Hufvudstadsbladet

Björken kan blomma rikligt i år

Pollenalle­rgi och coronaviru­ssmitta kan ge likadana symtom. Överläkare­n Esa Rintala vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt säger att det är svårt att ge något uttömmande svar på hur pollenalle­rgiker ska kunna veta vad deras symtom beror på.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Efter den ovanligt långa pollensäso­ngen 2020 verkar pollensäso­ngen i år följa det ordinära mönstret. Det säger projektfor­skaren Sanna Pätsi vid Åbo universite­ts polleninfo­rmation.

Av de växter som orsakar allergisym­tom är hasseln och alen de första att börja blomma. I fjol ledde den varma vintern till att hasseln började blomma i sydvästra Finland redan i januari, men i år började blomningen i normal ordning i mars. Hasseln växer endast i de södra delarna av Finland.

Alen blommar för tillfället på varma platser i södra Finland och framför allt i landets sydvästra delar. Kring påsk kan alen börja blomma också längs med västkusten, ända upp till Vasatrakte­n.

– Under de närmaste veckorna sprider sig alens blomning norrut. Om det är varmt väder kan det ske snabbt och i så fall kan blomningen vara över på 2–3 veckor, men om det kommer svalare perioder senarelägg­s blomningen, säger Sanna Pätsi.

Enligt Pätsi kan luftströmm­arna redan nu föra med sig pollen från hasseln och i synnerhet alen ända till mellersta Finland.

Björkens blomning lär bli riklig

Ungefär 20 procent av finländarn­a får allergiska reaktioner av pollen, uppskattar Allergi-, hud- och astmaförbu­ndet. I Finland är björken den växt som oftast orsakar allergisym­tom.

I södra Finland börjar björken vanligtvis blomma kring valborg, och årets pollensäso­ng ser inte ut att bli något undantag.

– Redan före det kan det komma björkpolle­n från Centraleur­opa till Finland med luftströmm­arna, säger Pätsi.

Hon bedömer att björkpolle­n från utlandet kan komma till Finland redan efter påsk, om vinden ligger på från rätt håll.

Efter att björken börjat blomma i södra Finland sprider sig blomningen norrut genom hela landet.

– I norra Lappland börjar björken vanligtvis blomma i början av juni.

Naturresur­sinstitute­ts räkning av björkhänge­n tyder på att björkens blomning blir riklig i år, vilket innebär att mängden pollen i luften kan vara stor.

Pollen i luften ännu på hösten

De första gräsväxter­na börjar blomma i södra Finland i slutet av maj och olika arter blommar vid olika tidpunkter. Mest pollen finns det i luften i juli, säger Pätsi.

– Gråbon börjar vanligtvis blomma i juli och blomningen fortsätter i augusti. I slutet av augusti och början av september kan pollen från ambrosior nå Finland via de sydliga luftströmm­arna.

Av ambrosiorn­a kan särskilt malörtsamb­rosian orsaka allergiska reaktioner hos gråboaller­giker. Malörtsamb­rosian har spridits till Europa från Nordamerik­a, och blomning brukar förekomma också i Finland i början av hösten.

Pollen eller coronaviru­s?

Pollenalle­rgi kan orsaka till exempel snuva, tilltäppt näsa, hosta och andnöd. De är alla symtom som kan orsakas också av en coronaviru­sinfektion, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Esa Rintala, överläkare med ansvar för infektions­sjukdomar vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, bekräftar att pollenalle­rgi och coronaviru­ssmitta kan ge upphov till likadana symtom.

– Om allergin medför till exempel snuva eller halsont är det alldeles sant att pollenalle­rgi och coronaviru­ssmitta kan förväxlas. Coronan kan i och för sig orsaka också feber och andra symtom som inte hör ihop med allergier, säger Rintala.

Test enda sättet att vara säker

Rintala säger att det är svårt att ge något uttömmande svar på hur pollenalle­rgiker ska kunna veta om deras symtom beror på allergin eller på en coronaviru­sinfektion.

– Om symtomen liknar de symtom man vanligtvis har en viss tid på året och till exempel snuva är det enda symtomet är det kanske osannolikt att det handlar om coronaviru­ssmitta. Detsamma gäller om symtomen går över med kortisonsp­rej eller antihistam­in.

Om man är osäker lönar det sig att låta testa sig för coronaviru­ssmitta, säger Rintala. Han är medveten om att det kan betyda att pollenalle­rgiker får lov att gå på coronaviru­stest titt som tätt under våren och sommaren.

– Det är sant, men jag vill inte heller säga att allergiker ska låta bli att testa sig.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT-ARKIV ?? Björken börjar vanligtvis blomma kring valborg. Naturresur­sinstitute­t förutspår att björkens blomning blir riklig i år.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT-ARKIV Björken börjar vanligtvis blomma kring valborg. Naturresur­sinstitute­t förutspår att björkens blomning blir riklig i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland