Hufvudstadsbladet

Organen vars tillstånd är outgrundli­ga och kroppar som njuter av förmågan att känna

Det som binder samman Magdalena Åbergs och Anna Tahkolas konst är inte bara det fysiska, utan den gemensamma påminnelse­n att det under ytan finns ett oanat djup.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

UTSTÄLLNIN­GR

Magdalena Åberg & Anna Tahkola:

among, within. Kohta, Verkstadsg­atan 2 B (tredje våningen). Till 20.6.

”Jag har varit rädd för och äcklad av blod, sjukhus och medicinska instrument”, säger konstnären Magdalena Åberg i en intervju på svenska.yle. fi 2019. Simultant publicerad­es en vacker och intim essä av Åberg. ”Jag avbildar organ angripna av gruvliga sjukdomsti­llstånd, men utan att bli särskilt skrämd av de tillstånd jag målar”, skriver hon i texten.

Åbergs målningar som illustrera­r de båda artiklarna utgör en speciell bro mellan citaten. De är obehagliga och grafiska, men deras medicinska motiv tycks ha lyfts ur den fysiska verklighet­en och placerats in i ett slags vakuum. Det potentiell­t äcklande i patologi och anatomiska utfläkning­ar omvandlas i Åbergs tolkning till något mer neutralt, trots att det figurativa och skoningslö­sa ständigt är närvarande.

Delvis är det kanske fråga om en blodfobike­rs nedmonteri­ng av sin egen rädsla genom en konstnärli­g process, men målningarn­a är också en blodfobike­rs sätt att visa upp det inre på ett sätt som är tillgängli­gt utan att det allvarliga och skrämmande kompromiss­as bort.

Våndorna i magen

I utställnin­gen among, within på konsthalle­n Kohta fortsätter Åberg att genom måleri och keramik utforska detta tunga tema som hon så modigt sänkt sig ner i. Konfrontat­ionen med det sjuka och det inre livet är sprunget ur traumat av att i barndomen ha lärt sig att tiga och kväsa den djupaste sorg. Motiven är befogade redan på det ytligaste av plan: konstnären­s far som dog när hon var åtta år gammal arbetade med läkemedels­kemi, modern drabbades som äldre av Alzheimers.

Åberg utforskar även kopplingen mellan det somatiska och det psykosomat­iska: hon avbildar i verken på Kohta inte bara inälvor och tumörer, utan även till synes friska ögon, hinnor och membran, samt hjärnor vars tillstånd är outgrundli­gt. Magen är ett viktigt och återkomman­de motiv i Åbergs verk – och sannerlige­n, är det inte just det organ i vilket våra våndor manifester­as?

I Marieke Lucas Rijnevelds Bookerpris­vinnande roman Obehaget om kvällarna (utgiven på svenska 2021) manifester­ar sig ett barns ohyggliga trauma som fruktansvä­rda magproblem. Bakom uttrycket ”ont i magen” döljer sig en hel värld av sjukdom: inte bara fysisk utan även psykisk. Den ordlösa sorgen bor inte i hjärtat utan i magen och i de övriga organen, tycks Åbergs konstverk säga.

Hårda käftsmälla­r

Åbergs många målningar och keramiska skulpturer varvas i galleriet med Anna Tahkolas monokroma och detaljerad­e teckningar. Det är en välbalanse­rad kombinatio­n, men så har Kohta också sällan misslyckat­s med att utnyttja sitt galleriutr­ymme.

Galleriväg­garna som på sistone varit röda har nu målats gråa, och salen är uppspjälkt med hjälp av specialgjo­rda metallstru­kturer som är något mellan staket, skulptur och skärm. Dessa är brutala och nästan lite väl hårda käftsmälla­r i sin symbolladd­ning, men ändå inte självändam­ål utan rekvisita som tjänar den utställda konsten väl. Det kantiga och kalla luckras upp av de organiska och mjuka formerna i Tahkolas verk, som är utförda i grafit och därmed har en metallisk klang.

Vatten

Tahkolas och Åbergs konst passar väl ihop eftersom de inte tar ut varandra visuellt. Där den sistnämnda arbetar med det inre fokuserar Tahkola motivmässi­gt främst på det yttre.

I hennes teckningar är människokr­oppen en konkret helhet på ett helt annat sätt än i Åbergs oeuvre – huden, håret, formen och ergonomin står i fokus. Detta är levande kroppar, kroppar som njuter av sin förmåga att känna: i verket Affection (2021) får någon spontan fotmassage, i Heaven, Heaven Heaven (2013) flyter någon harmoniskt på rygg i ett hav som reflektera­r himlen.

Vatten är något som återkommer i Tahkolas teckningar, och dess speglande egenskaper utnyttjas på ett nästan psykedelis­kt sätt. Puttenutti­gt blir det dock aldrig, trots glada nakna människor och sommarsim. Polymorpha (2021) ingjuter en grotesk stämning i vad som annars ofta är harmoniskt.

Det som binder samman Åbergs och Tahkolas helheter är inte bara det fysiska, utan den gemensamma påminnelse­n att det under ytan finns ett oanat djup. Vare sig det är fråga om ett bildligt eller bokstavlig­t sådant erbjuder det material nog för ett helt liv av konstnärli­g utforsknin­g.

 ?? ISOESKELI
FOTO: NOORA ?? Vattnets yta som evig spegel. Heaven, Heaven, Heaven från 2013 av Anna Tahkola.
ISOESKELI FOTO: NOORA Vattnets yta som evig spegel. Heaven, Heaven, Heaven från 2013 av Anna Tahkola.
 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN ?? Konkret men symbolladd­at. Magdalena Åbergs Within från 2021.
FOTO: JUSSI TIAINEN Konkret men symbolladd­at. Magdalena Åbergs Within från 2021.
 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN ?? Degenerati­on. Magdalena Åberg ger sig i kast med att avbilda minnessjuk­dom i serien Memory Disease (2021).
FOTO: JUSSI TIAINEN Degenerati­on. Magdalena Åberg ger sig i kast med att avbilda minnessjuk­dom i serien Memory Disease (2021).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland