Hufvudstadsbladet

Hotad Rutte klarade sig med en varning

Mark Rutte riskerade rött kort och utvisning från posten som Nederlände­rnas ledare. Men premiärmin­istern klarade sig när tidigare stödpartie­rna "bara" gav honom gult kort och en varning för att ha ljugit.

- TT

Mark Rutte har fått öknamnet ”teflon-mannen” för sin förmåga att låta alla politiska skandaler rinna av honom utan problem.

Men nu ser chanserna att bilda en ny regering ut att ha minskat. Rutte klarade visserlige­n en misstroend­eomröstnin­g i det nederländs­ka parlamente­t under natten mot fredagen, men kammaren röstade även för ett fördömande mot premiärmin­istern för att han, enligt motionen, inte talat sanning. Rutte tänker dock inte avgå. – Jag kommer att fortsätta som premiärmin­ister. Parlamente­t har skickat ett allvarligt budskap och jag tänker arbeta oerhört hårt för att återfå ert förtroende, sade han efter nattmangli­ngen.

"En mycket allvarlig sak"

Debatten och omröstning­arna om Rutte inleddes under torsdagen men fortsatte flera timmar in på fredagsdyg­net.

– Det här var en mycket allvarlig sak och för det har jag bett om ursäkt.

Den ”mycket allvarliga saken” gäller en härva som redan fällt hans första regeringss­onderare efter förra veckans parlaments­val.

Sonderarna avgick sedan en av dem inte lyckats dölja en anteckning om att placera en omstridd kristdemok­rat ”någon annanstans”. En rad partier krävde att även Rutte skulle avgå då han svävat på svaren om hur mycket han varit delaktig i diskussion­erna.

Tror inte på förnekande­t

Men av det blev det alltså ”bara” ett fördömande. Men det kan räcka en bra bit, för Rutte lär nu få problem att bilda en regering, trots att hans högerliber­ala VVD blev största parti i parlaments­valet den 17 mars.

– Hade jag varit i hans kläder hade jag inte fortsatt, säger handelsmin­ister Sigrid Kaag, ledare för det vänsterlib­erala och starkt EU-vänliga regeringsp­artiet D66, som blev näst största parti i valet.

Kaags D66 röstade nej i misstroend­eomröstnin­gen, men säger sig vara osäker på om hon vill sätta sig i en Rutte-ledd regering och att hon inte helt tror på hans förnekande­n.

Kollegan Wopke Hoekstra, ledare för kristdemok­raterna CDA, säger enligt De Telegraaf att det räckte med en markering och varning, då Ruttes lögner gjordes utanför parlamente­t, och som partiledar­e, inte premiärmin­ister.

 ?? FOTO: PETER DEJONG/TT-AP ?? Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte lämnar parlamente­t efter misstroend­eomröstnin­gen tidigt på långfredag­en.
FOTO: PETER DEJONG/TT-AP Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte lämnar parlamente­t efter misstroend­eomröstnin­gen tidigt på långfredag­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland