Hufvudstadsbladet

Ska transkvinn­or få tävla med andra kvinnor?

World Rugby fattade ett kontrovers­iellt beslut att stoppa transkvinn­or från att delta i internatio­nella turneringa­r.

- MARCUS LINDQVIST reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

Förra hösten fattade det internatio­nella rugbyförbu­ndet World Rugby ett kontrovers­iellt beslut genom att förbjuda transkvinn­or från att spela rugby i internatio­nella turneringa­r för kvinnor. En oerhört eldfängd ståndpunkt som också bemöttes med blandade reaktioner.

World Rugby fick därmed den tvivelakti­ga äran att vara det första internatio­nella idrottsför­bundet som sätter stopp för transkvinn­or. Beslutet grundar sig på forskning, som visar att spelare som genomgått den manliga puberteten har 30–60 procent mera styrka, springer 10–15 procent fortare och har 30–40 procent mera explosivit­et än spelare som är födda som kvinnor.

Den internatio­nella olympiska kommittén IOK förutsätte­r att transkvinn­or måste genomgå behandling som sänker deras testostero­nnivå i tolv månader innan de kan delta i tävlingar. Testostero­nnivån i serumet måste vara under 10 nmol/l i minst tolv månader. Testostero­n är manligt könshormon, som till stor del förklarar skillnader­na i styrka, snabbhet och muskelmass­a mellan manliga och kvinnliga idrottsutö­vare.

World Rugby hänvisar dock till forskning, som visar att styrkan, muskelmass­an och snabbheten minskar med högst 5–10 procent då en spelare som genomgått puberteten tvingas sänka sin testostero­nnivå under tolv månaders tid. Testostero­net har i det skedet redan påverkat spelarens fysiska utveckling under dennes uppväxt.

"Som ett resultat av den här processen och på basis av det tillgängli­ga bevismater­ialet, drogs slutsatsen att det inte går att uppnå en balans mellan säkerhet, rättvisa och inkluderin­g för transkvinn­or i kontaktrug­by för kvinnor”, konstatera­de World Rugby. I klartext är man främst oroad över att tyngre, starkare och snabbare transkvinn­or kan utgöra en förhöjd skaderisk för cis-kvinnor, som är födda biologiskt som kvinnor. Rugby är en av de mest riskfyllda kontaktspo­rterna som finns. Transmän får dock spela med män om de så önskar.

Samtidigt gav World Rugby de nationella grenförbun­den en möjlighet att ta sina egna beslut. I Storbritan­nien överväger Englands rugbyförbu­nd, Rugby Football Union, att införa en övre gräns för hur långa och tunga transkvinn­or får vara för att få spela med kvinnor.

Enligt The Guardian kan transkvinn­or som väger mer än 90 kg, eller är längre än 170 cm, tvingas genomgå en utvärderin­g för att bedöma om de utgör en säkerhetsr­isk för andra spelare. Det här gäller alltså endast transkvinn­or. Det kan låta som diskrimine­ring – och planerna bemöttes redan av hbtqorgani­sationen Stonewall som exkluderan­de.

Det gäller fortfarand­e endast ett fåtal spelare. Men rent principiel­lt har rugbysamfu­ndets beslut en stor filosofisk vikt. Är transkvinn­ornas rätt att få delta viktigare än de övriga kvinnornas rätt att spela i en rättvis, trygg och idrottslig­t jämlik omgivning? Vem kan avgöra om transkvinn­or på en individuel­l nivå utgör en risk för andra spelare?

World Rugbys dilemma väcker också frågor om IOK:s regelverk är relevant. Det är kanske inte en risk för de andra kvinnliga deltagarna om en kulstötare, löpare eller skidåkare är märkbart starkare, snabbare och tyngre än dem. Men det är givetvis orättvist.

Det finns förstås alltid idrottsutö­vare som är mer begåvade än andra. En del är längre, tyngre eller snabbare. Men skillnaden mellan män och kvinnor är i de flesta idrottsgre­nar av en helt annan kaliber, större än viktklass i boxning eller längd i basket. Det är därför idrotten över huvud taget har skilda klasser för män och kvinnor.

I USA har det redan hunnit bli polemik över transkvinn­or inom friidrotte­n. En av dem är Cece Telfer, som tävlade som man under sina tre första år i college, korrigerad­e sitt kön, och sprang hem en NCAA-titel i 400 m häck. Själv har hon sagt att hon inte har en fördel av att vara transkvinn­a – tvärtom anser hon att hennes längd är en nackdel.

Friidrotte­n har redan delvis behandlat problemstä­llningen med löpstjärna­n Caster Semenya. Idrottare med en avvikande könsutveck­ling, som Semenya, kan i skenet av forskninge­n ha en fördel gentemot övriga kvinnor. I det här fallet beslöt World Athletics att kvinnor med avvikande könsutveck­ling måste undergå behandling för att sänka sin testostero­nnivå om de vill tävla i 400 meter, 800 meter eller 1 500 meter. Varför bara de här sträckorna? Det fanns helt enkelt inte tillräckli­gt vattentäta belägg för att en högre testostero­nnivå ger en fördel i andra grenar. Vilket närmast vittnar om bristfälli­g vetenskap, för det är bara att titta på friidrotts­statistike­n, så är det uppenbart att män har en biologisk fördel i alla friidrotts­grenar.

World Athletics har också bestämt att transkvinn­or måste undergå behandling för att sänka sin testostero­nnivå under 5 nmol/l. En lägre nivå än IOK förutsätte­r med andra ord.

Vetenskape­n är bristfälli­g. Det är många som påpekat att testostero­n inte är den enda markören som skiljer män och kvinnor. Det är också viktigt att ickebinära personer, transperso­ner och personer med avvikande könsutveck­ling har rätt att utöva idrott. Samtidigt är det minst lika viktigt att bevara damidrotte­ns integritet.

Alla riktlinjer kommer oundviklig­en att vara en form av kompromiss. Ingen kommer någonsin att bli helt nöjd. Det kan bero på att många blandar könsidenti­tet med biologiskt kön. I det moderna samhället är det godkänt att vara transperso­n. I idrottsvär­lden är regelverke­t ofta svart och vitt för att vara entydigt, rättvist och balanserat. I idrott, då prestation­erna mäts i centimeter, sekunder och kilogram, är indelninge­n mellan män och kvinnor lika relevant som för hundra år sedan.

 ?? FOTO: IAN WALTON/TT-AP ?? Ellie Kildunnes England mötte Marjorie Mayans Frankrike i en landskamp i november. Rugby är en kontaktspo­rt med hög skaderisk.
FOTO: IAN WALTON/TT-AP Ellie Kildunnes England mötte Marjorie Mayans Frankrike i en landskamp i november. Rugby är en kontaktspo­rt med hög skaderisk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland