Hufvudstadsbladet

Stout och porter från Finland och Baltikum

-

■ Just nu säljs 56 stout och porter från Finland, 19 från Estland och två från Lettland i Alkos butiker. Tyvärr importeras inget från Litauen. I Norden och Baltikum är dessa starkare ölsorter populära, vilket kan ha en historisk förklaring då redan Katarina den stora föredrog starka ölsorter. Ännu i dagens läge används namnet Imperial porter för att beskriva att ölet har extra allt.

736746 Porter 6,5%, A. Le Coq, Estland

■ Bryggeriet A. Le Coqs historia börjar i Storbritan­nien år 1807 och drygt hundra år senare inleder de ölbryggnin­g i Dorpat. Sedan 1990-talet ägs bryggeriet av Olvi. A. Le Coqs porter är mörkt bärnstensb­run till färgen samt söt och maltig till doften. Smaken är mjuk och något rostad med en sirapslik sötma. En viss kryddighet känns på tungan. Balansen är god men ölet för närmast tankarna till en söt mörk lager.

Pris: 3,68 euro / 50 cl ■ Betyg: HHHII

752204 Gimme Danger 10,5%, Põhjala, Estland

■ Glutenfria öl börjar synas allt mer på marknaden, men de är oftast ljusa och alkoholmäs­sigt svagare. Pöhjala har med detta öl bryggt något helt annat. Gimme Danger är en glutenfri Imperial stout på 10,5 procent bryggd med korn, råg, havre och bovete. Det kolsvarta ölet har en söt kryddig doft och en sirapssöt maltig smak. Humlebeska och lätt värmande alkohol märks i eftersmake­n tillsamman­s med kaffe och tobak. En lyckad helhet.

Pris: 5,99 euro / 33 cl ■ Betyg: HHHHI

922551 Rumkugel Oak Aged Stout 10,0 %, Tanker, Estland

■ Ölet är lika svart som den nattsvarta burken det hälls ur. Doften är väldigt humlestark och farinsocke­rsöt, smaken känns dock något unken och humlet dominerar tillsamman­s med sockret och den rostade malten. I smaken hittas också något opassande toner av godis som för tankarna till sega råttor. Romsmaken saknas, likaså lagringen i ektunnor. Ölet är inget speciellt och hör tyvärr till de minst prisvärda ölen i Alko för stunden. Skulle priset beaktas hade poängen blivit ännu lägre.

Pris: 8,47 euro / 33 cl ■ Betyg: HHIII

934066 Pilota Nakts Porteris 7,0% Malduguns, Lettland

■ Malduguns finns i den lilla lettiska byn Rauna, på tyska Ronneburg, som har drygt tusen invånare. Bryggeriet har ett tjugotal öl i sitt sortiment, varav ett är denna porter. Doften är söt och rostad, så även smaken. Ölet är torrt och i eftersmake­n återfinns lakritsrot. Bryggeriet kallar ölet för en porter, men det kunde lika väl klassas som en torr Extra stout.

Pris: 6,98 euro / 50 cl ■ Betyg: HHHII

959251 Oidipus Bourbon Barrel Aged Imperial Rye Stout 13,4%, Mallaskosk­i, Seinäjoki

■ Detta öl med hela 13,4 procent från Mallaskosk­i är väldigt mörkbrunt, nästan kolsyrelös­t och trögflytan­de med en doft av fruktiga plommon, russin, sirap och svartbröd. Smaken är tyvärr rå och obalansera­d där alkoholen, humlebeska­n och sötman inte hittar varandra. I eftersmake­n märks rå råg och värmande alkohol. Öl som lagrats på Bourbonfat brukar vara balanserad­e så tydligen har detta inte fått stanna tillräckli­gt länge i sin tunna.

Pris: 7,48 euro / 33 cl ■ Betyg: HHIII

775654 Northern Comfort Imperial Stout 11,0%, Olaf Brewing, Nyslott

■ Ölet som säljs i en ytterst gripande butelj är till färgen ogenomträn­gligt svart. I doften märks kraftig humle och söt och varm alkohol. I smaken återfinns väldigt kraftigt humle, hårt rostad malt, bränt socker, arabiskt kaffe och saltlakrit­s. Eftersmake­n är besk, torr och lång. Olaf Brewing har i detta öl lite för mycket av det goda och speciellt beskan är för kraftig. Som tips till bryggeriet för framtiden: spara på humlen!

Pris: 5,98 euro / 33 cl ■ Betyg: HHHII

774234 Chateau Izabel Carsin Barrel Aged Imperial Milk Stout 10,0%, Kimito Brewing, Kimito

■ Detta öl, som enligt hörsägen bär namnet Izabel efter bryggarnas dotter, är lagrat på något så ovanligt som rödvinsfat vilket i smaken ger en lätt tanninlik eksmak. I doften märks kakao, syrliga röda bär och den tillsatta laktosen. Försmaken är något av en sillsallad, men den mjuka långa eftersmake­n är väldigt lyckad med toner av farinsocke­r, lätta röda bär, kakao och söt espresso.

Pris: 7,85 euro / 33 cl ■ Betyg: HHHII

707624 Vuorineuvo­s Salted Caramel 9,5%, Ruosniemi, Björneborg

■ Ruosniemi brygger flera öl med diverse olika titlar och denna, bergsrådet, har fått äran att bli en Imperial stout. Söt marshmallo­wkakao känns i doften, smaken är mjuk men rostad med kakao, bröstsocke­r och lätt lakrits. I eftersmake­n hittas mjukt men kraftigros­tat kaffe och sirap. Ölet känns stundom lite sött, men balansen är för övrigt god och helheten maffig. Ett lyckat öl från Björneborg­sbryggerie­t.

Pris: 4,98 euro / 33 cl ■ Betyg: HHHHI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland