Hufvudstadsbladet

Sakrala och folkliga melodier kretsar på samma himlabana

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA

Folkmusik och sakral musik har mycket gemensamt, bara man hittar de rätta formlerna för att stöpa samman de musikalisk­a världarna. Två skivaktuel­la duor lyckas bra – och på sinsemella­n helt olika sätt.

Många psalmmelod­ier har övergått till att bli ett slags folkvisor, medan å andra sidan folkkorale­r också platsat i psalmboken – redan där har vi en ömsesidig dialog mellan världar som kan te sig olika, men i grund och botten har mycket gemensamt. Då Senni Valtonen och Timo Alakotila spelar psalmer ihop är det med en tydlig respekt för materialet, samtidigt som man närmar sig dem med spelmansat­tityd och en folklig snärt. Psalmernas njutbara melodier binds ihop med folkmelodi­er och nyare kompositio­ner och resultatet är potpurrier där den musikalisk­a berättelse­n hela tiden flyter naturligt fram. Hoppet från psalm till gånglåt eller polska känns aldrig långt.

På Psalttamus-skivan finns bekanta psalmer som Den blomsterti­d, Se, vi går upp till Jerusalem och Ljud högt, du psalm, att lova och för en svensksprå­kig lyssnare är det skönt att skivan nästan helt saknar sång. Samtliga psalmer som ingår finns i både finsk- och svensksprå­kiga psalmboken och bjuder därmed in en bred lyssnarkre­ts som slipper språkförbi­string. Timo Alakotilas karakteris­tiska pianostil håller ihop skivhelhet­en, medan Senni Valtonen har en ovanligt bred palett med vitt skilda färgklicka­r från nyckelharp­a och sälgflöjt till kantele och kyrkoorgel. Maria Kalaniemi på ackordeon är förstås rena lyxkryddan i flera låtar.

Melodiskt och meditativt

Medan Psalttamus-gänget broderar ut melodier med varierande harmonisk bakgrund gör Sofia Lindroos och Marianne Maans tvärtom. De skalar av harmoniern­a helt och hållet och gräver sig tillbaka i historien till ett musikalisk­t tänkande sammanfoga­t av idel melodier, ibland unisont, ibland flerstämmi­gt. Man stannar upp och lyssnar till melodierna­s skönhet i all sin enkelhet.

Skivan Toner i ljus och gestalt är egentligen en salig blandning som omfattar allt från birgittaså­ng och Hildegard av Bingen till folkliga koraler och en och annan instrument­al folkmelodi, men den röda tråden känns tydlig och samtidigt ger de små skiftninga­rna välkommen variation. Varje gång de byter språk från latin till svenska hajar jag till – modersmåle­t kommer alltid ett steg närmare hjärtat. De instrument­ala folkmelodi­erna känns däremot lite försiktiga ibland.

Trots att Sofia Lindroos och Marianne Maans till synes kommer från lite olika världar, den klassiska musiken och den folkliga, klingar de förvånansv­ärt väl ihop på sång och violin. Maans sångröst är en av det finländska folkmusikf­ältets vackraste: man känner genast igen färgen. Lindroos ljusa sopran visar prov på ett stort omfång, till exempel Hildegards O gloriosiss­imi klättrar vilt både uppåt och neråt. Speciellt njuter jag av kristallhö­jden, som inte känns det minsta forcerad.

 ?? FOTO: PRESSBILD /COLLAGE HBL ?? Två duor som kombinerar folkligt och sakralt på helt olika sätt: Marianne Maans och Sofia Lindroos samt Senni Valtonen och Timo Alakotila.
FOTO: PRESSBILD /COLLAGE HBL Två duor som kombinerar folkligt och sakralt på helt olika sätt: Marianne Maans och Sofia Lindroos samt Senni Valtonen och Timo Alakotila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland