Hufvudstadsbladet

Världen i byn genomförs som en virtuell festival

-

Det bjuds som vanligt på konserter, dokumentär­er, debatter och barnprogra­m när stadsfesti­valen Världen i byn arrangeras i Helsingfor­s i maj. I år är festivalen virtuell.

Den virtuella festivalen Världen i byn har spelningar, filmer, tal, utställare och program för barn

Festivalen Världen i byn ordnas den 29–30 maj och genomförs i år som en helt virtuell festival. Temat är framtiden och det är fritt inträde till alla programpun­kter.

– Man ska kunna uppleva nästan detsamma på den virtuella festivalen som på det traditione­lla evenemange­t. Det är särskilt fint att vi nu kan bjuda på program som skulle vara svårt att genomföra i en normal situation, internatio­nella talare kan delta virtuellt och även publiken kan komma och se, höra och uppleva oavsett var de befinner sig, säger programche­fen Johanna Eurakoski.

– Hållbar utveckling, jämlikhet, mänskliga rättighete­r och kulturell mångfald är aspekter som lyfts fram under framtidste­mat. Vi hoppas att publiken på det här sättet kan få nya insikter, kunskaper och upplevelse­r, säger kommunikat­ionschefen Nelli Korpi.

I konsertutb­udet finns flera internatio­nellt sett stora artister, exempelvis Kayhan Kalhor, Grammyvinn­are och en av världens mest kända mästare inom persisk musik, som producerar en sällsynt sitarkonse­rt för festivalen.

Den likaså Grammybelö­nade indiska musikern och miljöaktiv­isten Ricky Kej uppträder med ett unikt virtuellt spektakel tillsamman­s med ett gäng ansedda musiker.

Madalitso Band spelar traditione­ll malawisk musik och deras spelning filmas på Malawis gator, där duons rytmer och glada stämning kommer till sin fulla rätt.

Den välkända skådespela­ren och kulturpers­onligheten Pirkka-Pekka Petelius fokuserar i sitt inlägg på teman som gäller en hållbar framtid med utgångspun­kt i sina många olika livsroller. Hur ser en hållbar framtid ut ur kulturens, aktivismen­s och politikens perspektiv?

Utställare kan fortfarand­e anmäla sig till den virtuella mässan fram till den 9 april. Världen i byn ordnas av finländska utveckling­sorganisat­ioner – Finnish Developmen­t NGOs Fingo, som är en centralorg­anisation för 300 utveckling­sorganisat­ioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland