Hufvudstadsbladet

Finland behöver fler som investerar i läkemedel

Samlingspa­rtiet vill se en klar exit-strategi ur coronarest­riktionern­a: Vilka mätbara mål kan leda till att samhället öppnas upp? Ordförande­n Petteri Orpo vill prioritera vaccinpass för att kunna skapa ”turistbubb­lor” och öppna evenemang.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Även om ett digitalt vaccinerin­gspass redan är under arbete och utlovas bli klart till sommaren, vill Samlingspa­rtiet skynda på planerna för hur det kan användas då samhället öppnas upp.

– Finland bör inleda förhandlin­gar med andra länder om hur vi kan skapa turistbubb­lor, säger partiets ordförande Petteri Orpo om de stundande coronapass­en.

Enligt EU:s planer ska medlemslän­derna kunna identifier­a varandras så kallade gröna pass, där man kan samla informatio­n om antingen vaccinerin­g, negativt coronatest eller antikroppa­r.

Orpo anser att Finland bör skynda på med vaccinerin­gsbevisen också för att ge evenemangs­branschen positiva perspektiv. Han anser att bevisen kunde öppna möjlighete­r att arrangera evenemang, eller öppna museer och bibliotek stegvis, då en ”tillräckli­g del av befolkning­en är vaccinerad”, även om lösningen kan väcka jämlikhets­frågor.

– Regeringen bör ge en målsättnin­g för när den vuxna befolkning­en ska vara vaccinerad.

Vill se dansk modell för evenemang

Han hänvisar till Danmark, där planen är att de som har ett vaccinpass stegvis ska kunna röra sig mer: I början av april till frisörer och barberare, i slutet av april till museer, i maj till restaurang­er och på sommaren helt fritt.

– Regeringen måste ge en plan för hur man kan avsluta restriktio­nerna och under vilka omständigh­eter det kan ske. Det är nödvändigt att få upp förhoppnin­garna och framförhål­lningen. Jag är övertygad om att det skulle ha en positiv effekt på hur människor orkar följa restriktio­nerna, säger Orpo.

Han betackar sig däremot för falska löften om ”slutspurte­r” och önskar i stället öppen informatio­n om vilka mål som ska nås för att nästa steg ska kunna tas.

Vaccinatio­nsordninge­n får inte bli politisk dragkamp

Opposition­spartiet Samlingspa­rtiet lade på tisdagen fram en lista önskemål till regeringen, också om vilken typ av lagstiftni­ng partiet vill se. Petteri Orpo anser att man bör skynda sig med att kräva färska bevis på negativa tester av alla som reser in över gränsen, och att obligatori­sk testning vid alla gränsöverg­ångar införs.

Orpo säger också att det behövs en plan för då testningsk­apacitet frigörs, och anser att man kunde rikta fri testningsk­apacitet till fler stickprov i de områden där incidensen är hög. På det sättet skulle man fånga in fler av dem som bär på viruset utan symtom.

Han kritiserar regeringen för att inte ha öppnat upp allt berednings­material då man planerade begränsnin­gar i rörelsefri­heten. Då även vaccinerin­gsordninge­n är på bordet anser han att det inte får vara en politisk dragkamp, och tar inte ställning till om ordningen borde ta hänsyn till regioner eller yrkesgrupp­er.

– Det får inte gå politik i det, även om det tydligen gör det mellan regeringsp­artierna. Det är experter som ska definiera vad som är bäst för hälsoläget. Om det är så, att man kan nå större effekt genom att ändra vaccinerin­gsordninge­n än genom att begränsa rörelsefri­heten, eller om man kan minska dödlighete­n, så är det inte läge att politisera det, säger Orpo.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo ifrågasätt­er om just regeringen­s
■ förslag till begränsad rörelsefri­het är rätt dimensione­rat och helt nödvändigt.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo ifrågasätt­er om just regeringen­s ■ förslag till begränsad rörelsefri­het är rätt dimensione­rat och helt nödvändigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland