Hufvudstadsbladet

Viner att njuta av under stilla påskdagar

- GEORG BORGSTRÖM

De gastronomi­ska njutningar­na vi har att se fram emot under kommande dagarna är många om man följer det konvention­ella mönstret. Härtill hör på långfredag­en en skål i champagne till vår frälsares minne innan kvällens fiskanrätt­ning med därtill hörande vitvin bärs in.

■ Påskafton är givetvis reserverad för lamm i lämplig form ackompanje­rat av ett rätt tempererat fylligt rödvin och på påskdagen är det kanske aktuellt med smörgåsbor­d med gravad och eller rökt fisk, sill, strömming och kanske gubbröra och andra äggrätter. Till detta passar så klart öl och vatten med en snaps eller för dem som önskar ett friskt vitvin.

Påskdesser­ten är ofta memma eller pasha, den förstnämnd­a lämpligen nedsköljd med ett glas stout och till pashan passar portvin lika väl som till chokladägg­en som väntar.

Låt oss alltså värna om traditione­r och för en stund lägga maki, sushi och pizza åt sidan.

Champagne

518647 Pol Roger Reserve Brut. Frankrike

■ Klassiskt vinhus, familjeägt sedan 1840-talet. Gjort på alla de tre klassiska champagned­ruvorna. Vackert gult vin med ivriga små bubblor och inbjudande aromatisk doft och mycket torr, mogen, fyllig smak med fin balans och karaktär av nötkaka.

Pris: 47,90 Betyg: ★★★☆☆

940237 Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill Champagne Brut 2009.

Frankrike

■ När de andra ledande champagneh­usen skapade sina toppviner ville Pol Roger följa exemplet. Eftersom detta hus var Sir Winston Churchills favorit, anhöll firman av hans efterkomma­nde att få använda namnet för att hedra denna legendaris­ka statsman, vilket de ställde sig positivt till.

Champagnen är halmgul med små bubblor och elegant, mogen, aromrik doft. Smaken är mycket torr med tydlig smak av toast och mandelmass­a. Lång eftersmak med bra frukt i balans till den eleganta syran. Ett stort vin värdigt fredsskapa­ren.

Pris: 169,00 Betyg: ★★★★☆

Vita viner

514624 Riva Ranch Chardonnay 2018. Wente Vineyards, Kalifornie­n, USA

■ Äldsta familjeägd­a vinhuset i USA, grundat 1883. Vinet är en blandning av chardonnay och gewürztram­iner. 90 procent av vinet får jäsa på franska och amerikansk­a ekfat vilket ger en lätt ekkaraktär i eftersmake­n.

Ljusgult vin med doft av mogna äpplen, citrusmarm­elad, smaken rätt fyllig med en lätt vaniljnyan­s. Mångsidigt vin till vit fisk, kyckling och kittostar. Pris: 11,98 Betyg: ★★★☆☆

007531 Torres Viña Esmeralda 2020. Katalonien, Spanien

■ Välkänt vin som också finns som lådvin och på halvbutelj i årgång 2019. Vinet är en blandning av moscato och gewürztram­iner och passar sålunda både till smörgåsbor­det och fisk- och kycklingrä­tter men även till prat.

Ljusgult med mycket generös och aromatisk doft, nästan förföriskt med inslag av tropisk frukt och rosor. Smaken är halvtorr med lämplig syra och vänlig persikokar­aktär. Ytterst prisvärt och mångsidigt. Pris: 11,99 Betyg: ★★★☆☆

543247 Chapoutier Domaine des Granges de Mirabel Viognier 2019.

Rhône, Frankrike

■ Ett av få viogniervi­ner och också ett av de bästa att få på Alko. Halmgult vin med charmig nötaktig doft med aromatisk örtighet och torr, verkligt fyllig smak med harmonisk syra och frukt. Utmärkta mineraler i eftertonen.

Oslagbart kvalitetsv­in till en moderat slant som passar till snart sagt varje för- och varmrätt.

Pris: 17,99 Betyg: ★★★★☆

Röda viner

419467 Tommasi Crearo 2017. Veneto IGT Verona, Italien

■ En klassiker som valts till årets vin två år i rad. Djuprött med begynnande mognad, saftig, bärig harmoniskt kryddig doft av hallon och blåbär. Smaken är mycket fyllig och balanserad med bra tanniner och inslag av fikon och kanel. Prisvärt vin!

Pris: 19,99 Betyg: ★★★☆☆

908187 Signorelli Amarone della Valpolicel­la 2016. Veneto, Italien

■ Vackert medelrött vin med lätt brun ton. Doften är intagande sötaktigt aromatisk, smaken mjukt fyllig och bärig, nästan styltig med toner av mogna körsbär och choklad. Mycket prisvärd Amarone som varmt kan rekommende­ras till lamm i alla dess former.

Pris: 25,89 Betyg: ★★★★☆

489537 Château Granage-Neuve

2017. AC Pomerol, Frankrike

■ Älskad klassiker i ny, lyckad årgång. Tillverkat av 100 procent merlot. Vackert rött med framträdan­de mogen bärig, saftig och örtig doft. Smaken är mjuk och fyllig med snällla, trevliga, lite peppriga tanniner och lämplig portion ek. En prisvärd och god helhet. Kan lagras men är delikat redan nu.

Pris: 35,00 Betyg: ★★★★☆

Portvin

334517 Taylor's 10 Years Old Tawny

Port. Portugal

■ Tegelrött portvin med fin lyster och inbjudande vänlig doft av rostade nötter och vanilj, samt balanserad delikat smak av fikon och torkad frukt. Inte för söt helhet. Mångsidigt portvin som passar till grönmögelo­st, dessert och mignonägg.

Pris: 29,99 Betyg: ★★★☆☆

 ??  ?? ■ Påsken är en tid då vi håller på traditione­r och äter ägg, lamm samt choklad i olika former. Vinexperte­n Borgström har listat en rad viner som passar till påskens olika delikatess­er.FOTO:MOSTPHOTOS
■ Påsken är en tid då vi håller på traditione­r och äter ägg, lamm samt choklad i olika former. Vinexperte­n Borgström har listat en rad viner som passar till påskens olika delikatess­er.FOTO:MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland