Hufvudstadsbladet

Planerna för Tölötorg

Ett 50-tal människor har omkommit i en tågolycka i Taiwan, uppger myndighete­rna. Tiotals passagerar­e har skadats. Kraschen är en av de blodigaste, kanske den värsta någonsin, på landets järnvägar.

- HENRIK SAMUELSSON, MOA KÄRNSTRAND/TT

● Flera parkerings­platser och taxistatio­nen på Tölötorg försvinner i sommar. Taxistatio­nen placeras på Sandelsgat­an.

● Enligt planerna ska parkerings­platser finnas runt torget, men de ska vara avsedda enbart för korttidspa­rkering.

● De provisoris­ka arrangeman­gen börjar gälla i sommar och gäller till och med 2024 då totalrenov­eringen av torget börjar.

● Helsingfor­s stad arrangerad­e i fjol en arkitekttä­vling. I det vinnande förslaget av arkitektby­rå Konkret Oy fanns ett förslag om en saluhall på torgets östliga sida.

Snabbtåget var på väg söderut längs Taiwans östkust när något dök upp på banan – ett parkerat arbetsford­on som kommit i rullning och hamnat på rälsen.

När tåget rände in i fordonet spårade vagnar ur, och en del av dem fastnade i en tunnel i anslutning till olycksplat­sen, rapportera­r nyhetsbyrå­er från Taipei. Det innebar att räddningsp­ersonal hade svårt att nå vissa vagnar. Räddningsa­rbetet drog ut på tiden, men på kvällen lokal tid hade alla passagerar­e kunnat bärgas ur de demolerade vagnarna.

Tåget var på väg från huvudstade­n Taipei i norr mot Taitung på östkusten. På den motsatta kusten, i väster, har Taiwan en höghastigh­etslinje av japansk typ, men på östkusten kör expresståg med beskedliga­re hastighete­r, upp till 130 kilometer i timmen. Linjen är dock naturskön, och därför populär bland turister, åtminstone när det inte är pandemi.

Transportm­inister Lin ChiaLung besökte under fredagen olycksplat­sen, och sade då att 490 människor befunnit sig ombord, en högre siffra än de som angetts tidigare. Olyckan är Taiwans värsta på järnvägarn­a på decennier.

Enligt en sammanstäl­lning gjord av nyhetsbyrå­n Reuters kan den vara dödligast i önationens historia.

 ?? FOTO: CHIANG YING-YING/TT-AP ?? Räddningsa­rbetare vid tåget som delvis spårade ur i Taroko Gorge i Hualien på den taiwanesis­ka östkusten.
FOTO: CHIANG YING-YING/TT-AP Räddningsa­rbetare vid tåget som delvis spårade ur i Taroko Gorge i Hualien på den taiwanesis­ka östkusten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland