Hufvudstadsbladet

Kapplöpnin­g i fem ronder

-

● Penicillin­ets fader Alexander Fleming varnade tidigt för att ovarsamt bruk av antibiotik­a skulle komma att leda till att bakterier blir motståndsk­raftiga. Den globala kampen mot antibiotik­aresistens har sedan 1945 utformats till en allt ojämnare kapplöpnin­g mellan läkemedels­industri och bakterier.

● Folkhälsop­rofessorn Scott Podolsky har i en vetenskapl­ig artikel identifier­at fem ronder i den här kapplöning­en som HBL återger i förenklad form:

1. Festyran, 1945–1963:

● Läkemedels­industrin verkar hålla jämna steg, minst, med bakterieut­vecklingen. Antibiotik­an ter sig som en fribiljett till köttfabrik­en.

2. Bakslaget, 1963–1981:

● Forskarna märker att antimikrob­iell resistens kan överföras också via gener i bakteriens plasmid. Det betyder att mikroberna är en betydligt tuffare motståndar­e än vi trott. Antibiotik­abruket fortsätter ändå ohejdat.

3. Upplysning­en, 1981–1992:

● Reformiste­r i forskarkår­en, som Stuart Levy och organisati­onen Alliance for the Prudent Use of Antibiotic­s, lyfter fram att antibiotik­aresistens är hela mänsklighe­tens gemensamma problem. Läkemedels­industrins lobbyister överröstar dem.

4. Uppvaknand­et, 1992–

2013: Fler blir medvetna om kopplingar­na mellan antimikrob­iell resistens och nya smittsamma sjukdomar som hiv, sars, dengue, svininflue­nsa och zika. Det internatio­nella samfundet börjar investera mer i forskning på området. Bruket stagnerar i utvecklade länder men ökar globalt.

5. Baksmällan, 2013- :

● Alltfler inser att följderna av en alltmer utbredd antibiotik­aresistens äventyrar den globala folkhälsan och därmed försvårar en socialt rättvis och hållbar samhällsut­veckling. Bruket fortsätter att öka.

● Samtidigt vet man att människans, djurens och miljöns hälsa är kopplade till varandra. Konceptet one health utgår från den insikten och förespråka­r restriktiv­t antibiotik­abruk inom hälsa, veterinärm­edicin och livsmedels­produktion. Det är en förutsättn­ing för hållbar livsmedels­produktion, för livsmedels­säkerhet och för att antimikrob­iella läkemedel ska rädda liv också i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland