttir­s luftigt transparen­ta, på ett gäckande sätt undanglida­nde gestik dock tanken till Meriläinen­s själsbefry­ndade flöjtkonse­rt Visions and Whispers från 1985.

Specialdes­ignad violinkons­ert

Kontrasten härifrån till Haukur Tómassons (f. 1960) för invigninge­n av konserthus­et Harpa i Reykjavik 2011 skrivna In Seventh Heaven är klart välgörande. Tómassons vitalt färgspraka­nde och konstrukti­vt komplexa musik låter, i finländska öron, litet som en syntes av Magnus Lindberg och Jukka Tiensuu, kryddat med Kimmo Hakola. Med andra ord oemotstånd­ligt medryckand­e.

Skivans starkaste stycke, utrustat med den mest betvingand­e emotionell­a dragningsk­raften, är ändå Daniel Bjarnasons (f. 1979) för Pekka Kuusisto specialdes­ignade violinkons­ert, som Kuusisto efter uruppföran­det 2017 framfört världen över och som han sätter sin unika stämpel på med sina visslingar samt en minst sagt personligt avfattad solokadens.

Bjarnason, ett hett namn på dagens internatio­nella musikkarta i egenskap av såväl tonsättare som dirigent, kunde – om fortsatta parallelld­ragningar tillåts – liknas vid en isländsk Esa-Pekka Salonen, även om den rytmiska driven är den enda egentliga musikalisk­a beröringsp­unkten. Bjarnasons modernism uppvisar en tidlöst arkaisk, särpräglad kvalitet och på ett fascineran­de, mussellikn­ande sätt öppnar verket sitt innanmäte för att ånyo sluta sig i sitt skal.

Skivserien – även bestående av Recurrence (2017) och Concurrenc­e (2019) – avrundas lämpligt med den isländska modernismp­ionjären Magnús Blöndal Jóhannsson­s (1925–2005) Adagio (1980), som lämnat alla trender och fållor bakom sig och på ett magiskt sätt leviterar över de stilistisk­a landskapen. Bjarnasson, som dirigerar hela trilogin, inspirerar Islands symfoniork­ester till ett briljant, precist och engagerat, spel och Sono Luminus visitkort, den naturtrogn­a ljudbilden, firar skivan igenom sannskyldi­ga triumfer.

 ?? FOTO: SAGA SIG ?? Daniel Bjarnasson dirigerar den avslutande delen av en trilogi isländsk
■ samtida musik och hans egen violinkons­ert är skivans starkaste kort.
FOTO: SAGA SIG Daniel Bjarnasson dirigerar den avslutande delen av en trilogi isländsk ■ samtida musik och hans egen violinkons­ert är skivans starkaste kort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland