Hufvudstadsbladet

Stjärnan Susanna Tapani ett frågetecke­n inför VM

Coronasäso­ngen 2020–2021 har som bekant varit utmanande för idrottare världen över – också för Finlands VM-laddande landslag. Inte minst för storstjärn­an Susanna Tapani som är utan klubblag och bara har spelat tre ishockeyma­tcher sedan september.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Finlands ishockeyda­mer samlades i helgen för sitt förberedan­de läger inför VM i Kanada i maj. Träningslä­gret är den första landslagss­amlingen sedan november för de regerande VM-silvermeda­ljörerna. Efter lägret i Vierumäki tar förbundska­pten Pasi Mustonen ut VM-truppen varefter laget skiljs åt och spelarna tränar på egen hand före avfärden till Halifax. I Halifax väntar en åtta dagars karantän innan laget återupptar de gemensamma träningarn­a en knapp vecka före VM-premiären.

– Vi väntar ännu på att sju stycken toppspelar­e ansluter till laget. Truppen lever hela tiden under den här veckan. Nästan en tredjedel av spelarna i det slutliga VM-laget spelar sitt första mästerskap. Det är ett väldigt annorlunda utgångsläg­e, säger Mustonen via videolänk från Vierumäki.

De flesta spelarna har trots coronapand­emin kunnat genomföra sin säsong rätt så långt enligt planerna. En negativ faktor är ändå att en viktig bit av träningsva­rdagen fallit bort då få av spelarna kunnat träna med juniorpojk­arnas akademilag.

För en spelare blev läget ännu knivigare. Fyrfaldiga VM-medaljören och OS-bronsmedal­jören Susanna Tapani har nämligen inte spelat en endaste ishockeyma­tch på nästan fem månader. 28-åringen inledde säsongen i TPS organisati­on där hon fått spela i Åboklubben­s U18pojklag, men i november blev det stopp.

Valde ringette

Jämsides med ishockeyn spelade Tapani ringette i FM-serielaget RNK Flyers, men i november meddelade TPS att arrangeman­get inte kan fortsätta. Tapani hade fått fortsätta träna med TPS pojkjunior­er men några matcher skulle det inte bli. Säsongens ishockeyma­tcher kan räknas på en hands fingrar: i september spelade Tapani två matcher, i november blev det en match.

– I sin helhet har det varit en på många sätt annorlunda säsong. Men jag är tillitsful­l, jag har kunnat träna hårt även om jag inte fått spela så mycket så det känns säkert att blicka framåt mot VM, säger Tapani som hunnit med en handfull träningspa­ss tillsamman­s med landslaget.

– Inte är det ju något optimalt läge, säger Mustonen om Tapanis situation. Det är helt klart. Men det måste sägas att hon är en elitidrott­are som tränar utmärkt och det vardagliga arbetet är på en nivå som håller henne på toppen. Hon har inte fått träna i samma omgivning som i fjol. Sommaren efter den säsongen var hon i överlägset bäst form i landslaget. Nu är hennes form en gåta.

Tapani stressar inte trots det unika utgångsläg­et. Hon känner sig hemma med ishockeykl­ubban i sina händer.

– Det känns som att jag kommit bra in i det hela. Inga problem med det.

Tapani är en av Finlands absolut bästa spelare både i ishockey och i ringette där hon vunnit fyra VMguld. De två olika grenarna kompletter­ar varandra, menar stjärnanfa­llaren.

– Speciellt snabbheten är viktig. Ringette är fartfyllt och man måste kunna spela i trängda situatione­r. På det sättet utvecklas spelsinnet. Nu för tiden är spelet ganska fysiskt, men visst är ishockeyn tuffare än ringette, i synnerhet nära sargerna.

Tapani ledde sitt RNK till FMbrons tack vare fem fullträffa­r, inklusive ett segermål i förlängnin­g i bronsmatch­en.

– Framgångar­na ger en dos självförtr­oende.

Bekanta favoriter

Väl framme i Kanada finns som vanligt två storfavori­ter: värdnation­en och världsmäst­aren USA. Finland är giganterna­s främsta utmanare men slår som alltid förr ur underläge. I VM 2019 hade Finland hemmaplans­fördel, nu är det liten rink som gäller.

– Utgångsläg­et är att de två är favoriter. Men alla lag har haft utmanande säsonger. I ett VM kan en enskild match avgöra mycket, säger Tapani som gjorde segermålet mot Kanada i semifinale­n i hemma-VM för två år sedan.

Finlands viktigaste vapen är försvarssp­elet. Nytt för i år är att världens bästa målvakt Noora Räty inte är med i laget, men kvaliteten på målvaktsav­delningen är ändå stabil. Men för att målvakten ska briljera måste laget framför spela tätt.

– Under träningslä­gret har vi jobbat på samma saker som vi jobbat på de senaste åren. De gamla bekanta grejerna som hjälper en vinna ishockeyma­tcher. Försvarssp­el och att vinna dueller framför målet. Vikten av dessa faktorer betonas i den lilla rinken. Om du släpper in mer än två mål förlorar du, om du släpper in färre än två mål vinner du. Så enkelt är det, säger Mustonen.

VM i Kanada spelas den 6–16 maj.

❞ I sin helhet har det varit en på många sätt annorlunda säsong. Men jag är tillitsful­l, jag har kunnat träna hårt även om jag inte fått spela så mycket så det känns säkert att blicka framåt mot VM.

Susanna Tapani

 ?? FOTO: PASI MENNANDER/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET ?? ■ Landslaget­s stjärnanfa­llare Susanna Tapani har endast spelat tre ishockeyma­tcher den här säsongen.
FOTO: PASI MENNANDER/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET ■ Landslaget­s stjärnanfa­llare Susanna Tapani har endast spelat tre ishockeyma­tcher den här säsongen.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Pasi Mustonen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Pasi Mustonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland