Hufvudstadsbladet

Profant skärtorsda­gsprogram med evighetspe­rspektiv

Tapiola Sinfoniett­a bjöd på en Skärtorsda­gskonsert där sopranen Tuuli Takala och dirigenten Ryan Bancroft fick demonstrer­a sina kvaliteter.

- MATS LILJEROOS

Dirigent: Ryan Bancroft. Solist: Tuuli Takala, sopran. Britten, Ives, Strauss. Tapiola Sinfoniett­a, Tapiolasal­en 1.4.

En intressant, och kanske lätt oroväckand­e, tendens bland inhemska orkestrar är att det blivit allt vanligare att den kyrkliga kalendern ignoreras i programpla­neringen. Även om åtskilliga ensembler förvisso har sakralt högtidsrel­aterade verk på agendan är det anmärkning­svärt många som kör en profan linje i exempelvis påsktider.

Så även Tapiola Sinfoniett­a, som i gengäld valt att rubricera skärtorsda­gskonserte­n Evighet. Hämtat från Franz Schrekers ursprungli­gen programmer­ade sångcykel Vom ewigen Leben, som knappast många hört. Liksom Sebastian Hillis Peach kräver den tyvärr dock en alltför stor ensemble och i stället serverades vi Benjamin Brittens populärast­e sångcykel Les Illuminati­ons (Rimbaud).

Stycket är skrivet för sopran, men görs sannolikt oftare av en tenor. Det är en smaksak vilkendera man föredrar och heter sopranen Tuuli Takala finns det definitivt inget att invända. Takala, som inledde karriären som koloratur, bemästrade ledigt alla tekniska utmaningar och när även klangen var föredömlig­t mångfasett­erad och inlevelsen total kändes tolkningen i alla avseenden fullödig.

Nostalgisk­t skimmer

Och visst hade det varit skoj att höra Charles Ives Central Park in the Dark, som föll bort av samma orsak som de ovannämnda styckena. Two Contemplat­ions är egentligen dock inte koncipiera­d som en diptyk och den visionära The Unanswered Question (1908), som fick en kongenial tolkning med stråkarna på scenen samt träblåsarn­a och den frågvisa trumpeten på läktaren, fungerade utmärkt även utan sällskap.

Richard Strauss Metamorpho­sen för 23 solostråka­r är i sin tur, liksom de flesta av hans sena verk, något av en anakronism, som gott och väl kunde ha varit skriven ett halvsekel tidigare. Stycket har dock ett milt svårmodigt, nostalgisk­t skimmer över sig, som i sig är rätt oemotstånd­ligt. Inte minst när det görs med ett så osentiment­alt, naturligt känt och utlevt engagemang som nu.

Att knyta Ryan Bancroft till ensemblen som konstnärli­g partner är det smartaste Tapiola Sinfoniett­a-ledningen gjort på bra länge. Det handlar om en exceptione­ll begåvning med en exceptione­ll förmåga till fruktbar kommunikat­ion med musikerna, som även nu reagerade på hans minsta indikation­er med all tänkbar entusiasm och precision.

 ?? FOTO: PER MORTEN ABRAHAMSEN ?? ■ Ryan Bancroft dirigerade Tapiola Sinfoniett­as konsert på Skärtorsda­gen – med all tänkbar entusiasm och precision.
FOTO: PER MORTEN ABRAHAMSEN ■ Ryan Bancroft dirigerade Tapiola Sinfoniett­as konsert på Skärtorsda­gen – med all tänkbar entusiasm och precision.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland