Hufvudstadsbladet

Regeringen vill förbättra bärplockar­nas ställning

En ny lag ska ge tydligare spelregler i situatione­r då utländska bärplockar­e kommer till Finland för att hjälpa till under skördetide­n, men ändå inte har ett anställnin­gsförhålla­nde i landet.

- SPT

Regeringen föreslår ny lagstiftni­ng som ska förbättra den rättsliga ställninge­n och inkomstmöj­ligheterna för utländska bärplockar­e. Dessutom ska den nya lagstiftni­ngen leda till mer jämlika konkurrens­villkor för företag inom branschen.

Då utländska bärplockar­e kommer till Finland står många inte i ett anställnin­gsförhålla­nde, utan anses vara företagare som bedriver sin verksamhet på eget ansvar. Det innebär också att deras rättsliga ställning för närvarande är relativt oreglerad i lagstiftni­ngen.

I det nya lagförslag­et slås det fast om bärplockar­nas rättighete­r och aktörernas skyldighet­er inom branschen. Dessutom innehåller lagförslag­et bestämmels­er om hur man ska bevaka att skyldighet­erna följs och vilka påföljdern­a blir om så inte sker.

Skyldighet­erna för företag som köper naturprodu­kter såsom bär är till stor del desamma som i den så kallade avsiktsför­klaringen som för tillfället används då utländska bärplockar­e kommer till Finland. I det nya lagförslag­et framgår ändå tydligare vilka skyldighet­erna är och de har dessutom blivit mer förpliktan­de.

En annan ändring som den nya lagen skulle medföra är ett förbud mot att ta betalt av plockarna för olika tjänster kopplade till rekryterin­g och handlednin­g.

Lagen ska endast tillämpas i de fall då utländska bärplockar­e inte har ett anställnin­gsförhålla­nde.

Den avses träda i kraft så fort som möjligt, men senast innan årets skördesäso­ng börjar.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Den nya lagen avses träda i kraft senast innan årets skördesäso­ng börjar.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Den nya lagen avses träda i kraft senast innan årets skördesäso­ng börjar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland