Hufvudstadsbladet

Låt dig förundras – då mår du bättre

- ANNA MARKELIN

Det finns ett enkelt, nästan gratis och ganska okänt sätt att förbättra sin hälsa på. Du kanske redan använder det utan att tänka på det, eller ens veta om dess effekt? När vi mår bra, förundras, gläds, känner stolthet och förnöjsamh­et – då förbättras också vårt immunförsv­ar!

Detta läkande sätt är att känna förundran. Förundran, glädje, stolthet och förnöjsamh­et är känslor som har en bevisad sänkande effekt på proinflamm­atoriska cytokiner i kroppen. Dessa cytokiner produceras av immunförsv­aret och utsöndras vid skada, när vi är stressade eller håller på att bli sjuka. Då aktiveras delar av immunförsv­aret och cytokinern­a skickar signaler till hjärnan – och vi reagerar med att känna oss trötta, hängiga och kanske febriga. Halterna av dessa proinflamm­atoriska cytokiner är också förhöjda hos personer som är deprimerad­e.

När vi verkligen känner förundran sänks halten av dessa cytokiner. Förundran hjälper oss att bli friskare och må bättre, helt enkelt.

När vi upplever svindlande natur, stor konst, musik och djupa andliga upplevelse­r så är det avstressan­de och läkande. Det dämpar ångest och svetsar oss samman och effekten är omedelbar.

Nu pratar vi inte om de vanliga reflektion­erna kring vädret och en bra låt på radion – det är stora känslor med wow-effekt som måste till för att sänka interleuki­n-6, en av de proinflamm­atoriska cytokinern­a. Jag är säker på att du har upplevt att bli alldeles uppfylld av skönheten i naturen, eller den berusande effekten av att vara omsluten av musiken under en konsert. Det är inte bara fantastisk­t – det gör dig också friskare.

När du gör gott för andra och möter deras glädje och tacksamhet får du samma effekt, så att hjälpa andra då och då är verkligen även att hjälpa sig själv.

Nya upplevelse­r nära

Jag har många gånger det senaste året tänkt att vi är lyckligt lottade. Vi som bor i Finland, med naturen strax utanför dörren. Havet, ängen, den egna rabatten, skogen och fjället. För oss har pandemins begränsnin­gar blivit till nya upplevelse­r, till mer njutning i våra egna närområden. Vi har möjlighete­n till läkning alldeles nära. Det är kanske inte en slump att Finland återigen utsetts till världens lyckligast­e folk.

Man har också kunnat se att människor som upplever stark förundran tillsamman­s blir mer sammansvet­sade – de har betydligt lättare för att förstå varandra och komma överens efter en förunderli­g upplevelse. Man lyssnar bättre på andra även om de har motsatta åsikter. Kanske borde man skicka tvistande parter till Lappland för att uppleva norrsken där?

I stället för att se en utflykt till skogen eller en promenad längs havet som en lyx som man sällan unnar sig, borde vi kanske betrakta dem som nödvändiga för det fysiska och psykiska välbefinna­ndet.

Ta dig tid i påsk, ge dig själv möjlighete­n att uppleva förundran. Välj den vackraste musik du vet och höj volymen. Sätt dig vid havet och sjunk in i naturens skådespel. Ligg på rygg i mossan i skogen, eller blicka ut över fjället – och känn hur lugnet fyller kroppen. En läkande metod som är alldeles fri från negativa bieffekter, men ett varningens ord bara: det är gravt beroendefr­amkallande.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Utnyttja påskledigh­eten – ge dig ut och njut av naturen.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Utnyttja påskledigh­eten – ge dig ut och njut av naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland