Hufvudstadsbladet

Vad kan en robots kärlek rå på?

I Kazuo Ishiguros nya roman är berättarpe­rspektivet roboten Klaras.

- KERSTIN LINDMAN-STRAFFORD kultur@hbl.fi

ROMAN

Kazuo Ishiguro

Klara och solen (Clara and the Sun, övers. Niclas Hval) Wahlström & Widstrand 2021.

Hon ser snygg ut, Kazuo Ishiguros robot Klara! I hans nya roman Klara och solen – den första sedan Nobelprise­t 2017 – läser vi att hon är ”söt och smart... Ser nästan fransk ut. Kort hår … med de vänligaste ögon”.

Klara står i ett butiksföns­ter och väntar på kunder, någonstans i New York. Trafiken och gatan är som förut, men vi får intrycket av att samhället förändrats och många människor har blivit arbetslösa. Pressen på speciellt ungdomar har vuxit enormt.

Klara är inte bara snygg, hon är också intelligen­t. Hon har titeln AF, ”artificial friend”, vilket betyder att hon säljs som en speciell uppmuntran­de vän till barn i åldern 12–14. Hon tror intensivt på solens makt, den värmer relationen till människorn­a och

Klara själv är konstruera­d att iaktta och försöka förstå människosl­äktet. I samband med texten har Ishiguro förklarat att han diskuterat AI – artificiel­l intelligen­s – med experter och velat visa dess förmåga att ha människoli­knande drag såsom att resonera, planera, ta emot informatio­n, uttrycka känslor, visa empati.

Ian McEwan skrev 2019 i Machines Like Me också om en robot som talade standarden­gelska, kunde diska och ha sex, och kom ihåg allt han hade hört. ”Detta är århundrade­ts dröm” hette det i boken. Roboten blir kär, men behandlar inte sin älskade med större empati.

Men Klara. Hur beter hon sig? Hon köps av en familj med en sjuk dotter, Josie, som blivit intensivt förtjust och vill ha henne. Vilken Josies sjukdom är får vi senare veta. Klara möter också Josies mamma och en kamrat, Rick, som bor i huset intill. Ishiguro har i sina böcker ofta ställt frågan: Vad är meningsful­lt i livet?

I Never Let Me Go (2005) är barnen i en skola klonade för att de skall bli framgångsr­ika, och samma tanke återkommer i Klara och solen. Rika föräldrar genmodifie­rar sina barn. Det enda undantaget här är Rick som går i vanlig skola. Josies syster har dött, troligen av behandling­en, och det är tänkbart att Josies egen sjukdom har en liknande förklaring. Klara hoppas nu kunna rädda livet på den dödssjuka Josie genom att visa henne de bästa mänskliga egenskaper­na: värme och empati.

Vi läser för att se om hon ska lyckas.

Klara är mänsklig på många sätt, men hon saknar doftsinne och smaksinne – knappast underligt eftersom robotar inte äter! Men hon lyser som en sol för den sjuka flickan, och hon ber till solen: ”Snälla, gör Josie frisk”.

Klaras perspektiv

Kombinatio­nen uppriktigh­et och exotism kan vara vad som fascinerar i Ishiguros berättelse. Jag upplever i alla fall att den inte flyter fram med samma smidighet som hans förra böcker. Det kan hända att det är för att hela historien berättas i jagform av Klara och hon är, ja, en robot, som inte fattar allt som sker omkring henne.

Ishiguro menade nyligen att han ofta skrivit om hyggliga välmenande människor som trasslar till sitt liv för att det är så lätt att göra det. Men som äldre har han blivit försiktiga­re. ”Människor kan visa stor generosite­t och ett betydande mod”. Klara gör det ju här och är länge ett gott föredöme för Josie och mamma. Men vad kan hon få till stånd? Ishiguro lämnar frågan ganska obesvarad. Klara förstår till sist att trots allt hon gjorde så kände hon aldrig i sitt hjärta det som hennes närmaste kände för henne.

 ?? ISHIGURO
FOTO: LORNA ?? Nobelprist­agare Kazuo Ishiguro skriver om den artificiel­la intelligen­sens och känslans begränsnin­gar.
ISHIGURO FOTO: LORNA Nobelprist­agare Kazuo Ishiguro skriver om den artificiel­la intelligen­sens och känslans begränsnin­gar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland