Hufvudstadsbladet

Drygt 900 coronafall på daghem och i skolor under läsåret

Institutet för hälsa och välfärd har kartlagt hur många coronaexpo­neringar som skett under läsårets gång, och hur många av de exponerade som blivit smittade av viruset runtom i landets skolor och på daghemmen.

-

Sedan hösttermin­ens början har drygt 900 coronafall bekräftats inom småbarnspe­dagogiken, landets grundskolo­r och utbildning­arna på andra stadiet, visar Institutet för hälsa och välfärds kartläggni­ng.

Institutet har bokfört antalet coronafall mellan augusti och slutet av februari.

Totalt har 13 167 personer inom småbarnspe­dagogiken exponerats för coronaviru­set. 309 av dem har bekräftats smittade av viruset, vilket motsvarar 2,3 procent av alla exponerade.

Inom landets grundskolo­r har 40 461 personer exponerats för viruset under motsvarand­e tidsperiod. 499 av dem har bekräftats smittade, vilket motsvarar 1,2 procent av de exponerade. Smittfalle­n har varit något fler i grundskola­ns lägre årskurser än i de övre. Dock är det i 109 fall oklart till vilken årskurs den smittade hör.

På andra stadiets utbildning­ar har antalet exponering­ar varit 8 956. Totalt 118 personer har bekräftats smittade av viruset efter exponering, vilket motsvarar omkring 1,3 procent.

I siffrorna ingår såväl personal som elever och studerande.

Låg risk att smittas trots exponering

Institutet konstatera­r att exponering­stillfälle­na ökade kraftigt under hösten i takt med att epidemin accelerera­de.

Sedan årsskiftet har också exponerade testats i märkbart högre grad för att hindra spridninge­n av muterade virusvaria­nter.

Tack vare det har man rätt heltäckand­e hittat även de symtomfria personer som burit på viruset. Bland personer under 12 år har upp till en tredjedel varit symtomfria då de fått positivt testresult­at.

Av de som exponerats i skolor och på daghem är andelen som fått smittan låg, betonar institutet. Risken för att insjukna är fortsättni­ngsvis märkbart mindre än för dem som exponeras i ett annat sammanhang.

 ?? ÖSTMAN/SPT
FOTO: JEANETTE ?? ■ Närmare 9000 studerande inom andra stadiets utbildning­ar har exponerats för coronaviru­set sedan hösttermin­ens början.
ÖSTMAN/SPT FOTO: JEANETTE ■ Närmare 9000 studerande inom andra stadiets utbildning­ar har exponerats för coronaviru­set sedan hösttermin­ens början.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland