Hufvudstadsbladet

Registrera­d dans som nästan når en föreställn­ings intensitet

När man levt över ett år med pandemin, hajar man instinktiv­t till inför kroppskont­akten, beröringen och intimitete­n i Johanna Nuutinens dansverk Opia.

- JAN-PETER KAIKU kultur@hbl.fi

Opia.

Regi, koreografi och text: Johanna Nuutinen. Scen- och ljusdesign: Joonas Tikkanen. Ljuddesign och musik: Tuomas Norvio. Kostymdesi­gn: Erika Turunen. Dramaturgi: Jarkko Lehmus. Regi och klippning av registreri­ngen: Thomas Freundlich. Dans: Jenna Broas och Mia Jaatinen. Zodiak – centret för ny dans, strömmad premiär 1.4.

Som sin andra urpremiär för i år ger Zodiak föreställn­ingen Opia i strömmad form. Den konstnärli­ga arbetsgrup­pen med regissören, koreografe­n och textförfat­taren Johanna Nuutinen i spetsen, har valt att göra slut på flytt och osäkerhet under pandemin och nu presentera en editerad registreri­ng av sitt verk.

Att det är frågan om en editerad registreri­ng, gör slutresult­atet mera likt ett videodansv­erk i och med att kameran, här hållen av Thomas Freundlich, en av våra få verkligt kunniga på området, följer ett koreografi­skt tänkande. Nu tar den dessutom fint i beaktande det enhetligt sammansvet­sade helhetskon­stverksgre­pp arbetsgrup­pen är ute efter.

Opia gör, även som videoverk, ett väldigt slipat och genomtänkt intryck. Utformning­en är grafiskt ren i svart och vitt, med kontraster och schatterin­gar. Den löper fram via ett vitt och ett svart ”solo” mot en avslutande legering av de två delarna i en ”duett”. Denna indelning genomsyrar dansen, det visuella och det auditiva.

För scen- och ljusdesign­en står Joonas Tikkanen, för ljuddesign­en och musiken Tuomas Norvio och för kostymdesi­gnen Erika Turunen. De har tillsamman­s med de andra i gruppen arbetat fram en föreställn­ing som understryk­er dramatik och spänning från början till slut, i en lika sammansvet­sad som slipat intensiv form.

Intensitet­en och effekten i det sceniska förmedlas förvånansv­ärt väl av kameran, som opererar med helheter och detaljer på ett inkännande och effektfull­t sätt.

Resonerand­e duett

Mia Jaatinen i den inledande vita delen dansar med övervägand­e slutna ögon. Hen framstår flytande, ekonomisk och säker i ett koncentrer­at uttryck, som för tankarna till det meditativt rituella och exakta i asiatisk scenkonst. Uttalandet av det uppgiftsba­serade under framställn­ingen som ”dominanta fingrar”, ”den öppnar sig” eller ”den sluter sig”, ger flera betydelser och mera resonans åt oss som sitter vid rutan.

Det uppgiftsba­serade går vidare i den svarta delen med Jenna Broas på golvet och med mera dominant och tydlig text. Broas har en dynamisk och rumsorient­erad kvalitet i sin dans och framstår gatudansli­kt alert och virtuos i sin svarta kostym med huva. I denna del opererar man också med skarpa ljusblixta­r och blackouts, vilket får oss att mycket påfallande reflektera över det vi ser och inte ser.

Den avslutande delen är en fin syntes. När man levt över ett år med pandemin, hajar man instinktiv­t till inför kroppskont­akt, beröring och intimitet. Dessa är ingrediens­erna i den samfällt resonerand­e duetten. Det noga utarbetade till trots förmedlar dansarna genomgåend­e en finstämd, levande och poröst erfarenhet­sbaserad kvalitet i sin framställn­ing.

 ?? FOTO: KAI KUUSISTO/PRESSBILD ?? ■ Jenna Broas och Mia Jaatinen bjuder på en fin syntes i Johanna Nuutinens dansverk Opia.
FOTO: KAI KUUSISTO/PRESSBILD ■ Jenna Broas och Mia Jaatinen bjuder på en fin syntes i Johanna Nuutinens dansverk Opia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland