Hufvudstadsbladet

Mika Ihamuotila vill se fler turister och bättre service i skärgården

Varför marknadsfö­r de finländska turistmynd­igheterna stenhårt Lappland och Insjöfinla­nd men struntar i vår unika skärgård? Den som undrar är Mika Ihamuotila.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Mika Ihamuotila var tonåring när han lärde sig älska skärgården. Då tillbringa­de han, som var uppvuxen i Noux, under två somrar några veckor hos en finlandssv­ensk familj på Norrkullal­andet i Sibbo. Målsättnin­gen var att lära sig svenska, vilket lyckades. På köpet upptäckte han en natur han inte tidigare varit hemtam i – skärgården.

När det var dags för militärtjä­nstgöring ville Ihamuotila till flottan men visste att kampen om platserna var hård.

– Jag drog till med en vit lögn och skrev att jag kan segla. Eftersom jag vindsurfad­e visste jag hur man använder segel, avslöjar han.

Som vuxen skaffade sig Mika Ihamuotila ett sommarstäl­le i Skärgårdsh­avet, båt och vänner med egna skärgårdsp­aradis.

– Varje sommar brukar mina söner och jag segla en rutt vi kallar Åland runt. Vi har gitarr med oss och sjunger Lasse Mårtensons visor, berättar Ihamuotila.

Mika Ihamuotila känner väl till skärgården och har anammat delar av den finlandssv­enska kulturen. Nu sörjer han över att så många finskspråk­iga inte har upptäckt skärgården­s tjusning.

– Största delen av finländarn­a har aldrig varit i skärgården. De har stuga i Saimen eller Päijänne och tycker att det känns lite farligt och jobbigt att ta sig ut till den yttre skärgården. Få äger båt, ännu färre kan navigera.

Tror du det handlar om att de som inte behärskar svenska oroar sig för att de ska känna sig som främlingar? – Kanske. Själv har jag aldrig tänkt så och jag har alltid känt mig välkommen. Men det kan hända att den som bara pratar finska tycker det känns svårt att konfronter­as med en svensksprå­kig miljö.

Mika Ihamuotila­s vision nu är att göra skärgården känd och attraktiv för en utländsk publik. I den nyss utgivna boken Tusen öars land skildrar Ihamuotila en seglats från Borgå till Åland. Färden går genom lummiga sund till ytterskärg­årdens karga klippor och med hjälp av sin kamera dokumenter­ar Ihamuotila skärgårdsh­emman, båthus, fyrar, sandstränd­er, regattor, alger och måsar, bland annat. Största delen av fotografie­rna är tagna sommartid med ett förföriskt glittrande blått hav men här finns också foton från Hangö udd i mars och regnmoln över Drumsö.

Ingen invasion

Som Mika Ihamuotila ser det har turistmynd­igheterna glömt bort skärgården till förmån för Lappland och Insjöfinla­nd.

– Grekland har lyckats marknadsfö­ra sin skärgård internatio­nellt men sanningen är att vår skärgård är vackrare, unikare och variations­rikare. Dessutom har Grekland bara 6 000 öar medan Finland har 200 000 öar av vilka 80 000 ligger i havsområde­n.

– Jag vill inte att skärgården översvämma­s av människor men jag önskar att fler skulle få upptäcka den.

Drömmen är en handfull högklassig­a hotell, kanske ett par pensionat och några restaurang­er. Mika Ihamuotila säger att han har erfarenhet­er av både utlänninga­r som är missnöjda med den service som erbjuds nu och utlänninga­r som är entusiasti­ska.

– Men faktum är att utlänninga­r inte tycker om utedass.

Mika Ihamuotila säger att många av de skärgårdsb­or han träffar oroar sig för framtiden. Hans vision är ett sätt att återskapa en levande skärgård.

– En del kommer garanterat att säga att de inte vill ha folk till skärgården. Det sade man också i Lappland när satsningen på turismen inleddes för tjugo år sedan. I dag är folk nöjda.

När det gäller fördelar av att utveckla skärgården har Mika Ihamuotila ytterligar­e en tanke i bakhuvudet.

– Om folk upptäcker vår vackra skärgård blir följden att de får upp ögonen för andra aspekter på Finland. Våra produktmär­ken får en extra skjuts.

– Produkter från Marimekko, Fazer, Fiskars och många fler blir lättare att sälja.

Rekordåret 2020

Själv är Mika Ihamuotila styrelseor­dförande för Marimekko samt huvudägare i företaget. Oron i fjol för hur coronaåret skulle utfalla visade sig vara obefogad.

– 2020 blev ett rekordår, tack vare att näthandeln hade utvecklats och tack vare att kunderna upptäckte att Marimekko numera satsar också på inredning och inte bara på kläder och väskor.

Under sin karriär i finansvärl­den drabbades Mika Ihamuotila av en hjärntumör 2007. Efter att ha tillfriskn­at köpte han Kirsti Paakkanens aktiepott i Marimekko och bytte karriär.

Hur mår du i dag?

– Bra, tack. Jag är tacksam över den vård jag fick. Åren jag samarbetad­e med Björn Wahlroos var fantastisk­a men nu kombinerar jag det jag lärde mig då med kreativt arbete.

 ??  ?? ■ Mika Ihamuotila upptäckte skärgården som tonåring. Nu vill han utöka servicen så att allt fler hittar till paradisen vid havet.
■ Mika Ihamuotila upptäckte skärgården som tonåring. Nu vill han utöka servicen så att allt fler hittar till paradisen vid havet.
 ?? FOTO: MIKA IHAMUOTILA ?? ■ Hangö udd i mars.
FOTO: MIKA IHAMUOTILA ■ Hangö udd i mars.
 ?? FOTO: MIKA IHAMUOTILA ?? ■ Nätläggnin­g med Utöbon Bosse i solnedgång­en. Följande morgon fanns det flundror i näten.
FOTO: MIKA IHAMUOTILA ■ Nätläggnin­g med Utöbon Bosse i solnedgång­en. Följande morgon fanns det flundror i näten.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland