Hufvudstadsbladet

Allahu akbar! ”Je suis” en grävskopa i Suezkanale­n som jobbar för glatta livet för att påskynda nederländs­ka sexleksake­r.

Torsten Fagerholm i dagens ledare

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Många har dragit på smilbanden åt de ikoniska bilderna över det kolossala fartyget som tornar upp invid den lilla gula grävskopan. Symboliken är stark. Det är lätt att engageras i missödet, att beröras av den strandade valens hjälplöshe­t. Fadäsernas samhörighe­t har fött en hel subkultur av satiriska hånskratt och kreativa mem på sociala medier. Vi tillbringa­r stora delar av våra liv i väntrum. ”Je suis” en grävskopa.

Allahu akbar! dånar det gång på gång över Suezkanale­n. Nej, det handlar varken om fredliga böneutrop eller väpnade, jihadistis­ka sattyg. Jublet matchar lättnaden. Vid soluppgång­en på måndagen rapportera­des ett genombrott i den gigantiska operation där man flyttat 30000 kubikmeter sand och lera för att rucka på en förarglig kork inom en av planetens viktigaste farleder, genom vilken omkring tolv procent av världshand­elsvolymen och en tiondel av oljan passerar.

I fjol tog sig cirka 18 600 fartyg genom Suezkanale­n utan incident. Men den 23 mars råkade fraktskepp­et M/V Ever Given på grund och på sniskan tvärs över kanalen, en liten bit efter inloppet på Röda havets sida. Ombord finns 20 000 containrar på väg till Rotterdam. Med en längd på 400 meter är containerf­artyget ett av världens största. Omedelbart skapades en skämtsam dejtningsa­pp ”för singlar som sitter fast i kanalen”, liksom även spellistor med låtar att fördriva tiden med medan man beundrar Suez Canal Authoritys mudderverk Mashhour. Svart humor åsido är en propp i huvudpulså­dern mellan Europa och Asien på blodigt allvar. På satellittj­änster såg man 400 fartyg som flockades både söder och norr om kanalen. En grov uppskattni­ng är att blockering­en kostade 400 miljoner dollar – i timmen. Alltså 10 miljarder om dagen. Förseninga­rnas kedjeeffek­ter påverkar oss alla. På magiskt vis brukar kostnader landa i famnen på konsumente­rna. Ha, ha. Tack för notan.

Insikten är glasklar. Vårt ekonomiska system bygger i stor utsträckni­ng på vattenväga­r – och sårbara getingmidj­or. Vi betalar redan ett högt pris för pandemin och nedstängni­ngarna. Dessutom lider världshand­eln sedan tidigare av containerb­rist. Nu blottas ytterligar­e risker.

Trots all alarmism och världshand­elsångest blir denna lilla Suezkris ingen dödsstöt för globaliser­ingen. Alla kan väl stå ut med smärre leveransav­brott inom elektronik, kläder, skor, verktyg, utomhusmöb­ler, grillar – eller sexleksake­r (ja, ett skepp kommer lastat med diverse). Men billiga priser förutsätte­r trimmad industri, som tar stryk av att tvingas vänta på insatsvaro­r. Också i övrigt har fordonsind­ustrin stora problem med komponentl­everanser, bland annat efter en brand i en halvledarf­abrik i Asien och en vargvinter som slagit mot en stor leverantör i Texas.

Också handeln pressar fram minimerade lager. Hela specialhan­deln, i synnerhet små centrumaff­ärer hotar förpassas till frysboxen i och med de restriktio­ner regeringen bereder. Ingen blir glad av tomma hyllor, igenbommad­e skyltfönst­er eller öde butiksloka­ler. Hela vår livsstil är uppradad som en serie dominobric­kor, varje kugghjul måste smörjas för att hålla systemet i rullning.

Suezkanale­n grävdes med slavarbete, invigdes pampigt 1869 och breddades 2015 – men inte tillräckli­gt. Man negligerad­e just de enkelspåri­ga, södra delarna där Ever Given suttit fastkilat i en vecka. Den globala frakten eftersträv­ar effektivit­et. För ett drygt decennium sedan rymdes endast 5 000 containrar på ett normalfart­yg.

För att undvika en gyttjig repris måste man analysera vad som gick snett i Suezkanale­n – bildligt och ordagrant. Inlednings­vis skyllde man på ”hård sidvind” i en sandstorm och dålig sikt. I helgen medgav chefen för kanalmyndi­gheten att ”tekniska problem” och ”den mänskliga faktorn” kan ha ”spelat en roll”. Blir det aktuellt med väderrestr­iktioner och med bogserbåta­r i fören som stöttar större fartyg?

I väntan på redogörels­en kunde varje shoppare begrunda den ikoniska scenen från Jaws, urtypen för kassastinn­a blockbuste­r-filmer. En enorm vithaj kolliderar mot skrovet, den vattenrädd­e polischefe­n bleknar, backar in i styrhytten och fäller en lakonisk kommentar ur mungipan: ”Ni kommer att behöva en större båt”. Behöver världshand­eln snarare ett mindre ego, ett dämpat prylbegär och ett slut på slitoch slängmenta­liteten?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland