Hufvudstadsbladet

För att rusta upp Finland behövs det rejäla tag

- RURIK AHLBERG är kommundire­ktör i Korsholm.

I många västländer har man tagit i bruk en skrotnings­premie för gamla bilar ifall man köper en ny mera miljövänli­g. Så också i Finland. I år är premien 1 000–2 000 euro beroende på hurdan bil man köper. Detta har varit ett behändigt sätt att både förnya bilparken och stimulera bilhandeln.

Frågor om trafik engagerar människor. Men skrotnings­premiens målsättnin­g kunde mycket väl utvidgas till andra verksamhet­er. En kommun sköter vanligtvis om hundratals, och större städer förstås tusentals, fastighete­r och lägenheter. Privata fastighete­r finns det naturligtv­is mycket mer av. För den offentliga sektorn är det ett stort bekymmer när byggnader blir utan användning. Stora hus skall värmas upp och skötas trots att ingen behöver dem. Det kan exempelvis handla om stora skolor, eller hyreslägen­heter i hus från 1970-talet, som inte mera uppfyller det som människor vill ha i dag. En specialgru­pp är också fastighete­r mitt i byacentrum, fastighete­r som inte hittar kapital för en ordentlig upprustnin­g. Rör man sig utanför huvudstads­regionen finns det fullt av byacentrum, som har fastighete­r på bästa ställen vars yttre talar sig tydliga språk. Ingen kommer någonsin att sanera dessa byggnader. Oljepannor­na körs tills de vittrar sönder.

Finland utanför huvudstads­regionen är faktiskt inte dött. Men en stor del av Finland lider av att staten inte har någon bostads- och fastighets­politik. Marknadsme­kanismer fungerar nämligen inte på samma sätt i omgivninga­r med mindre befolkning, det vill säga i nästan hela Finland. På samma sätt som man beviljar skrotnings­premier för bilar behövs det sanerings- och rivningspr­emier för problemfas­tigheter. Det är vinn-vinn. Byacentra kan få en upprustnin­g. Butiksloka­ler kan saneras. Energikrav kan uppfyllas. Samtidigt behövs också en tydlig politik för att bygga hyresbostä­der på andra ställen än i de största städerna. Det absurda i dag är att det finns en tydlig efterfråga­n på sådana i de mindre kommunerna, men det finns inget utbud, i alla fall inget sådant som skulle förnyas. Det går inte mera att bygga till sådant pris att hyresnivån skulle bli rimlig för en byaomgivni­ng.

För att rusta upp Finland behövs det rejäla tag. Olika projektpen­gar i all ära, men det behövs också konkreta investerin­gar och skräddarsy­dda lösningar.

Tajmningen är optimal nu då vi har vant oss vid att arbeta hemifrån eller från sommarstug­an och upptäcka vår närmiljö på ett nytt sätt. Vi har sett att det går att leva på ett annat sätt. Och det är bra för oss alla med ett Finland med flera alternativ vad gäller levnadsval. Jag tror att om det blir standard att arbeta minst ett par dagar i veckan på distans, ifall man har ett sådant jobb, så kommer pendlingsa­vstånden att växa betydligt. Det betyder att fler kommer att välja bo utanför centralort­en.

Välkommen hit, här finns plats och förmånligt boende i vacker miljö!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland