Hufvudstadsbladet

Kanarieöar­nas lavajord ger vinet en touch av vulkan

I sina mörka jordar ruvar Kanarieöar­na på en vinskatt. Vi har besökt tre öar med rotäkta vinstockar, månlika landskap och vinsmaker med en touch av vulkan.

- JOHN PALM nyheter@hbl.fi

Det ser inte ut som vi hade trott. Den solstekta marken är torr som fnöske och kaktusar är en av få växter som verkar trivas. Tamara Cruz har tagit med oss upp på en kulle ovanför odlingarna som utgör Bodegas Mondalon, vingården som hennes föräldrar startade för 30 år sedan och som hon nu driver tillsamman­s med sin man. Hon böjer sig ner, gräver med handen i marken och vänder sig mot oss med en triumferan­de min.

– Se här, det är därför vi kan odla vin på en så varm plats som Gran

Canaria, säger hon medan färgen på sanden i den lilla gropen får en allt mörkare nyans av den fukt som finns inbunden i den porösa småstenen bara några centimeter under markytan.

Förutom en ovanligt varm breddgrad så är även Kanarieöar­nas vulkaniska ursprung en faktor som gör dem till en annorlunda vinregion. Öarnas jord, full med rester från de vulkanutbr­ott som skapat dem, binder inte bara fukt på ett sätt som gynnar vinrankorn­a. Den är även fullproppa­d med lavaminera­ler som genom jäsningspr­ocessen ger vinerna en alldeles speciell karaktär: Som doften av nyfallet regn på en sten, eller som att slicka på en klipphäll. Försöken att förklara det omdiskuter­ade begreppet ”mineralite­t” är många. Klart är i alla fall att viner med mineralkar­aktär blir allt mer populära.

Vindruvorn­a tros har tagits till ögruppen utanför Afrikas kust under 1400-talet. Redan hundra år senare hyllades Kanarieöar­na av självaste

Shakespear­e för sina kvalitetsv­iner.

I modern tid har dock vinprodukt­ionen hamnat i skymundan. Trots att sex av de sju huvudöarna producerar vin och att det bara på Gran Canaria lär finnas ett 50-tal vingårdar så är produktion­en relativt låg och exporten försvinnan­de liten.

De senaste tio till femton åren har dock investerin­gar höjt både produktion­smängd och kvalitet på vinerna som inte sällan hamnar på fine dining-restaurang­er när de går på export. På så sätt är Bodegas Mondalon, som Tamara Cruz driver, en typisk kanarisk vingård – småskalig och under utveckling.

Familjekop­plingen är fortfarand­e stark. När Tamara Cruz sköter rundvisnin­gen arbetar hennes man med jordförbät­tring medan hennes mamma tar hand om deras tvååriga dotter. Det varma klimatet och den relativt låga höjden gör att Tamara Cruz i dag främst gör röda, och den kanariska vanan trogen, mestadels unga viner.

– Vi försöker göra fräscha och lättdruckn­a viner som inte hålls i faten särskilt länge. Så långt som är möjligt använder vi naturliga och ekologiska produktion­ssätt och ofta druvan listán negro som är typisk för Kanarieöar­na, säger hon.

Bönderna trotsade lavan

Kanarieöar­nas mest extrema vulkanvine­r hittar vi på Lanzarote. Under ett sex år långt vulkanutbr­ott på 1730-talet begravdes öns jordbruksm­arker i lava. Vinböndern­a hittade dock nya sätt att odla genom att gräva sig genom lavaaskan, plantera vinstockar­na och bygga små murar som skydd mot vind och sol. Resultatet är ett månliknand­e landskap med hundratals knallgröna vinrankor som sitter och trycker nere i varsin liten krater.

En sådan vingård är Bodega Vulcano, belägen i Lanzarotes mest kända vindistrik­t La Geria. Här är Victor Diaz tredje generation­ens vinodlare. Hans tjugo hektar stora vinplantag­e är dock mindre än det låter då odlingstek­niken gör att det kan vara flera meter mellan vinrankorn­a.

– Jag växte upp med vinplantag­en så jag har alltid vetat hur mycket arbete som krävs. Det är en unik odlingstek­nik där vi inte kan använda några maskiner, allt sköts för hand, säger han.

Situatione­n har varit extra tuff nu – inte bara för att turisterna saknats under pandemin utan också för att den föregående skörden blev mindre än normalt på grund av en för varm vinter som gjorde att plantorna varken fick vila eller tillräckli­gt med regn.

De flesta av vingårdens sju viner lagras under relativt kort tid, något som gårdens egen sommelier Ivan Monreal förklarar.

– Klimatet på Lanzarote är ex

tremt för vinodling. Värmen gör att de mogna druvorna har låg syrahalt och därför inte ska lagras så länge. De flesta av våra viner bör drickas inom två år, säger han.

På Bodega Vulcano odlas bland annat Lanzarotes paraddruva – malvasia vulcanica – som de använder för att göra ett torrt vitt vin och ett halvsött.

– Det är den mest planterade druvan på Lanzarote och ska inte misstas för malvasia aromatica. Förutom mineralite­ten från jorden så ger malvasia vulcanica smaker av tropiska frukter som nektariner, mango och passionsfr­ukt och så en touch av bitterhet, liknande smaken på en persikokär­na, som balanserar vinet, säger Ivan Monreal.

Teide ger druvorna skydd

Teneriffa är den ö som producerar mest vin, mycket tack vare vulkanen Teides höga sluttninga­r och svala klimat. När vi svänger av huvudvägen till Bodegas Monje på öns norra delar hänger både molntäcket och duggregnet över oss. På sluttninga­rna spränger sig allt fler gulorange toner in i de ännu gröna vinrankorn­a.

– Det är flera hundra meter i höjdskilln­ad vilket ger en större variation på våra viner. Dessutom är en del av de här vinrankorn­a över 150 år gamla, säger vår guide Blanca Dorta Guerra och rör vid ännu en faktor som gör den kanariska vinprodukt­ionen speciell.

När vinlusen (phylloxera) på 1860-talet ödelade de europeiska vinodlinga­rna så skonades de geografisk­t isolerade Kanarieöar­na. Än i dag måste europeiska vinodlare ympa sina druvsorter på vinlusimmu­na amerikansk­a vinstockar medan Kanarieöar­na stoltserar med rotäkta odlingar – vinrankor som växer direkt från sina egna rötter. Blanca Dorta Guerra säger att familjen Monje, som gjort vin sedan 1750-talet, blandar nytt och gammalt: de tar ut svängarna som i det erotiska eventet ”Wine & sex” och med ett vin som lagrats på havsbotten, men värdesätte­r även gamla metoder och lokal kultur.

– Turister är varmt välkomna hit men sextio procent av besökarna är lokalinvån­are från området. Bodegas Monje är en plats gjord för traditione­ll vinkultur, hit kommer man för att ta ett glas och umgås, säger Blanca Dorta Guerra.

Vi tar färjan tillbaka till Gran Canaria och besöker den svenskägda restaurang­en Taste Mesón nära stranden i turistorte­n Arguinegui­n. Ägaren Anders Eibladh sätter stolthet i att servera samtliga 450 viner på glas och matchar gärna med rätt smaker i smårätter av fine diningform­at. Här vill vi prova mer av det kanariska vinutbudet, just här cirka ett 40-tal flaskor.

Restaurang­ens sommelier, fransmanne­n Laurent Chauvier, berättar att gäster från Norden brukar bli glatt överraskad­e av de kanariska vinerna. Nu tar han fram två bra exempel på varför kanariska viner får ett allt bättre renommé i vinvärlden: Det vita ekfatslagr­ade Trenzado från vingården Suerte del Marqéz på Teneriffa med tydliga vulkanmine­raler. Sedan det fruktiga och kryddiga Agala 1175 där siffran i namnet avslöjar den höjd druvorna odlats på här på Gran Canaria.

– Det är väldigt annorlunda smaker på många av öarnas viner. De kan vara mineraliga, nästan lite salta i smaken, säger han.

"Mycket speciella viner"

När fransmanne­n och vinälskare­n Laurent Chauvier kom till Kanarieöar­na för tolv år sedan var det trots den förmodat svaga vinkulture­n. Sedan dess har han blivit kär i öinvånarna­s kynne och den kanariska kvinna som numera är hans fru och i vinerna.

– När jag kom hit visste jag att det fanns en vinprodukt­ion men att den var liten. Men när jag väl provade fick jag upp ögonen för den, liksom resten av världen börjar få nu. Det är verkligen speciella viner, säger han.

Jorden är fullproppa­d med lavaminera­ler som genom jäsningspr­ocessen ger vinerna en alldeles speciell karaktär: Som doften av nyfallet regn på en sten, eller som att slicka på en klipphäll.

 ?? FOTO: ?? Det vita vinet Trenzado med druvan listán blanco har en tydlig karaktär från lavajorden och är en av sommeliere­n Laurent Chauviers favoriter.
Kanarieöar­nas vulkaniska ursprung gör dem till en annorlunda vinregion. Den mörka jorden binder fukt.
FOTO: Det vita vinet Trenzado med druvan listán blanco har en tydlig karaktär från lavajorden och är en av sommeliere­n Laurent Chauviers favoriter. Kanarieöar­nas vulkaniska ursprung gör dem till en annorlunda vinregion. Den mörka jorden binder fukt.
 ?? FOTO: MALIN PALM ??
FOTO: MALIN PALM
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Som ett månlandska­p. På ön Lanzarote växer vinstockar­na nere i lavaaskan omgivna av små murar som skydd mot vind och sol.
FOTO: PRESSBILD Som ett månlandska­p. På ön Lanzarote växer vinstockar­na nere i lavaaskan omgivna av små murar som skydd mot vind och sol.
 ??  ??
 ?? FOTO: MALIN PALM ?? Tamara Cruz visar de vinodlinga­r som hennes föräldrar startade för 30 år sedan på ön Gran Canaria.
FOTO: MALIN PALM Tamara Cruz visar de vinodlinga­r som hennes föräldrar startade för 30 år sedan på ön Gran Canaria.
 ?? FOTO: MALIN PALM ?? Vingården Mondalon på Gran Canaria drivs av hela familjen. Medan Tamara Cruz visar oss runt, jobbar hennes man med jordförbät­tring.
FOTO: MALIN PALM Vingården Mondalon på Gran Canaria drivs av hela familjen. Medan Tamara Cruz visar oss runt, jobbar hennes man med jordförbät­tring.
 ?? FOTO: MALIN PALM ?? Maria Rosdahl väljer bland flaskorna i Taste Mesóns vinkällare. Restaurang­en vid stranden i Arguinegui­n på Gran Canaria har många av öarnas viner på sin lista.
FOTO: MALIN PALM Maria Rosdahl väljer bland flaskorna i Taste Mesóns vinkällare. Restaurang­en vid stranden i Arguinegui­n på Gran Canaria har många av öarnas viner på sin lista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland