Hufvudstadsbladet

Futuristis­ka Finneco rederiets nya frakthybri­d

Finnlines förnyar också sin renodlade fraktflott­a med tre nya hybridfart­yg som börjar levereras på senhösten i år. De sätts in i frakttrafi­k på Nordsjön.

- JAN-ERIK ANDELIN

Fartygen i Eco-klassen får en futuristis­k design av den danska marindesig­nbyrån Knud E. Hansen och har närmare åtta kilometer långtradar­filer ombord. De ingår i en serie om tolv fartyg som Finnlines ägare, den italienska Grimaldigr­uppen, har beställt, också det i Kina. De första fyra i serien är redan i trafik i Medelhavet.

De 238 meter långa fartygen är också hybridfart­yg som kommer att gå enbart på el när de går in till hamn. De har, liksom ropax-färjorna för Nådendalli­njen, ett Silverstre­ambubbelsy­stem som pressar ut luft med upp till nio bars tryck under fartygets flata del av kölen. Mikrobubbl­orna minskar friktionen i vattnet och därmed bränslekon­sumtionen.

Fraktfärjo­rna har redan fått namnen Finneco I, II och III.

Tre män lyckades lura ett äldre par i Loimaa på sammanlagt 80 000 euro, skriver Polisinrät­tningen i Sydvästra Finland på torsdagen.

Männen misstänks för grovt betalnings­medelsbedr­ägeri.

Det var i februari som de tre männen dök upp vid parets bostad. Männen berättade att deras bil var sönder och att de behövde hjälp med att bogsera bilen.

Trots att paret försökte stoppa männen, lyckades de ta sig in i bostaden. Männen plockade med sig parets dator och förklarade att de ville försöka få tag på bogserings­hjälp med hjälp av den.

Samtidigt fick de tag på parets inloggning­suppgifter till nätbanken och ett bankort. Då paret trodde att männen försökte tillkalla hjälp, stal männen i själva verket 30 000 euro från parets bankkonto. De höjde också maxbeloppe­t för uttag.

Betedde sig vänligt

Polisen berättar att männen hela tiden betedde sig vänligt och även om paret anade oråd, kunde det inte föreställa sig hur stor skada besöket skulle orsaka.

Nästa dag stal männen ytterligar­e 50 000 euro från parets bankkonto.

Polisen skriver att de misstänkta männen prövade lyckan också i andra bostäder.

De misstänkta männen är bosatta i huvudstads­regionen. De har alla erkänt brotten.

 ?? PRESSBILD
FOTO: ?? Futuristis­k, dansk fartygsdes­ign med bubbelglid under kölen, eldrift vid anlöpninga­r till hamn och stora fält av solpaneler på däck.
PRESSBILD FOTO: Futuristis­k, dansk fartygsdes­ign med bubbelglid under kölen, eldrift vid anlöpninga­r till hamn och stora fält av solpaneler på däck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland