Hufvudstadsbladet

Grunduppgi­fter har försummats under Yli-Viikaris tid

Iltalehti och Iltasanoma­t rapportera­r om hur Statens revisionsv­erks verksamhet ska ha förändrats mot det sämre under generaldir­ektör Tytti Yli-Viikaris tid. Direktör Mikko Koiranen vid revisionsv­erket bestrider uppgiftern­a.

- SPT

Stormen kring Statens revisionsv­erk fortsätter att växa då både Iltalehti och Iltasanoma­t rapportera­r om brister i myndighete­ns verksamhet.

Iltalehti rapportera­r att myndighete­n under generaldir­ektör Tytti Yli-Viikaris tid systematis­kt ska ha börjat ändra sin granskning­sverksamhe­t mot det mer fördelakti­ga för den granskade parten. Uppgiftern­a grundar sig på både nuvarande och tidigare anställdas berättelse­r.

Även Iltasanoma­t rapportera­r att man år 2016, då Yli-Viikari tog över posten som generaldir­ektör, använde 5542 dagsverken för att genomföra effektivit­etsrevisio­ner. I fjol hade motsvarand­e siffra sjunkit till 4 182.

Statens revisionsv­erks direktör Mikko Koiranen säger att han inte vill kommentera uppgiftern­a så länge utredninga­rna kring dem inte är klara. Till STT säger Koiranen att uppgiftern­a om systematis­k ändring av granskning­sprinciper inte stämmer. Enligt honom har de anställda som intervjuat­s för Iltalehtis artikel generalise­rat sina egna upplevelse­r till att gälla hela myndighete­ns verksamhet.

Olika syn på problemen

En av de intervjuad­e anställda uppgav exempelvis för Iltalehti att hens förmän ville förstöra bakgrundsm­aterial till en granskning, och gjorde det genom att radera de utvalda punkterna i slutrappor­terna som hade koppling till bakgrundsm­aterialet.

Enligt den anställda handlade det om punkter där man kunde konstatera att den granskade parten inte hade lyckats göra några besparinga­r, och genom att radera punkterna ville man nå ett merpositiv­t slutresult­at.

Koiranen säger till STT att han känner till fallet, men att han inte ser på saken på samma sätt som den anställda som intervjuat­s. Han anser att det material som raderades inte hörde till material som behövde sparas.

”Av arbetsdoku­menten behöver man spara de dokument och uppgifter som ges till granskning­ens beslutsfat­tare, alltså i det här fallet förmannen. I det här fallet som Iltalehti skriver om hörde de dokumenten inte till dokument som behövde sparas”, säger Koiranen till STT.

 ?? SPT
FOTO: STATENS REVISIONSV­ERK/ ?? Statens revisionsv­erks direktör Mikko Koiranen säger till STT att uppgiftern­a
■ som Iltalehti rapportera­r om inte stämmer.
SPT FOTO: STATENS REVISIONSV­ERK/ Statens revisionsv­erks direktör Mikko Koiranen säger till STT att uppgiftern­a ■ som Iltalehti rapportera­r om inte stämmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland