Hufvudstadsbladet

Resekorten blir könsneutra­la

Helsingfor­s stad jobbar för att göra sina blanketter mer inkluderan­de. Samtidigt förnyas resekorten.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

De resekort som används i kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen kommer framöver att ha fler alternativ än bara ”kvinna” och ”man”. Helsingfor­s stad kommer också att gå in för att alternativ­en ”annat” och ”jag vill inte precisera” läggs till när man ska kryssa för sitt kön i blanketter och enkäter.

De nya könsneutra­la riktlinjer­na kommer sig av att stadsfullm­äktigeleda­moten Kati Juva (Gröna) påpekade bristerna i en motion fjol.

I höstas valde politikern­a i stadsfullm­äktige att skicka frågan tillbaka till tjänstemän­nen. Efter att bland annat jämställdh­etskommitt­én, Helsingfor­sregionens trafik (HRT) och stadskansl­iets rättstjäns­t tittat närmare på frågan konstatera­de fullmäktig­e på onsdagskvä­llen att saken var klar. Det vill säga, att könsneutra­liteten börjar beaktas.

”Det är viktigt att mångfalden inom könen identifier­as i stadens byråkrati. Speciellt transungdo­mar kan försättas i besvärande situatione­r när biljettkon­trollanter­na fäster uppmärksam­het vid en ungdom, vars yttre och verkliga kön inte motsvarar det som står på resekortet”, säger Juva i ett pressmedde­lande.

Hon konstatera­r också att könet inte spelar någon roll i majoritete­n av stadens tjänster. Från och med nu kommer Helsingfor­s att förnya sina enkäter och formulär enligt motionen så att det, alltid då det är möjligt, finns alternativ till ”kvinna” eller ”man” som man kan kryssa för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland