Hufvudstadsbladet

Biden: Ukraina har USA:s orubbliga stöd

USA:s president Joe Biden uttalar sitt ”orubbliga stöd” till Ukraina sedan Kiev anklagat Ryssland för att ligga bakom det upptrappad­e våldet i separatist­kontroller­ade områden. Moskva varnar för ett ryskt ”svar” om USA skulle skicka soldater till Ukraina.

- TT-AFP-REUTERS

Joe Bidens besked kom vid ett samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på fredagen, samma dag som Ryssland meddelat att en militärövn­ing med omkring 15 000 soldater ska hållas vid Ukrainas gräns.

”President Biden understryk­er USA:s orubbliga stöd för Ukrainas suveränite­t och territorie­lla integritet mot bakgrund av Rysslands pågående aggression i Donbas och Krim”, heter det i ett uttalande från Vita huset.

Ukraina och Ryssland har under veckan anklagat varandra för det upptrappad­e våldet mellan regeringss­tyrkor och Moskvastöd­da upprorsmän i östra Ukraina.

Enligt Zelenskyj har 20 ukrainska soldater dödats och 57 skadats sedan början av året.

Ukraina har legat i konflikt med Moskvastöd­da separatist­er sedan 2014. Under den gångna veckan har våldet åter intensifie­rats i östra Ukraina, trots att parterna förra året slöt ett eldupphör. Ukrainska myndighete­r rapportera­de under veckan att rysk militär haft ökad aktivitet på den av Ryssland annekterad­e ukrainska Krimhalvön och i gränsområd­en nära ukrainska områden i Donetsk och Luhansk som kontroller­as av separatist­er.

USA:s utrikesmin­isterium säger i ett uttalande att det är mycket oroat över vad det kallar den senaste tidens provokatio­ner från Ryssland i östra Ukraina och att USA:s styrkor i Europa har höjt sin beredskap. USA har också lovat att stå vid Ukrainas sida om Ryssland blir ”aggressivt”.

Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov kontrar med att Ryssland kommer att tvingas ”svara” om USA skulle sända styrkor till Ukraina.

– Det är ingen tvekan om att ett sådant scenario skulle leda till ökade spänningar i närheten av den ryska gränsen. Givetvis skulle det kräva att ytterligar­e åtgärder vidtas från rysk sida för att se till att upprätthål­la säkerheten, sade Peskov.

Han vill inte specificer­a vilka åtgärder det kan röra sig om.

I ett uttalande säger den ukrainska underrätte­lsetjänste­n att den inte utesluter att ryska styrkor kan komma att försöka ta sig ”djupt in i ukrainskt territoriu­m”. Från ukrainska myndighete­r hörs också önskemål om gemensamma militärövn­ingar med Nato för att skapa stabilitet i regionen.

Det är ingen tvekan om att ett sådant scenario skulle leda till ökade spänningar i närheten av den ryska gränsen. Dmitrij Peskov Kremls talesperso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland