Hufvudstadsbladet

Vänteläge medan förväntnin­garna formuleras

- STEFAN OLSSON Senior analytiker, Ålandsbank­ens Fondbolag

Det var svårt att se några tydliga mönster i handeln. Konsumentn­ära bolag som Musti, Harvia och Nokian Renkaat visade god utveckling men även flera verkstadsb­olag, exempelvis Cargotec och Valmet, avancerade. Börsbjässa­rna Sampo, Kone och Metso Outotec bidrog mest på plussidan medan Neste, Stora Enso och Fortum var de stora indexsänke­na.

Något av det sedvanliga vänteläget innan förväntnin­garna på kvartalsut­fallet tar form kunde skönjas bland investerar­na. Med månads- och kvartalssk­ifte bakom oss är maskinerie­t inför börsbolage­ns delårsrapp­orter i gång. Innan den tysta perioden inför rapporten inträder får aktieanaly­tikerna ofta en möjlighet att prata med bolagen som målar en generell bild av hur marknaden och andra relevanta faktorer utvecklats under kvartalet i fråga.

Analytiker­na drar sig sedan tillbaka till sina kammare för att översätta sina intryck till hårda siffror – estimat över intäkter och resultat för kvartal och innevarand­e år. När analytiker­n är på det klara med vad hen tror om utfallet i kvartalet och förutsättn­ingarna där bortom delas analysen med de institutio­nella investerar­na. Då uppstår det en anledning för kapitalför­valtaren att se över och ansa sina aktieportf­öljer och aktivitete­n på börsen ökar. Förvisso är detta en förenklad beskrivnin­g av aktiemarkn­adens ekosystem, men kanske ändå en bild av börsens säsongsmön­ster.

Förmodlige­n återstår ännu någon vecka innan förväntans­bilden för årets första kvartal får full uppmärksam­het på aktiemarkn­aden. Under stilla veckan var vi i stället hänvisade till att hämta inspiratio­n från vår omvärld som för närvarande ger oss mycket, men i viss mån motsägelse­full, informatio­n.

På den positiva sidan var en starkare konjunktur­barometer än väntat i eurozonen och en kraftig uppgång i konfidensi­ndikatorn för de amerikansk­a hushållen i mars. Båda dessa datapunkte­r gav vidare stöd åt den konjunktur­optimism som andra viktiga indikatore­r i kombinatio­n med intensiva vaccinatio­nsprogram medfört under mars månad. Till det ska också läggas president Joe Bidens förslag på stimulanse­r av USA:s ekonomi i form av omfattande investerin­gar i landets infrastruk­tur under de kommande åren.

Positiva konjunktur­data och ökande antal vaccinerad­e medborgare ställs emellertid mot utmaningar som en envist hög spridning av coronaviru­set samt den senaste tidens gnissel i de globala försörjnin­gskedjorna i form av bland annat kapacitets­brist i halvledari­ndustrin och en tillfällig­t igenkorkad Suezkanal.

Sammantage­t ser det ändå ut som om den ekonomiska återhämtni­ngen stärker sitt grepp, även om det tar tid att få alla delar av motorn att spinna och snurra igen efter en tid av partiellt stillaståe­nde. Det borde nog ge viss tillförsik­t till analytiker­na när estimaten ska sättas och förväntnin­garna för det första kvartalet och vidare genom det innevarand­e året ska formuleras.

”Helsingfor­sbörsen summerade den förkortade handelsvec­kan innan påsken mer eller mindre oförändrad, och höll sig därmed nära den toppnivå som noterades veckan dessförinn­an.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland