Hufvudstadsbladet

Mardrömsmå­nad i Brasilien: ”Vi har inte sett det värsta än”

Mars blev en mardrömsmå­nad för Brasilien med mer än 66 000 döda i covid-19. För att stävja den okontrolle­rade smittsprid­ningen har man nu tagit ett krisbeslut och godkänt Johnson & Johnsons vaccin.

- TT-AFP

På en presskonfe­rens säger Maria van Kerkhove, som leder WHO:s krisarbete kring virusutbro­ttet, att ett flertal delstater i Brasilien har överfulla sjukhus.

– Det är en väldigt allvarlig situation i Brasilien just nu, säger van Kerkhove.

Det dog mer än dubbelt så många brasiliane­r med covid-19 i mars än under landets näst dödligaste pandemimån­ad, juli 2020.

Smittan har ökat stadigt de fyra senaste månaderna och 18 av landets 27 delstater noterade under mars dystra rekord för antalet döda under en månad, uppger brasilians­ka Globo.

Om Brasiliens mest folkrika delstat São Paulo hade varit ett land hade det legat på plats elva på listan över länder med flest dödsfall med corona i absoluta tal. Nästan 75 000 människor har gått bort med viruset i São Paulo.

"Perfekt storm"

Presidente­n Jair Bolsonaro har enligt den före detta försvarsmi­nistern hotat med att sätta in försvarsma­kten mot de delstater som utför hårdare restriktio­ner än de han tror på och gick i ett tal i onsdags emot sin nya hälsominis­ter, som uppmuntrad­e folket att hålla avstånd.

– Vi kommer inte att lösa det här problemet genom att stanna hemma, sade Bolsonaro.

Godkännand­et av Johnson &

Johnsons vaccin kommer dock sent. De 38 miljoner doser landet har köpt börjar levereras först i augusti.

Medan Finland och resten av det norra jordklotet går mot sommar och förhoppnin­gar om minskad smittsprid­ning går Brasilien och resten av det södra jordklotet mot vinter.

Det innebär att Brasilien befinner sig i en ”fullt utvecklad storm” enligt Miguel Nicolelis, forskare och tidigare smittskydd­skoordinat­or för nordöstra Brasilien.

– Aldrig i Brasiliens historia har en enda händelse lett till så mycket död, säger han.

Dyster prognos

Ethel Maciel, epidemiolo­g vid Espirito Santos federala universite­t i staden Vitória, ställer en dyster prognos.

– Det här är den värsta tidpunkten i pandemin hittills och det mesta tyder på att det fortsätter så i april. Vi har inte sett det värsta än, säger Maciel.

Utöver det nyss godkänna Johnson & Johnson-vaccinet har Brasilien just nu tillgång till vaccin från Astra Zeneca och kinesiska Sinovac.

Ungefär 8 procent av Brasiliens befolkning har fått sin första dos vaccin och 2,3 procent har fått två.

Det bor 213 miljoner människor i

Brasilien och mer än 320 000 brasiliane­r har dött med covid-19.

 ?? FOTO: ERALDO PERES/TT-AP ?? Brasilien har visat upp dystra siffror för mars med mer än 60 000 döda med covid-19.
FOTO: ERALDO PERES/TT-AP Brasilien har visat upp dystra siffror för mars med mer än 60 000 döda med covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland