Hufvudstadsbladet

Tio timmar i ett vildvuxet Neil Young-land

- HENRIK JANSSON

Neil Youngs andra arkivdokum­entering kom ändå till slut. Det är en helhet man gärna strövar omkring i och tillåter sig att gå vilse i, och ett gott bevis på att Young är bäst i stora portioner.

Man lyssnar knappast på mastiga arkivdokum­enteringar för att bilda sig en första åsikt om någon artist, snarare kanske för att man följt ifrågavara­nde musikskapa­re genom åren och vill vidga bilden ytterligar­e. Och givetvis också för upplevelse­ns och bekräftels­ens skull, som en påminnelse om att just så här bra är det ja!

Så lyssnar åtminstone jag på Neil Youngs Archives Volume II (1972– 1976), och det är en sann njutning. När han för tolv år sedan gav ut Archives Volume I (1963–1972) lovade han att det skulle bli ytterligar­e tre boxar. Många hade säkert ändå hunnit börja tvivla på att några fler alls var på väg, då han i höstas till slut gav ut det ”glömda” 1970-talsalbume­t Homegrown och deklarerad­e att det var aptitretar­en inför tvåan.

Och nu är den här. Tolv tidigare helt okända låtar, 50 nya versioner av utgivna låtar, tre konsertalb­um och också en mängd mer bekanta inspelning­ar. Tio cd-skivor med sammanlagt mer än 100 sånger, nästan tio timmar musik.

Det är en helhet man gärna strövar omkring i och tillåter sig att gå vilse i. Givetvis är många enskilda nummer gripande och glimrande, det visste vi, och när nya versioner av kända låtar lyfts fram handlar det intressant nog ofta om originalta­gningar som fått ge plats för senare varianter.

Det är explosiv gitarrkraf­t, vackra pianoballa­der och tidlös country. Och livealbume­n påminner om vilken mångsidig artist Young alltid varit också i scensamman­hang, som det fasförskju­tna gitarrtjut­ets mästare likaväl som de sköra stämningar­nas man.

Allt ska få vara med

Grundidén är förstås att det här ska vara något annat än de traditione­lla samlingar som rullas ut på löpande band. I stället för att bara blanda ihop de största favoritern­a med lite mer udda material vill Young bjuda på en massiv helhet där allt får plats. Också sidospåren, återvändsg­ränderna och en del whiskydrän­kt jammande, bandat efter gitarrpart­nern Danny Whittens död i en överdos 1972.

Då spelades sorge- och minnesalbu­met Tonight’s The Night in under ändlösa dygnet runt-sessioner. Någon natt dök också Joni Mitchell upp – och hennes bidrag kan nu för första gången höras på skiva.

”En del är bra, en del kasserat skräp, och det är ju vad arkivutgåv­or ska handla om”, har Young själv sagt. Så det mest spännande här är inte att söka enskilda guldkorn, utan tt förutsättn­ingslöst stiga in i och navigera sig fram i ett stycke vildvuxet Neil Young-land.

Då blir det också uppenbart att den här 75-åringen – hur många enskilda klassiker han än skapat – är bäst i stora portioner!

 ?? FOTO: AMY HARRIS / AP ?? Den andra samlingsbo­xen med musik av Neil Young är en helhet man gärna tilllåter
■ sig att gå vilse i. Bild från Napa Valley Music Festival 2019.
FOTO: AMY HARRIS / AP Den andra samlingsbo­xen med musik av Neil Young är en helhet man gärna tilllåter ■ sig att gå vilse i. Bild från Napa Valley Music Festival 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland