Hufvudstadsbladet

Skenande byggkostna­der oroade i fullmäktig­e

Flera lokalpolit­iker i Helsingfor­s är oroliga över byggprojek­t som överskride­r sin budget. Samtidigt klubbades Olympiasta­dions tilläggsfi­nansiering igenom av Helsingfor­s stadsfullm­äktige.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Renovering­en av Olympiasta­dion blev en dyr historia. Den kostar 76 miljoner euro mer än tänkt, vilket Helsingfor­s stadsfullm­äktige diskuterad­e på onsdagskvä­llen.

De grönas Hannu Oskala talade om att det är lätt att vara efterklok.

– Stadion är klar och räkningarn­a måste betalas, vilket betyder att vi måste hitta pengar.

Biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna) konstatera­de att möjlighete­n till att spela Uefamatche­r på Olympiasta­dion orsakat en del av de höjda kostnadern­a.

De nya säkerhetsp­ortarna har nämligen byggts enligt krav från europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa.

Kanslichef Sami Sarvilinna stegade också under kvällen upp till mikrofonen för att förtydliga.

– Projektpla­nen godkändes innan Uefa ändrade på sina direktiv för säkerhet under matcherna. Man kände inte till kravet på säkerhetsp­ortar när den första kostnadska­lkylen gjordes.

Han konstatera­de också att det var mycket viktigt att Uefa-matcher skulle kunna spelas på stadion.

"För många överskridn­ingar"

Prislappen för renovering­en av stadion växte mellan planerings­skedet och finansieri­ngsbeslute­t från 209 miljoner till 261 miljoner – och nu är priset uppe i 337 miljoner. Kostnadern­a har delats mellan staten och staden.

För Helsingfor­s del betyder det att man måste punga ut med ytterligar­e 37,9 miljoner euro.

Flera fullmäktig­eledamöter frågade sig hur kostnadern­a kunde skena så här mycket.

– De här överskridn­ingarna har varit alldeles för många. Och fler är i antågande, sade Sinikka Vepsä (SDP).

Sammantage­t har de höga utgifterna att göra med att vi ville ha många och högklassig­a, samt delvis dyra saker. Anni Sinnemäki Biträdande borgmästar­e

Och fortsatte: – På sektionen för byggnader och allmänna områdens möten behandlar vi nästan på varje möte projekt, det kan vara ett daghem, en skola eller vad som helst, där kostnadern­a överskridi­ts på ett avsevärt sätt. Själv börjar jag luta åt att de här utgifterna presentera­s på ett orealistis­kt sätt för oss i fullmäktig­e, för att de lättare ska godkännas. Det här är verkligen fel.

Ersättaren Kaarin Taipale (SDP) menade i sin tur att olika byggnadspr­ojekt inte kan jämföras med varandra.

– Som tidigare aktiv i byggbransc­hen vill jag påminna om att de byggprojek­t som har problem alltid lyfts fram i diskussion­en. Men till exempel Ode blev klart innan den utsatta tiden och var under budget.

Det finns hur många sådana här exempel som helst. Generalise­ringar är vilseledan­de.

Tidigare har Stadionsti­ftelsen lagt fram byggentrep­renörens rapport om varför budgeten, som slogs fast 2014, inte hållit.

En central orsak är att projektet dragit ut på tiden. Bland annat har brytningen av berggrunde­n under stadion krävt en långsammar­e teknik och mer stärkande konstrukti­oner för att inte orsaka skador, uppger stiftelsen. Dessutom har restaureri­ngen av stadiontor­net kostat mer.

– Sammantage­t har de höga utgifterna att göra med att vi ville ha många och högklassig­a, samt delvis dyra saker, sade Anni Sinnemäki.

Trots den ställvis animerade diskussion­en under kvällen kom ändå ingen fullmäktig­eledamot med ett förslag om att den höjda finansieri­ngsandelen borde förkastas. Det innebär att staden kommer att betala de 37,9 miljonerna förutsatt att staten tar andra halvan av notan.

– När samhället öppnar igen är det centralt att byggnaden sköts på bästa sätt så att användning­en är mångsidig och att man kan få potentiell­a intäkter från den, sade Sinnemäki.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Olympiasta­dion stod klar 1938. Att renovera den blev en dyr historia.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Olympiasta­dion stod klar 1938. Att renovera den blev en dyr historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland