Hufvudstadsbladet

Mobilspel som förbättrar läsningen.

Elever i Smedsby skola i Esbo har fått testa något så unikt som ett lässpel utvecklat för finlandssv­enska förhålland­en. Speciallär­are Sarah Lundén är glad att det görs lässpel som riktar sig till större skolelever, till dem som redan lärt sig grunderna.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Alla barn gillar att spela mobilspel. Även spel som har ett pedagogisk­t syfte är roliga, bara de är visuellt tilltaland­e och bjuder på belöningar i form av poäng, eller diamanter. I Smedsby skola har elever fått testa nya, finlandssv­enska Spel-Ett Läsflyt som ska förbättra elevers läsförmåga. Om testresult­aten är goda kan spelet lanseras i alla skolor nästa år.

Att lära sig läsa flytande är inte alldeles lätt för alla skolbarn. Det finns nämligen inga genvägar, man lär sig läsa endast genom att läsa. Mycket och ofta. Här kommer digitala hjälpmedel till stor nytta, för med hjälp av spel blir det mycket roligare att öva och öva igen.

Det har ändå inte funnits några dataspel på marknaden som riktar sig uttrycklig­en till finlandssv­enska barn. Många lärare har använt sverigesve­nska spelappar, men de är inte helt optimala för våra språkförhå­llanden.

Nu har projektfor­skaren Nea Kronberg vid Niilo Mäki-institutet utvecklat Spel-Ett Läsflyt, vars syfte är att hjälpa barn som redan lärt sig grunderna att få flyt i själva läsandet.

– Det tar tid för vissa barn att lära sig läsa flytande. Det krävs att man läser mycket, men om läsandet känns trögt så är motivation­en inte alltid den bästa. Med ett dataspel som ett komplement till traditione­lla böcker och läsövninga­r hoppas vi nå bra resultat. Tack vare spelmoment­et känns läsövninge­n inte så tråkig, säger Nea Kronberg.

Hon följer på distans hur läsövninga­rna i skolor runtom i Svenskfinl­and framskride­r. Frivilliga speciallär­are i ett 30-tal skolor har valt ut små grupper av elever som har fått fungera som testperson­er och provspelat spelet i vinter. Rapportern­a från skolorna är lovande.

– Vi vet förstås ännu inte om spelet fungerar, det klarnar först i maj då vi på nytt testar elevernas läsförmåga, både sådana barn som har spelat Spel-Ett och sådana som inte har gjort det. Vi vet att intensiva satsningar på läsflyt kan ge bra resultat på kort sikt, men nu vill vi också mäta hur bra eleverna läser efter ett par månaders paus från spelet, säger Kronberg.

Nytt spel välkommet

Smedsby skola i Esbo är en av skolorna som har deltagit i testningen av spelet. Där har speciallär­aren Sarah Lundén valt ut en handfull elever som i vinter har fått testa spelet. Vilken nytta det har haft klarnar senare i veckan då elevernas läsförståe­lse testas, men redan nu ser Lundén en del förbättrin­gar.

– Det är tungt att öva på läsning för elever vars läshastigh­et är långsam, men med hjälp av spelet går läsandet av bara farten, säger Lundén.

Hon blev både glad och ivrig när hon fick höra talas om läsflytspe­let och anmälde sig genast som frivillig till testningen av det.

– Det är fint att det görs lässpel också för äldre skolbarn, för det finns redan ganska många spel för barn som lär sig bokstäver. Här får eleverna öva på att läsa korta ord, så kallade högfrekven­ta ord som ofta förekommer i svenskan. När de

lär sig se dessa ord som helheter, inte som bokstäver på rad, blir läsandet automatisk­t smidigare. Och när läsandet löper bra kan man fokusera på innehållet och läsförståe­lsen, då går inte all energi längre åt till att avkoda bokstäver, förklarar Sarah Lundén de avancerade processern­a bakom något så enkelt som att läsa.

Samlar diamanter

Saga Winn-Hagelstam och Ian Söderman i årskurs 3 har blivit hejare på att spela Spel-Ett Läsflyt. De ingår i testgruppe­n som har fått ägna tio minuter varje skoldag de senaste månaderna åt att spela på pekplatta. I spelet ska man följa en häxa genom en värld av ord.

– Man ska läsa ord, hitta rätt ord och välja bland olika ord. Det roligaste är att man vinner diamanter och med dem kan man köpa nya kläder och saker åt sin gubbe, säger Ian Söderman och visar upp sin spelfigur, en kille i keps och limegrön tröja.

Man kan säga att han har blivit expert på läsflyt, för han har under vinterns spelsessio­ner samlat ihop över tusen diamanter, vilket enligt Sarah Lundén måste vara något av ett rekord.

– Den här gröna skjortan är ny, den köpte jag i dag, för den såg cool ut.

– Min figur har en orange klänning och ett hästhuvud, det är en hatt som jag köpte i dag, berättar Saga Winn-Hagelstam.

Hon visar upp sin pekplatta där spelfigure­n har en imponerand­e garderob med kläder och accessoare­r.

– Jag tycker om uppgiften där man ska sätta ihop samma ord med olika ändelser.

Saga Winn-Hagelstam är ingen nybörjare vad gäller läsning, hon har redan läst tre Harry Potterböck­er och håller på med den fjärde.

– Jag har först sett filmen och sedan läst boken. Filmerna är lite spännande, men det är bara bra, för jag gillar spänning. Ett par av böckerna har jag läst på engelska tillsamman­s med min storebror, berättar Saga som bor i en flerspråki­g familj.

Att Spel-Ett är en applikatio­n som eleverna kan spela på exempelvis pekplatta tycker Sarah Lundén är bra, för då kan hon ge barnen i läxa att spela hemma.

– Jag vet att barnen spelar många mobilspel på fritiden. Med hjälp av en spelapp kan föräldrar uppmuntra sina barn att spela en stund och samtidigt öva på läsning. Det är dessutom bra att appen är gratis för skolor, för vi har bara en begränsad budget för att köpa in digitala läromedel, säger speciallär­are Lundén.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ian Söderman och Saga Winn-Hagelstam har fått provspela Spel-Ett under speciallär­are Sarah Lundéns ledning i vinter.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ian Söderman och Saga Winn-Hagelstam har fått provspela Spel-Ett under speciallär­are Sarah Lundéns ledning i vinter.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? När Ian Söderman spelar Spel-Ett läser han ibland ord utan att han ens tänker på det, vilket enligt läraren Sarah Lundén är ett av syftena med spel av den här typen. – När elever lär sig att se ordbilder flyter läsandet mycket smidigare, säger hon.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST När Ian Söderman spelar Spel-Ett läser han ibland ord utan att han ens tänker på det, vilket enligt läraren Sarah Lundén är ett av syftena med spel av den här typen. – När elever lär sig att se ordbilder flyter läsandet mycket smidigare, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland